Komputer Świat Ekspert - Forum: Problem z zawieszajacym sie explorer.exe - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Problem z zawieszajacym sie explorer.exe

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   aenwu 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 6

Napisano 23 wrzesień 2011, 22:20

Od kilkunastu dni mam problem z Eksploratorem Windows posiadam 64 bitową wersje Windowsa 7 problem polega na tym że wchodzę do dowolnego folderu na dowolnej partycji dowolnego dysku klikam PPM na jakimś pliku czy folderze i w tym momencie zawiesza mi się Eksplorator Windows, a co zauważyłem to mogę wejść do tego folderu gdy ten sam uprzednio otwarty folder jest zawieszony i nic się nie zawiesza mogę przeprowadzić operacje kopiowani/przenoszenia pliku aż do momentu uruchomienia komputera ponownie myślałem że to może być problem z elementami menu kontekstowego "Context menu handler" ale wyłaczyłem w programie ShellExView elementy które mogły by być przyczyna irytujących zawieszeń powłoki explorer ale dalej się zawiesza. Sam już nie wiem co może być przyczyną tego zawieszania się Explorera
0

#2 Użytkownik jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3531

Napisano 23 wrzesień 2011, 23:48

1. Zainstaluj aktualizacje (jedna z nich naprawia problem z Eksploratorem)
2. Przeskanuj dysk w poszukiwaniu uszkodzonych sektorów programem HD Tune lub CHKDSK

Start -> Uruchom -> cmd -> chkdsk C: /r
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   aenwu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 6

Napisano 24 wrzesień 2011, 08:55

Sprecyzuj o jaka aktualizacje ci chodzi bo mam wszystkie regularnie instalowane. Jakby to był problem z sektorami na dysku to wieszało by się na jednym dysku a nie na wszystkich :)

Dysk nie ma bad sektorów jeżeli o to ci chodzi to raczej coś z Eksploratorem Windows a nie sprzętem

Użytkownik aenwu edytował ten post 24 wrzesień 2011, 10:13

0

#4 Użytkownik jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3531

Napisano 24 wrzesień 2011, 12:39

Pliki Eksploratora i rozszerzenia masz na dysku systemowym. Jeżeli nie skanowałeś dysku, przynajmniej sprawdź błędy:

Start -> Uruchom -> cmd -> chkdsk C:

Aby przeskanować powierzchnię w poszukiwaniu uszkodzonych sektorów

Start -> Uruchom -> cmd -> chkdsk C: /R

Jeszcze jedna rzecz. Wejdź do Panelu Sterowania i otwórz Opcje Folderów. Na karcie Widok wyłącz poszukiwanie drukarek w sieci i folderów sieciowych. Czy inne menadżery plików (Free Commander, FileZilla) też mają ten problem?

Pobierz OTL i ustaw DOKŁADNIE jak na obrazku. Naciśnij Skanuj. Zamieść logi na forum.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   aenwu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 6

Napisano 24 wrzesień 2011, 19:10

Nie korzystam z menadżerów plików jeżeli o to chodzi OTL.log > http://wklej.org/id/598964/

Extras.log > http://wklej.org/id/598966/
0

#6 Użytkownik jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3531

Napisano 25 wrzesień 2011, 00:07

Uruchom system w trybie awaryjnym. Wyłącz na chwilę program antywirusowy. Czy problem dalej występuje?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   aenwu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 6

Napisano 25 wrzesień 2011, 12:39

O to chodzi że problem jest trudny do diagnozy bo raz się Eksplorator Windows zawiesi się na dobre że trzeba go zamknąć tj kliknąc uruchom ponownie bo czekanie na odpowiadanie ze strony Eksploratora można czekać nieskończoność, a raz się przywiesi na chwilę i działa dalej normalnie. Dawniej w Windows Vista można było zobaczyć co powoduje zawieszenie powłoki systemowej i wyeliminować ten plik z systemu, a w 7 tego nie ma co utrudnia diagnozę już sam nie wiem ;/ nawet po reinstalacji Windowsa problem powrócił

