Komputer Świat Ekspert - Forum: Która przeglądarka WWW jest najlepsza? - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Która przeglądarka WWW jest najlepsza?

Ankieta: Jaka przeglądarka WWW jest najlepsza? (7 użytkowników oddało głos)

1. Chrome (1 głosów [14.29%] - Zobacz)

Procent z głosów: 14.29%

2. Firefox (3 głosów [42.86%] - Zobacz)

Procent z głosów: 42.86%

3. Głosowano Opera (3 głosów [42.86%] - Zobacz)

Procent z głosów: 42.86%

4. Internet Explorer (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Guest_emikyou_*

• Grupa: Guests

Napisano 05 styczeń 2012, 21:46

Mi najbardziej leży Opera. Szybkość działania (choć zdarzają się wydajnościowe tragedie np. lynda.com), wbudowany bloker reklam, gesty myszki i skróty klawiszowe.

Jeśli używacie forków danej przeglądarki, to proszę właśnie ją zaznaczyć i podzielić się szczegółami w poście. Np. Iron > Chrome, Palemoon > Firefox itp.

Pozdrawiam!
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   _smerf_ 

• Nowy Uczestnik
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 52

Napisano 05 styczeń 2012, 22:51

Dla mnie najlepsza jest przeglądarka internetowa Mozilla Firefox (korzystam z niej praktycznie cały czas). Wykorzystuję również czasami Google Chrome - obecnie chyba najszybsza z pośród przeglądarek internetowych. Bardzo w wymienionych przez siebie aplikacjach cenię sobie bogatą gamę dodatków jakie one oferują. Mam tu nam myśli zwłaszcza dodatek Adblock Plus, który umożliwia skuteczne blokowanie reklam pojawiających się na stronach internetowych i atakujących użytkowników ze wszystkich stron. Jak waszym zdaniem prezentuje się przeglądarka internetowa Apple Safari na tle, przeglądarek Mozilla Firefox oraz Google Chrome? Mam tu na myli głównie aspekty takie jak szybkość działania, funkcjonalność oraz dodatki.
0

#3 Guest_emikyou_*

Napisano 05 styczeń 2012, 23:39

Wyświetl postUżytkownik _smerf_ dnia 05 styczeń 2012, 22:51 napisał

Dla mnie najlepsza jest przeglądarka internetowa Mozilla Firefox (korzystam z niej praktycznie cały czas).

Nie odczuwasz ociężałości w pracy Liska? Pomimo, że posiadam stosunkowo mocny sprzęt, to i tak wyraźnie widzę różnicę między Operą a Firefoksem (czy nawet jego forkami pod Windows x64).

Wykorzystuję również czasami Google Chrome - obecnie chyba najszybsza z pośród przeglądarek internetowych.

Również używałem przez pewien czas i nie odczułem różnicy względem Opery.

Bardzo w wymienionych przez siebie aplikacjach cenię sobie bogatą gamę dodatków jakie one oferują. Mam tu nam myśli zwłaszcza dodatek Adblock Plus, który umożliwia skuteczne blokowanie reklam pojawiających się na stronach internetowych i atakujących użytkowników ze wszystkich stron.

Nie uważasz, że wbudowana blokada reklam powinna być normą, a nie luksusem? Nawet Internet Explorer już ma taką możliwość, a Firefox i Chrome wymagają rozszerzeń.

Jak waszym zdaniem prezentuje się przeglądarka internetowa Apple Safari na tle, przeglądarek Mozilla Firefox oraz Google Chrome? Mam tu na myli głównie aspekty takie jak szybkość działania, funkcjonalność oraz dodatki.

Nigdy nie używałem i nie znam nikogo kto by jej używał. Chrome'a używa 27% internautów (i ciągle rośnie), Safari tylko 6%. Obie są na tym samym silniku, więc skąd taka dysproporcja. Można pokusić się o założenie, że 99% użytkowników Safari to użytkownicy Maków, którzy byliby równie zadowoleni z IE6.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   _smerf_ 

• Nowy Uczestnik
  • Wyświetl galerię
  • Postów 52

Napisano 05 styczeń 2012, 23:46

Jak mam być z tobą szczery to aktualnie odczuwam ociężałość przy prawie wszystkich operacjach jakie wykonuję na swoim komputerze. Niestety posiadam zaledwie 1 GB RAM i zintegrowaną kartę graficzną NVIDIA GeForce 7025 / NVIDIA nForce 630a. Generalnie ociężałość przeglądarki Mozilla Firefox zauważam głównie tuż po jej uruchomieniu (czasami zawiesza się ona na kilkanaście sekund). Co do kwestii reklam to zgodzę się z tobą, że możliwość ich blokowania powinna być "na wyposażeniu" przeglądarek internetowych. Napisałeś, że Internet Explorer posiada wbudowaną tego typu funkcję (blokowanie reklam). Masz na myśli wersję IE 9? Ja korzystam tylko z wersji IE 8 ponieważ posiadam system operacyjny Windows XP Home Edition.
0

#5 Guest_emikyou_*

Napisano 05 styczeń 2012, 23:57

Wyświetl postUżytkownik _smerf_ dnia 05 styczeń 2012, 23:46 napisał

Jak mam być z tobą szczery to aktualnie odczuwam ociężałość przy prawie wszystkich operacjach jakie wykonuję na swoim komputerze. Niestety posiadam zaledwie 1 GB RAM i zintegrowaną kartę graficzną NVIDIA GeForce 7025 / NVIDIA nForce 630a. Generalnie ociężałość przeglądarki Mozilla Firefox zauważam głównie tuż po jej uruchomieniu (czasami zawiesza się ona na kilkanaście sekund). Co do kwestii reklam to zgodzę się z tobą, że możliwość ich blokowania powinna być "na wyposażeniu" przeglądarek internetowych. Napisałeś, że Internet Explorer posiada wbudowaną tego typu funkcję (blokowanie reklam). Masz na myśli wersję IE 9? Ja korzystam tylko z wersji IE 8 ponieważ posiadam system operacyjny Windows XP Home Edition.

Tak - IE 9.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Pretender 

• Raster...minator...
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 2872

Napisano 06 styczeń 2012, 09:28

Wyświetl postUżytkownik _smerf_ dnia 05 styczeń 2012, 23:46 napisał

... wersję IE 9..

Korzystanie z przeglądarek przykrosoftu to jak chodzenie po polu minowym...każda przeglądarka jest dobra tylko nie te. :P
Sounds of the Universe.............
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   _smerf_ 

• Nowy Uczestnik
  • Wyświetl galerię
  • Postów 52

Napisano 06 styczeń 2012, 12:33

@Pretender ja bym był ostrożny wygłaszając tego typu opinie. Fakty przedstawiają sprawę bardzo jasno. Jest wręcz gigantyczna różnica jaka występuje pomiędzy Internet Explorer 8, a Internet Explorer 9. Np. obciążenie procesora przez IE 9 podczas odtwarzania filmów w nowej wersji Flash jest mniejsze niż obciążenia generowane przez Google Chrome czy Mozilla Firefox. Dodatkowo IE 9 posiada bardzo łatwe wyszukiwanie interesujących nas informacji oraz szybkie przeszukiwanie serwisów. Przydatną opcją jest także możliwość umieszczenia na pasku zadań Windows 7 ulubionych serwisów internetowych. IE 9 jest przeglądarką bezpieczną. Również liczba aplikacji przeznaczonych dla przeglądarki internetowej IE 9 jest coraz większa. Niektóre są bardzo oryginalne (np. aplikacja umożliwiająca dodawanie ciekawych informacji czyli tzw. znalezisk do serwisu Wykop.pl). Można się spierać czy IE 9 jest lepszą przeglądarką internetową czy też nie od programów takich jak np. Opera, Chrome czy Firefox. Jednak formułowanie tezy na podstawie niechęci do Microsoftu (którą da się wyczuć) bez podania jakichkolwiek racjonalnych argumentów moim zdaniem jest nieodpowiednie.
Zalecam również zapoznać się z testem Internet Explorer 9 przeprowadzonym przez Komputer Świat.

Użytkownik _smerf_ edytował ten post 06 styczeń 2012, 12:49

1

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Pretender 

• Raster...minator...
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 2872

Napisano 06 styczeń 2012, 13:10

Niestety ale wieloletnie doświadczenie oraz fakt, że z reguły pomagam osobom, które mają poroblem z komputerami - dokładnie z wirusami potwierdza tą moją tezę. U wielu osób u których byłem (85%) miało zainstalowane właśnie IE (nieważne jakie wersje) i pomimo programów antywirusowych do systemu odstawały się śmieci - trojan, wirusy oraz inne podobne szkodniki. Przeglądarka ta jest najczęściej atakowana przez "społeczność" albowiem nikt nie lubi monopolistów. Sam wygląd, rożne bajery pomagające wyszukiwac informacje (tu już bym uważał albowiem firma ta lubiała zawsze wiedzieć czego szuka użytkownik- big brother czuwa ;)) to trochę za mało - liczy się bezpieczeństwo.Fakty to mogą być staystyki ale te jak wiesz są tworzone przez ludzi a oni czasem lubią nimi manipulować - nie zawsze są w pełni wiarygodne, są specjalnie robione pod "publiczkę". Kompcio Swiat lubi robic wlasnie takie testy a dla mnie osobiście one nie sa wiarygodne.
Nawiasem mówiąc każdy ma prawo do swojej opinii i moja jest taka a nie inna, Więc pisze to co mam na myśli.
Acha - nie próbuj wyczuwać do czego mam niechęć a do czego nie, nie jesteś w stanie tego nigdy stwierdzić w "virtualu" po słowie pisanym.
Aby kogoś poznac trzeba go znać. Lubię aplikacje pewne, bezpieczne, funkcjonalne...firma mnie nie interesuje, liczy się "jakość" i może to być przykrosoft nawet. :P
:)
Sounds of the Universe.............
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Petermechanic 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1046

Napisano 06 styczeń 2012, 13:52

Witam,
Ja również wypowiem się w sprawie przeglądarek. Po pierwsze, do tego służy Dział Badań. Po drugie - kwestia Internet Explorera.
Faktycznie, kiedyś IE był masakryczny, a kto bawił się w webmasterkę to wie, o czym mówię - brak kompatybilności ze standardami W3C, brak otwierania zakładek, powolne działanie i duże obciążenie.
Teraz po paru latach zmieniło się sporo, MS chce wrócić na pozycję lidera i widać efekty pracy nad przeglądarką.

Sprawa wirusów: wszyscy zjeżdżają IE za podatność na infekcje. Prawdę mówiąc, za pomocą każdej przeglądarki można zainfekować swój system. Nie ma przeglądarek bez dziur; uznajemy że skoro nic się nie dzieje to ich nie ma, jednak mogą nie zostać jeszcze zidentyfikowane. Stąd ciągłe aktualizacje bezpieczeństwa. Człowiek nie jest nieomylny, a to przecież on pisze programy...

w korzystaniu z Internetu należy zachować umiar i uważać na niepewne witryny (ochrona bierna). Ważne jest, żeby również zabezpieczyć system programami antywirusowymi/malware/spyware etc, gdybyśmy trafili na feralne strony (ochrona czynna).

Wróćmy do tematu - czyli która przeglądarka jest najlepsza
Najlepsza pod jakim względem? Po to jest ich tyle, a także nakładek i forków, żeby każdy znalazł coś dla siebie. Jeden powie, że Chrome mu się zawiesza, drugi że lisek, a trzeci IE. Sprawa osobista.
Ja od 2005 roku (prawie od kiedy mam Internet) używam Opery (od wersji adware 7.54 u2 - kto ją jeszcze pamięta :P ). Na moim (dzisiaj dość słabym) laptopie daje radę ze sporą liczbą zakładek, problemem jest czasem zapchaniem pamięci i muleniem się stron rozbudowanych (nie zrobiłem akceleracji, korzystam z Linuksa), ale w miarę możliwości w Preferencjach dla witryny jestem w stanie wyłączyć wtyczki i strona już działa lepiej.

Pozdrawiam

Użytkownik Petermechanic edytował ten post 06 styczeń 2012, 13:55

Na Forum KŚE od 16.07.2005, 9:30 (ID: 18840)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   _smerf_ 

• Nowy Uczestnik
  • Wyświetl galerię
  • Postów 52

Napisano 06 styczeń 2012, 13:53

@Pretender skoro piszesz o tym, że statystyki są tworzone przez ludzi, którzy w pewnych sytuacjach mogą nimi manipulować to jak należy odnieść się do twoich słów "U wielu osób u których byłem (85%) miało zainstalowane właśnie IE (nieważne jakie wersje)...". Są oczywiście źródła mniej lub bardziej wiarygodne, a przeglądarka internetowa IE 9 otrzymała pozytywne opinie nie tylko od Komputer Świat, które jest wierzytelnym źródłem (nieraz używałem testowanych "produktów" przez KŚ i jestem z nich zadowolony). Traktujesz na równi wszystkie przeglądarki internetowe Internet Explorer. W domyśle można po twoich słowach zrozumieć, że IE 6 to praktycznie to samo co IE 9 i nieważne czym wersje te się charakteryzują. Należy również pamiętać o tym, że użytkownicy dość często nie przestrzegają zasad bezpieczeństwa i tak naprawdę łapią różne infekcje komputerów przez swoją nieuwagę oraz brak wiedzy na temat podstawowych zasad bezpieczeństwa. Pamiętaj również, że nie jesteś jedyną osobą, która pomaga użytkownikom w ich problemach i nie tylko ty posiadasz doświadczenia. Co do wyszukiwania informacji to nie tylko Microsoft zbiera dane o użytkownikach. Prawda jest taka, że np. większość wyszukiwarek internetowych różnych firm gromadzi dane na temat użytkowników. Nie wspomnę nawet o innych źródłach takich jak chociażby portale społecznościowe. Zgadzam się z tobą, że każdy ma prawo do swojej opinii, a ja szanuję twoją. :)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   emikyou 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2374

Napisano 08 styczeń 2012, 19:14

Wyświetl postUżytkownik Pretender dnia 06 styczeń 2012, 13:10 napisał

wieloletnie doświadczenie oraz fakt, że z reguły pomagam osobom, które mają poroblem z komputerami - dokładnie z wirusami potwierdza tą moją tezę. U wielu osób u których byłem (85%) miało zainstalowane właśnie IE (nieważne jakie wersje) i pomimo programów antywirusowych do systemu odstawały się śmieci - trojan, wirusy oraz inne podobne szkodniki.

