Niedawno kupiłem dysk zewnętrzny na USB. Myślę, że dane techniczne nie są wymagane, ale napiszę, żeby nie było.
Dysk vaio 160GB WesternDigital USB 2.0
Zamieszczam również grafikę tego co posiadam wraz z małym oznaczeniem.

A teraz do rzeczy:
Kabel który dostałem wraz z dyskiem posiada jedno mini usb (podłączane do dysku [na zdjęciu wtyk "a"]) i podłącza się je do dysku [gniazdo "b"]
Posiadam również przedłużkę kabla USB. Wtyk [I] podłącza się do gniazda usb w kompie, [II] jest gniazdem USB od którego podłącza się kable lub urządzenia.
Przedstawię kilka sytuacji:
1) Podłączam dysk bez przedłużki bezpośrednio do kompa. Podłączam wtyczkę [1] - talerze zaczynają się kręcić, dysk jest wykrywalny, wszystko ok
2) Podłączam dysk bez przedłużki bezpośrednio do kompa. Podłączam wtyczkę [2] - talerze zaczynają się kręcić, dysk nie jest wykrywalny (to jest logiczne, wtyczka [2] jest to dodatkowe zasilanie dla dysku)
3) Podłączam dysk przez przedłużkę. Podłączam wtyczkę [1] - talerze nie zaczynają się kręcić. Słychać tylko takie "tykanie"
4) Z wtyczką [2] przez przedłużkę jest to samo
5) Podłączam wtyk [1] do przedłużki, wtyk [2] do drugiej przedłużki - wszystko jest ok
I teraz najważniejsze!
Sprawdzane na 2 kompach i łącznie na 10 portach USB i na 2 przedłużkach. Za każdym razem to samo. Ok, powiedzmy, że nie jest to do końca problemem. Rozumiem - dysk potrzebuje zasilania. OK. Ale posiadam również odtwarzacz DVD i głównie z tego powodu zakupiłem dysk. Podłączając do niego dysk, talerze w ogóle nie zaczynają się kręcić. Słychać to "tykanie". Zupełnie jakby szło przez przedłużkę do kompa, a podłączam wtyk [1] bezpośrednio do odtwarzacza. Odtwarzacz ma tylko jedno gniazdo USB i nie jestem w stanie zasilić dodatkowo dysku przez wtyk [2]. Oczywiście sprawdziłem, czy odtwarzacz go w ogóle widzi wspomagając się chwilowo portem USB z laptopa - dysk działa, filmy są odtwarzane, super. Ale nie widzę możliwości przenoszenia ciągle laptopa i stawianiu go na taborecie obok odtwarzacza, żeby sobie tylko jeden odcinek serialu zobaczyć.
Czy jest jakiś inny sposób oprócz wymiany odtwarzacza DVD z lepszym zasilaniem na porcie USB?

Logowanie »
Dodaj odpowiedź