Komputer Świat Ekspert - Forum: Podłączenie laptpa jako monitor i klawaitura - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Podłączenie laptpa jako monitor i klawaitura Podłaczenie matrycy i klawiatury do PC.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Mephis 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 25

Napisano 01 styczeń 2012, 19:02

Witam..

Mam nadzieje że to dobry dział. Otóż dostałem komputer stacjonarny. Niestety tylko sam komputer, - bez monitora, bez klawiatury... Posiadam także laptopa.

Pytanie brzmi.. W jaki sposób podłączyć laptopa do komputera stacjonarnego tak, aby służył on za sam monitor oraz klawiaturę.
Prosiłbym o instrukcje krok po kroku...

Użytkownik Mephis edytował ten post 01 styczeń 2012, 19:02

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   lisz55 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 913

Napisano 02 styczeń 2012, 13:59

Razej czegoś takiego nie zrobisz, a już na pewno nie jakimś prostym sposobem. Teoretycznie to mógłbyś dolutować kabl ps/2 do klawiatury w laptopie. I ewentualnie zrobić to samo z lcd tylko, że tutaj powstał by problem, bo miałbyś 2 sygnały dochodzące do lcd, więc trzeba by zrobić jakiś przełącznik między jednym a drugim.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   _smerf_ 

• Nowy Uczestnik
  • Wyświetl galerię
  • Postów 52

Napisano 02 styczeń 2012, 14:14

Ja pewien czas temu dokonałem odwrotnej operacji. Mianowicie podłąćzyłem do laptopa klawiaturę oraz mysz. Generalnie było to spowodowane koniecznością ponieważ mój komputer stacjonarny uległ awarii (uszkodzenie płyty głównej oraz zasilacza). Postąpiłem tak ponieważ za żadne skarby nie mogłem sią przyzwyczaić to touchpada oraz ukłądu klawiszy, który obowiązywał na laptopie (pożyczony sprzęt). Z tego co wiem do laptopa możesz podłączyć również zewnętrzny monitor lub projektor (np. wyświetlanie powiększonego obrazu - grałem kiedyś w ten sposób w gry komputerowe).

Użytkownik _smerf_ edytował ten post 02 styczeń 2012, 14:15

0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   imcpan 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 254

Napisano 02 styczeń 2012, 14:45

Wyświetl postUżytkownik _smerf_ dnia 02 styczeń 2012, 14:14 napisał

...

Ale genialna i adekwatna do problemu porada :biggrin: ???

Memphis:
Co do ekranu, to sprawa jest do zrobienia ale nie bezpośrednio. Można wykorzystać np. video grabber czy coś podobnego za parę groszy i ekran załatwiony. Oczywiście jeżeli laptop nie ma wejścia np svideo. Bo jeśli ma to bezpośrednio można podpiąć.

Z klawiaturą jednak tak się nie zrobi. Oczywiście można coś kombinować, ale osobiście nie spotkałem się z takim urządzeniem, które pozwoli na przekierowanie sygnału z klawiatury lapka na zewnątrz. Ale 15PLN za chińszczyznę z marketu i masz klawiaturę.

Użytkownik imcpan edytował ten post 02 styczeń 2012, 14:46

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   lisz55 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 913

Napisano 03 styczeń 2012, 23:30

Wyświetl postUżytkownik imcpan dnia 02 styczeń 2012, 14:45 napisał

Memphis:
Co do ekranu, to sprawa jest do zrobienia ale nie bezpośrednio. Można wykorzystać np. video grabber czy coś podobnego za parę groszy i ekran załatwiony. Oczywiście jeżeli laptop nie ma wejścia np svideo. Bo jeśli ma to bezpośrednio można podpiąć.

Ale czy to na pewno będzie tak działać jak powinno? W opisie tego kabla widze ze to taka przejsciowka z svideo na usb służąca do zgrywania filmow z kamery itp Czy dołączone do tego oprogramowanie pozwoli na przekaz live a nie tylko zgranie filmu?
Wpadł mi do głowy jeszcze taki pomysł, że ewentualnie mozna by na pc udostepnić pulpit zdalny i podłączyć lapka za pomocą zwykłej skrętki, to chyba będzie najtansza opcja.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   imcpan 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 254

Napisano 04 styczeń 2012, 07:34

Wyświetl postUżytkownik lisz55 dnia 03 styczeń 2012, 23:30 napisał

Ale czy to na pewno będzie tak działać jak powinno? W opisie tego kabla widze ze to taka przejsciowka z svideo na usb służąca do zgrywania filmow z kamery itp Czy dołączone do tego oprogramowanie pozwoli na przekaz live a nie tylko zgranie filmu?

Dokładnie tak to działa, a transmisja wideo i audio jest "online".

Wyświetl postUżytkownik lisz55 dnia 03 styczeń 2012, 23:30 napisał

Wpadł mi do głowy jeszcze taki pomysł, że ewentualnie mozna by na pc udostepnić pulpit zdalny i podłączyć lapka za pomocą zwykłej skrętki, to chyba będzie najtansza opcja.

To rzeczywiście jest najprostsze rozwiązanie, tylko jak udostępnić pulpit bez klawiatury i monitora?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   lisz55 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 913

Napisano 06 styczeń 2012, 14:13

no właśnie po napisaniu posta też mi się nasunął ten problem, że jednak mimo wszystko trzeba mieć monitor żeby pulpit zdalny uruchomić, więc chyba ten kabel będzie trzeba wykorzystać. Choć się zastanawiam czy to gra warta świeczki? Bo i tak klawaiture i mysz trzeba mieć dodatkowo, a czasami monitor jakiś stary używany można kupić od kumpla za zgrzewke piwa :D
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa