Mam takiż problem, że gdy chcę uruchomić komputer (stacjonarny, typu: PC) standardowym przyciskiem to zaczyna 'tykać' (cykać) na 1 s. potem pauza na 1 s. i tak bez końca. Pod tym kompem mam TV, więc czasem przez to nie obejrzę tego i owego. :/
Tykanie/cykanie jest spowodowane przez wiatraczki p.głównej, procesora i w zasilaczu, w tym czasie zapalają się diody na klawiaturze (PS/2) i w myszce optycznej (PS/2).
Jak dotąd jedyny patent na uruchomienie to było pozwolić mu jakiś czas (ok. 15 minut) po 'tykać', a później wyjąć wtyczkę z gniazdka, odczekać aż przestanie 'cykać' i włożyć ją ponownie - wtedy 'cykanie' (czas kiedy prąd dociera do kompa), zaczyna się wydłużać aż włączy się całkowicie co daje charakterystyczny odgłos włączonych na pełną moc wiatraczków (później ich prędkość spada, uzależniona od obciążenia czy temperatury procesora).
Specyfikacja tego PC to: Intel Celeron 3,06 GHz (L2 256KB), RAM 504 MB (nie wiem jaki typ), dysk SATA2 (~0,5TB), płyta Fujitsu Siemens D2334, zintg. grafika i dźwięk Intel'a, pod PCI TV(DVB-T)/FM, zasilacz ~250W pod Win XP Pro.
Resetowanie BIOS'u przez bateryjkę już było, podobnie sprawdzenie dysku.
Jakieś sugestie?
Użytkownik Maciej :) edytował ten post 20 grudzień 2011, 17:52

Logowanie »
Dodaj odpowiedź