Napotkałem jeszcze inny problem pendrive Kingston DataTraveler G3 muszę czekać aż będzie dostępny w folderze Mój komputer w trybie awaryjnym od razu się pojawia

Użytkownik aenwu edytował ten post 25 wrzesień 2011, 12:45

0

#8 Użytkownik jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Postów 3531

Napisano 25 wrzesień 2011, 16:11

Jakie aplikacje zainstalowałeś po ponownej instalacji systemu? Podejrzewam, że problem powoduje uruchomiony program lub usługa. W trybie awaryjnym wszystko działa prawidłowo? W sekcji Processes oraz Win32 Services w OTL.txt jest lista programów i usług zewnętrznych firm, które uruchamiają się przy starcie Windowsa.

WINDOWS + R -> services.msc

Posegreguj usługi wg uruchomienia (Automatyczny na górze).

CCleaner -> Narzędzia -> Autostart

CCLeaner pobierzesz tu: Pobierz CCleaner.

Diagnozujesz na 2 sposoby - wybierz jeden z nich:

1) W trybie normalnym - wyłącz (nie usuwaj!) programy startujące automatycznie. Uruchom komputer ponownie. Zakończ usługi wymienione w OTL.txt, które podejrzewasz (na pierwszy rzut: VMware, do nagrywarki, Ashampoo)

2) W trybie awaryjnym - włączaj po kolei programy z autostartu i usługi i sprawdzaj, czy problem się pojawił

Zanim cokolwiek zrobimy

1) Otwórz Menedżer Zadań, włącz Monitor Zasobów i podejrzyj, który proces jest aktywny przy próbie otworzenia menu plików i folderów. Obserwuj procesor, dysk, pamięć i napisz, co zaobserwowałeś.

2) Pobierz Process Monitor albo FileMon. Podejrzyj, do jakich plików odwołuje się system.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   aenwu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 6

Napisano 25 wrzesień 2011, 16:35

Za gdy się Explorer zawiesi mam w Dzienniku zdarzeń takie dwa błędy:

Pakiet błędów 1907273499, typ 5
Nazwa zdarzenia: AppHangB1
Odpowiedź: Niedostępny
Identyfikator pliku Cab: 0

Sygnatura problemu:
P1: explorer.exe
P2: 6.1.7601.17567
P3: 4d672ee4
P4: 487e
P5: 16384
P6:
P7:
P8:
P9:
P10:

Dołączone pliki:
C:\Users\Marcin\AppData\Local\Temp\WERDA1C.tmp.appcompat.txt
C:\Users\Marcin\AppData\Local\Temp\WERDA9A.tmp.WERInternalMetadata.xml

Te pliki mogą być dostępne tutaj:
C:\Users\Marcin\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive\ AppHang_explorer.exe_b890559212772fd5c7a4f1fbd3d7b26151fa1e60_1730f2ab

Symbol analizy:
Ponowne sprawdzanie rozwiązania: 0
Identyfikator raportu: 0c34118b-f770-11e0-901d-005056c00008
Stan raportu: 0

Program Explorer.EXE w wersji 6.1.7601.17567 zatrzymał interakcję z systemem Windows i został zamknięty. Aby zobaczyć, czy jest dostępnych więcej informacji dotyczących tego problemu, sprawdź historię problemu w panelu sterowania Centrum akcji.
Identyfikator procesu: 864
Godzina rozpoczęcia: 01cc8b5f6040a2bc
Godzina zakończenia: 0
Ścieżka aplikacji: C:\Windows\Explorer.EXE
Identyfikator raportu: 0c34118b-f770-11e0-901d-005056c00008

Podglad zdarzeń odesłał mnie po kliknieciu w link Pomoc online dziennika na tę stronęklik

Użytkownik aenwu edytował ten post 15 październik 2011, 22:48

0

Strona 1 z 1