Która przeglądarka WWW jest najlepsza?
#1 Guest_emikyou_*
Napisano 05 styczeń 2012, 21:46
Mi najbardziej leży Opera. Szybkość działania (choć zdarzają się wydajnościowe tragedie np. lynda.com), wbudowany bloker reklam, gesty myszki i skróty klawiszowe.
Jeśli używacie forków danej przeglądarki, to proszę właśnie ją zaznaczyć i podzielić się szczegółami w poście. Np. Iron > Chrome, Palemoon > Firefox itp.
Pozdrawiam!
Napisano 05 styczeń 2012, 22:51
#3 Guest_emikyou_*
Napisano 05 styczeń 2012, 23:39
Użytkownik _smerf_ dnia 05 styczeń 2012, 22:51 napisał
Nie odczuwasz ociężałości w pracy Liska? Pomimo, że posiadam stosunkowo mocny sprzęt, to i tak wyraźnie widzę różnicę między Operą a Firefoksem (czy nawet jego forkami pod Windows x64).
Również używałem przez pewien czas i nie odczułem różnicy względem Opery.
Nie uważasz, że wbudowana blokada reklam powinna być normą, a nie luksusem? Nawet Internet Explorer już ma taką możliwość, a Firefox i Chrome wymagają rozszerzeń.
Nigdy nie używałem i nie znam nikogo kto by jej używał. Chrome'a używa 27% internautów (i ciągle rośnie), Safari tylko 6%. Obie są na tym samym silniku, więc skąd taka dysproporcja. Można pokusić się o założenie, że 99% użytkowników Safari to użytkownicy Maków, którzy byliby równie zadowoleni z IE6.
Napisano 05 styczeń 2012, 23:46
#5 Guest_emikyou_*
Napisano 05 styczeń 2012, 23:57
Użytkownik _smerf_ dnia 05 styczeń 2012, 23:46 napisał
Tak - IE 9.
Napisano 06 styczeń 2012, 12:33
Zalecam również zapoznać się z testem Internet Explorer 9 przeprowadzonym przez Komputer Świat.
Użytkownik _smerf_ edytował ten post 06 styczeń 2012, 12:49
Napisano 06 styczeń 2012, 13:10
Nawiasem mówiąc każdy ma prawo do swojej opinii i moja jest taka a nie inna, Więc pisze to co mam na myśli.
Acha - nie próbuj wyczuwać do czego mam niechęć a do czego nie, nie jesteś w stanie tego nigdy stwierdzić w "virtualu" po słowie pisanym.
Aby kogoś poznac trzeba go znać. Lubię aplikacje pewne, bezpieczne, funkcjonalne...firma mnie nie interesuje, liczy się "jakość" i może to być przykrosoft nawet. :P
Napisano 06 styczeń 2012, 13:52
Ja również wypowiem się w sprawie przeglądarek. Po pierwsze, do tego służy Dział Badań. Po drugie - kwestia Internet Explorera.
Faktycznie, kiedyś IE był masakryczny, a kto bawił się w webmasterkę to wie, o czym mówię - brak kompatybilności ze standardami W3C, brak otwierania zakładek, powolne działanie i duże obciążenie.
Teraz po paru latach zmieniło się sporo, MS chce wrócić na pozycję lidera i widać efekty pracy nad przeglądarką.
Sprawa wirusów: wszyscy zjeżdżają IE za podatność na infekcje. Prawdę mówiąc, za pomocą każdej przeglądarki można zainfekować swój system. Nie ma przeglądarek bez dziur; uznajemy że skoro nic się nie dzieje to ich nie ma, jednak mogą nie zostać jeszcze zidentyfikowane. Stąd ciągłe aktualizacje bezpieczeństwa. Człowiek nie jest nieomylny, a to przecież on pisze programy...
w korzystaniu z Internetu należy zachować umiar i uważać na niepewne witryny (ochrona bierna). Ważne jest, żeby również zabezpieczyć system programami antywirusowymi/malware/spyware etc, gdybyśmy trafili na feralne strony (ochrona czynna).
Wróćmy do tematu - czyli która przeglądarka jest najlepsza
Najlepsza pod jakim względem? Po to jest ich tyle, a także nakładek i forków, żeby każdy znalazł coś dla siebie. Jeden powie, że Chrome mu się zawiesza, drugi że lisek, a trzeci IE. Sprawa osobista.
Ja od 2005 roku (prawie od kiedy mam Internet) używam Opery (od wersji adware 7.54 u2 - kto ją jeszcze pamięta :P ). Na moim (dzisiaj dość słabym) laptopie daje radę ze sporą liczbą zakładek, problemem jest czasem zapchaniem pamięci i muleniem się stron rozbudowanych (nie zrobiłem akceleracji, korzystam z Linuksa), ale w miarę możliwości w Preferencjach dla witryny jestem w stanie wyłączyć wtyczki i strona już działa lepiej.
Pozdrawiam
Użytkownik Petermechanic edytował ten post 06 styczeń 2012, 13:55
Napisano 06 styczeń 2012, 13:53
Napisano 08 styczeń 2012, 19:14
Użytkownik Pretender dnia 06 styczeń 2012, 13:10 napisał
Ja nie używam w ogóle programu antywirusowego, a mimo to od bardzo dawna nie uświadczyłem żadnego szkodnika.
Użytkownik Petermechanic dnia 06 styczeń 2012, 13:52 napisał
Ja od 2005 roku (prawie od kiedy mam Internet) używam Opery (od wersji adware 7.54 u2 - kto ją jeszcze pamięta :P ). Na moim (dzisiaj dość słabym) laptopie daje radę ze sporą liczbą zakładek, problemem jest czasem zapchaniem pamięci i muleniem się stron rozbudowanych (nie zrobiłem akceleracji, korzystam z Linuksa), ale w miarę możliwości w Preferencjach dla witryny jestem w stanie wyłączyć wtyczki i strona już działa lepiej.
Wydaje mi się, że przy wyborze przeglądarki nie ma miejsca na "opinię subiektywną". Każdy użytkownik internetu oczekuje tego samego - szybkości, bezpieczeństwa i braku reklam.
A Operę w siódmej odsłonie oczywiście pamiętam (i zachwyty nad nowym silnikiem Presto).
Postanowiłem dać szansę Firefoksowi 9 i... zaskoczyłem się na plus. Działa bardzo sprawnie, a AdBlock Plus radzi sobie zdecydowanie lepiej od filtra wbudowanego w Operę. Jeszcze niech tylko dopracują wtyczkę odpowiadającą za gesty i zastanowię się nad porzuceniem Opery.
Użytkownik emikyou edytował ten post 08 styczeń 2012, 19:16
Napisano 08 styczeń 2012, 21:44
Napisano 09 luty 2012, 22:15
Obecnie testuję Operę 12. Póki co w fazie alfa. Od ciężkiej wersji 10.5 jest coraz lepiej. Przeglądarka ma wszystko, co potrzeba - preferencje dla witryny, IRC, pocztę, wtyczki na żądanie, w pełni konfigurowalny interfejs, skórki, gesty myszy, Turbo, serwer lokalny, menedżer pobierania, funkcje głosowe, przeglądanie w kartach od 2002 (można wyświetlić kilka kart obok siebie), rozszerzenia... Jednak wbudowany klient poczty nie przebije Thunderbirda. Kiedyś brakowało porządnego narzędzia dla twórców stron. To się zmienia - twórcy cały czas pracują nad Dragonfly.
Rozpocznę testy Firefoksa 10, 11, 12... która to już wersja?
Wadą najnowszych wydań Opery jest duże użycie pamięci. O ile na komputerach z dużą ilością RAM-u to nie ma znaczenia, na starszym sprzęcie może przycinać, szczególnie gdzie jest dużo skryptów JavaScript i grafiki.
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź