Mam Windows XP Home Edition. Po uruchomieniu PC wyświetla się na ekranie obraz na ekranie przywracania systemu. Chciałem uruchomić w trybie awaryjnym lecz nie mogę najechać strzałkami klawiatury w górę, w dół na żadne z nich poleceni “uruchom w trybie awaryjnym”. Po przejściu 20 sek. który jest odliczany na dole ekranu komputer ponownie sam się uruchamia i tak w kółko. Klawiatura i mysz jest sprawna, sprawdziłem wchodząc do biosu. Mam zainstalowany program antywirusowy Norton.
Strona 1 z 1
Nie można uruchomić PC w trybie awaryjnym Awaria PC
Napisano 19 październik 2011, 20:20
Zdobądź płytę z Windowsem lub wgraj konsolę odzyskiwania na pamięć USB za pomocą Win2Flash.
Lista poleceń: http://support.micro...om/kb/314058/pl
Wykonaj komendę: chkdsk C: /R
Jeżeli to nie pomoże, pobierz program memtest i wykonaj test pamięci. Co ostatnio instalowałeś?
Lista poleceń: http://support.micro...om/kb/314058/pl
Wykonaj komendę: chkdsk C: /R
Jeżeli to nie pomoże, pobierz program memtest i wykonaj test pamięci. Co ostatnio instalowałeś?
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 20 październik 2011, 15:07
Witam. Najgorsze jest to, że nie mogę w żaden sposób uruchomić płyty z CD-ROM. Sprawdziłem ustawienia w biosie i jest ok. Peceta nie można nawet wyłączyć po jego włączeniu. Najgorsze jest w tym, że za wyjątkiem biosu nie mogę nigdzie wejść, bo ciągle na okrągło włańcza się co 30 sek. z poleceniem "uruchom w trybie awaryjnym" z podświetleniem uruchom w trybie normalnym. Robiłem reset biosu, poprzez wyjęcie baterii, sprawdziłem płytę główną, jest ok. Nadmieniam, że strzałki w klawiaturze są aktywne, jeżeli jestem w biosie. Natomiast użycie ich do polecenia "uruchom w trybie awaryjnym" nie. Stało się to po zainstalowaniu programu FreeFileOpener (nie wiem z jakiej strony, nie z wydawcy programu). Przed instalacją tego prgramu, Norton nie dopuścił pliku do instalacji. Ja natomiast zignorowałem komunitat uważając , że jest to fałszywy alarm i jest skutek.
Napisano 20 październik 2011, 17:45
Przestaw kolejność startu w BIOS-ie, aby na początku startował CD-ROM lub pamięć USB.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
Napisano 20 październik 2011, 23:29
Witam, zastanawia mnie dlaczego nie możesz poruszać strzałkami na ekranie wyboru Trybu awaryjnego. Domyślam się, że to klawiatura USB. Poszukaj w BIOS-ie opcji USB Legacy Support, USB Legacy, USB Keyboard (dokładnej nazwy nie podam, gdyż nie wiem jaka to płyta główna). Jeżeli coś takowego znajdziesz, przestaw na Enabled (jeżeli wcześniej było na Disabled). Innym rozwiązaniem może być użycie klawiatury ze złączem PS/2 lub przejściówka USB->PS/2.
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź