Dzień dobry
Mój problem dotyczy długiego startu windows`a xp home edition
Chodzi oto na początku było dobrze komputer szybko się uruchamiał z czasem zaczął coraz dłużej się uruchamiać chodzi mi o te paski podczas startu na początku tylko 3 razy przemineły a po 2latach doszło do 25+. Mam pytanie czy da się to jakoś zredukować do 3 jak na początku? .Gdy 20 razy pasek przeminie to zapala się dopiero lampka CHDD od dysku i dopiero z 5 -9 razy przeminie i się uruchomi windows.
PS. komputer był po paru formatach jest czyszczony defregmętowany z dysku i auto startu.
sprzęt
Karta graficzna: Asus EN8600GT Magic 512mb ram
Płyta główna: GIGABYTE GA-945GZM-S2
Procesor: Intel core 2 duo E4500 2,2GHZ 2 rdzeniowy
Pamięć ram: 1GB
zasilacz ATX Power supply 350Watt
Windows xp home edition dysk twardy 250gb
Aha zauważyłem że mam ustawione w menedżerze urządzeń w zakładce podstawowy kanał IDE POI zamiast DMA http://imageshack.us...beztytuuok.png/
i nie da się ustawić na DMA
Strona 1 z 1
optymilizacja windows xp
Napisano 05 październik 2011, 19:22
Witam. Specem nie jestem, od razu mówię. U mnie było tak samo, ale zrobiłem tak:
1. Sformatowałem całkowicie dysk.
2. Postawiłem na nowo system.
3. Przeczyściłem wnętrze komputera (radiator jak jest syf może gorzej chłodzić).
4. Wyczyściłem wentylatory (muszą idealnie wywalać ciepło bo komp potrafi się mocno mulić jak się przegrzewa).
5. Okazało się, że był zajechany procesor (po jakimś długim czasie używania po prostu siada), to załatwiłem zastępczy.
I w ten oto prosty sposób skróciłem czas uruchamiania komputera z ok. 2,5 min. to 25-30 sek. (80% szybciej!)
Możliwe, że robiłeś już takie rzeczy, ale jak nie, to może coś to da
Pozdrawiam.
1. Sformatowałem całkowicie dysk.
2. Postawiłem na nowo system.
3. Przeczyściłem wnętrze komputera (radiator jak jest syf może gorzej chłodzić).
4. Wyczyściłem wentylatory (muszą idealnie wywalać ciepło bo komp potrafi się mocno mulić jak się przegrzewa).
5. Okazało się, że był zajechany procesor (po jakimś długim czasie używania po prostu siada), to załatwiłem zastępczy.
I w ten oto prosty sposób skróciłem czas uruchamiania komputera z ok. 2,5 min. to 25-30 sek. (80% szybciej!)
Możliwe, że robiłeś już takie rzeczy, ale jak nie, to może coś to da
Pozdrawiam.
Napisano 05 październik 2011, 19:41
hymm a czemu mam ten problem że nie mam aktywnego DMA? http://imageshack.us...beztytuuok.png/
Napisano 05 październik 2011, 20:14
1. Spróbuj uaktywnić DMA. W razie potrzeby przeinstaluj sterowniki.
2. Zainstaluj krytyczne aktualizacje i te, które poprawiają wydajność i stabilność.
3. Start -> Uruchom -> cmd -> chkdsk C: /F
4. Jeżeli program znajdzie błędy i nie będzie mógł ich naprawić, szybko zrób kopię zapasową ważnych plików, ustawień i dokumentów.
5. Skanowanie powierzchni dysku, jeżeli podejrzewasz uszkodzone sektory: chkdsk C: /R
6. Przetestuj pamięć RAM programem memtest86 lub memtest86+
7. Wyczyść zawartość C:\Windows\Prefetch i uruchom system ponownie
8. Pobierz program CCleaner lub Odkurzacz. Usuń zbędne pliki z dysku i programy z autostartu (jeżeli nie znasz programu, nie wyłączaj).
9. Start -> Uruchom -> cmd -> defrag C: a na końcu defrag C: -b
2. Zainstaluj krytyczne aktualizacje i te, które poprawiają wydajność i stabilność.
3. Start -> Uruchom -> cmd -> chkdsk C: /F
4. Jeżeli program znajdzie błędy i nie będzie mógł ich naprawić, szybko zrób kopię zapasową ważnych plików, ustawień i dokumentów.
5. Skanowanie powierzchni dysku, jeżeli podejrzewasz uszkodzone sektory: chkdsk C: /R
6. Przetestuj pamięć RAM programem memtest86 lub memtest86+
7. Wyczyść zawartość C:\Windows\Prefetch i uruchom system ponownie
8. Pobierz program CCleaner lub Odkurzacz. Usuń zbędne pliki z dysku i programy z autostartu (jeżeli nie znasz programu, nie wyłączaj).
9. Start -> Uruchom -> cmd -> defrag C: a na końcu defrag C: -b
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź