Witam
Mój problem wygląda następująco. Mam 2 kości ramu po 1 GB firmy EMPAQ DDR2-PC667 przy czym czyta mi tylko 1GB a jeśli podłączam jedną kośc, to czyta mi 512mb. Moja płyta główna to Intel Foxconn n15235. Jak rozwiązac ten problem. Szukałem już wszędzie i nie znalazłem odpowiedzi.
Strona 1 z 1
Ram - nie czyta
Napisano 02 styczeń 2012, 13:01
kości są dwustronne? Może czyta po prostu tylko jedną stronę.

Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?
Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
Napisano 03 styczeń 2012, 10:28
Użytkownik kapeec dnia 02 styczeń 2012, 16:12 napisał
No właśnie nie wiem jak to sprawdzic, a jeśli są dwustronne to da sie coś z tym zrobic?
Na stronie foxconn nie ma takiej płyty. Sprawdź dokładnie jaki to jest model i zajrzyj na stronę producenta. Tam wszystko znajdziesz. Ale jeżeli to jest stara płyta to może obsługuje jedynie kości do 512 i to jest przyczyna. Wszystko co Ci potrzebne znajdziesz w specyfikacji płyty na stronie producenta, ale musisz odczytać z płyty jej model.
Użytkownik imcpan edytował ten post 03 styczeń 2012, 10:30
Napisano 04 styczeń 2012, 07:28
Użytkownik kapeec dnia 03 styczeń 2012, 15:04 napisał
Foxconn G31MX
46GMX Series N15235
Tak to wygląda na płycie głównej, tyle wyczytałem
46GMX Series N15235
Tak to wygląda na płycie głównej, tyle wyczytałem
Zgodnie ze specyfikacją powinny działać, ale jak się zajrzy na gogla to widać że nie jesteś jedyny z takim problemem. Płyta ma dwa sloty i obsługuje do 4GB RAMu 667 i 800. Pasowałoby sprawdzić te pamięci, ale prawdopodobnie nie jest to ich winą a jedynie kompatybilności z płytą. Prawdopodobnie nie obejdzie się bez wymiany pamięci na inną firmę.
Możesz jeszcze spróbować uaktualnić bios płyty. Uaktualnienia sa dostępne na stronie Foxconn-u. Może to pomoże.
Użytkownik imcpan edytował ten post 04 styczeń 2012, 07:31
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź