Witam,
Kupiłem dwa wiataki do PC-ta o oznaczeniu AAB Cooling Super Silent R12 - 8.8 dB. Wiatraki mają regulowane obroty, po dwa wtyki każdy i dodatkowo przejściówkę, która rzekomo obniża napięcie. Szczegółowe foto na stronie: http://aab.com.pl/co...ent-p-2423.html (przewińcie do końca, jest tam dziwna przejścówka). Otóż po raz pierwszy widzę taką ilość wtyków do wiatraka : 3-pin wtyk oraz wtyk zasilający MOLEX. Ja mam na płycie gniazda: (oprócz CPU_FAN, bo do niego inny wiatrak))
4-pin SYS_FAN1,
3-pin SYS_FAN2,
3-pin PWR_FAN
Pytania:
1) Jak mam wtykać 3-pin wtyk w 4-pin gniazdo?
2) Dlaczego w przejściówce środkowy pin jest w postaci cienkiego drucika, czy mam go obciąć, wygiąć czy wetknąć? I dlaczego nie normalnej grubości pin?
3) Po co dodatkowy wtyk zasilający MOLEX ?
4) Wtykając 3-pin wtyk w gniazdo 3-pin na płycie kiedy zastosować tą przejściówkę a kiedy nie?
5) A co się stanie jak nie podłączę zasilania poprzez MOLEX
I to by było na tyle. Za wyjaśnienie dziękuję .
Pozdrawiam
Strona 1 z 1
Jak podłączyć wiatraki Kupiłem dwa wiataki do PC-ta o oznaczeniu AAB Cooling Super Silent Nietypowe wtyli i przejściówka
Napisano 30 wrzesień 2011, 15:34
Vista 64 Home Premium, AMD Athlon 64x2 Dual-Core, DDR2 8GB, 2x Segate Barracuda 320 GB/32MB, Płyta GIGABYTE GA-MA78GM-S2H
Moja strona
Napisano 30 wrzesień 2011, 16:40
1. Eee... normalnie? po prostu jeden pin nie będzie podpięty.
2. To trochę dziwne, ale ja bym go traktował jak zwykły pin i nic z nim nie robił (nie wyginać, nie wycinać, itp.).
3. Prawdopodobnie po to byś mógł wentylator podłączyć bezpośrednio do zasilacza.
4. Jak będziesz chciał zmniejszyć obroty wentylatora.
5. Jeśli podłączysz 3pin, to nic się nie powinno stać.
2. To trochę dziwne, ale ja bym go traktował jak zwykły pin i nic z nim nie robił (nie wyginać, nie wycinać, itp.).
3. Prawdopodobnie po to byś mógł wentylator podłączyć bezpośrednio do zasilacza.
4. Jak będziesz chciał zmniejszyć obroty wentylatora.
5. Jeśli podłączysz 3pin, to nic się nie powinno stać.

Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?
Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź