Chciałbym zaznaczyć, iż wiem, że takich tematów były dziesiątki, jednakże w każdym każda osoba ma inne wymagania od swojego przyszłego "kombajna" :]
Ogólnie, jestem tegorocznym maturzystą i widząc mojego starego PieCa aż mnie skręca. Staruszek , który się już sypie i powoli przestaje ogarniać .
Zaoszczędziłem troszkę pieniążków i chciałbym zakupić jakiś sprzęcior już pod studia( a chciałbym studiować budownictwo)[Do tego rodzice mówią ... : Za rok przed samymi studiami kupisz !,a po co czekać?] . Ponadto, lubię gry, więc w końcu będę mógł zagrać w ukochanego WiedzminaII i LoL'a na full detalach :P (o WoW'ie nie wspomnę)[Swoją drogą, milo byłoby w końcu zagrać w coś NIE na minimalnych detalach z lagami X_x :]
I tu zaczyna się moje właściwe pytanie. Jakiego laptopa możecie mi polecić ? Mam co prawda kilka wymagań, ale nie orientuje się w konkretach (Modeli tych laptopów są setki X_x)
Ogólnie:
Cena: maksymalnie około 2,5k(Czy w ogóle jest sens kupować coś takiego ? )
Osiągi takie, aby programy używane na studiach chodziły bez problemu i przy dobrej szybkości oraz sprawności.
Grafika też taka, aby i można było pograć ,i popracować.
Pamięć operacyjna ? Dzisiejszym standardem jest coś koło 4GB, ale jak będzie za rok i co na ten moment jest odpowiedniejszy ?
Ekran ... I tu jest problem. Od bardzo długiego czasu pracuję przy 20,5", więc samo przyzwyczajenie się do laptopa będzie dużym wyzwaniem.Jednakże myślę, iż 17.3" jest optymalne(lub coś koło tego).
Co do wydajności baterii. Nie jest to priorytet, ale fajnie byłoby, gdyby lapek nie musiał być "stale pod prądem"
Ogólnie, szukam maszyny która nada się pod przyszłe studia i zapewni możliwość słuchania muzyki,oglądania filmów, surfowania po internecie oraz grania9czyli to, co tygryski lubią najbardziej :P ).
Z góry dziękuję za udzielone rady. Mam nadzieję, iż pomogą one wybrać to, co mi odpowiada :]
Pozdrawiam
Jacek
Użytkownik Gretos edytował ten post 14 wrzesień 2011, 19:56

Logowanie »
Dodaj odpowiedź