Ja nie używam w ogóle programu antywirusowego, a mimo to od bardzo dawna nie uświadczyłem żadnego szkodnika.

Wyświetl postUżytkownik Petermechanic dnia 06 styczeń 2012, 13:52 napisał

Najlepsza pod jakim względem? Po to jest ich tyle, a także nakładek i forków, żeby każdy znalazł coś dla siebie. Jeden powie, że Chrome mu się zawiesza, drugi że lisek, a trzeci IE. Sprawa osobista.
Ja od 2005 roku (prawie od kiedy mam Internet) używam Opery (od wersji adware 7.54 u2 - kto ją jeszcze pamięta :P ). Na moim (dzisiaj dość słabym) laptopie daje radę ze sporą liczbą zakładek, problemem jest czasem zapchaniem pamięci i muleniem się stron rozbudowanych (nie zrobiłem akceleracji, korzystam z Linuksa), ale w miarę możliwości w Preferencjach dla witryny jestem w stanie wyłączyć wtyczki i strona już działa lepiej.

Wydaje mi się, że przy wyborze przeglądarki nie ma miejsca na "opinię subiektywną". Każdy użytkownik internetu oczekuje tego samego - szybkości, bezpieczeństwa i braku reklam.
A Operę w siódmej odsłonie oczywiście pamiętam (i zachwyty nad nowym silnikiem Presto).

Postanowiłem dać szansę Firefoksowi 9 i... zaskoczyłem się na plus. Działa bardzo sprawnie, a AdBlock Plus radzi sobie zdecydowanie lepiej od filtra wbudowanego w Operę. Jeszcze niech tylko dopracują wtyczkę odpowiadającą za gesty i zastanowię się nad porzuceniem Opery.

Użytkownik emikyou edytował ten post 08 styczeń 2012, 19:16

0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   _smerf_ 

• Nowy Uczestnik
  • Wyświetl galerię
  • Postów 52

Napisano 08 styczeń 2012, 21:44

Analizując aktualne wyniki ankiety moim zdaniem nie można być jakoś specjalnie zaskoczonym. Przodują przeglądarki internetowe takie jak Opera (3 osoby) oraz Mozilla Firefox (2 osoby). Trochę dziwi mnie jednak fakt, iż nikt póki co nie zagłosował na przeglądarkę internetową Google Chrome. Może jednak wkrótce sytuacja ta się zmieni. Ja obecnie jestem podczas sprawdzania przeglądarki Safari. Zobaczymy co z tego wyniknie. :)
0

#13 Użytkownik jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3531

Napisano 09 luty 2012, 22:15

Najdłużej używam Firefoksa od wersji 1.0. Dlaczego nie przesiadłem się z IE 6 na inną przeglądarkę? Wciąż próbuję sobie przypomnieć. :) Prawdopodobnie zadecydowały o tym: otwarty kod, zgodność ze standardami, interfejs, poza tym działało dużo stron napisanych pod IE. A później niezastąpione narzędzie Firebug dla twórców stron.

Obecnie testuję Operę 12. Póki co w fazie alfa. Od ciężkiej wersji 10.5 jest coraz lepiej. Przeglądarka ma wszystko, co potrzeba - preferencje dla witryny, IRC, pocztę, wtyczki na żądanie, w pełni konfigurowalny interfejs, skórki, gesty myszy, Turbo, serwer lokalny, menedżer pobierania, funkcje głosowe, przeglądanie w kartach od 2002 (można wyświetlić kilka kart obok siebie), rozszerzenia... Jednak wbudowany klient poczty nie przebije Thunderbirda. Kiedyś brakowało porządnego narzędzia dla twórców stron. To się zmienia - twórcy cały czas pracują nad Dragonfly.

Rozpocznę testy Firefoksa 10, 11, 12... która to już wersja?

Wadą najnowszych wydań Opery jest duże użycie pamięci. O ile na komputerach z dużą ilością RAM-u to nie ma znaczenia, na starszym sprzęcie może przycinać, szczególnie gdzie jest dużo skryptów JavaScript i grafiki.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa