Jestem nowym użytkownikiem Linuksa. Bardzo cieszę się, że w Ekspercie
zamieszczane są materiały dotyczące tego systemu. Mam jednak pytanie do redakcji: artykuły o Linuksie w Ekspercie są przeznaczone raczej dla zaawansowanych użytkowników, bo to wkońcu i Ks Ekspert. Skąd więc ja mam się nauczyć podstaw? Na pewno nie z Komputer Ąwiata, bo tam nic o Linuksie nie ma. W książkach o Linuksie (dwie już zakupiłem),treść w nich zawarta często nie zgadza się w wielu miejscach z tym co jest naprawde w systemie. Takie książki to zresztą stara bajka - zwykle nie ma kogoś, kto przed ich wydrukowaniem może sprawdzić poprawność merytorycznej zawartośći. Więc udaje się wypuszczać na rynek zwykłe buble, które powstają takimi z samego zamysłu - dla zrobienia kasy. Pozatym zwykle są napisane dosyć trudnym językiem. Prosze o pomoc. Mój Linuks to Mandrake 9.1 :x
ksi
Strona 1 z 1
Trudny Linux ...
Napisano 21 wrzesień 2003, 13:49
cytat:
ksi napisał:
W książkach o Linuksie (dwie już zakupiłem),treść w nich zawarta często nie zgadza się w wielu miejscach z tym co jest naprawde w systemie. Takie książki to zresztą stara bajka - zwykle nie ma kogoś, kto przed ich wydrukowaniem może sprawdzić poprawność merytorycznej zawartośći. Więc udaje się wypuszczać na rynek zwykłe buble, które powstają takimi z samego zamysłu - dla zrobienia kasy.
Jeśli chcesz mieć większą pewność, że książka którą kupisz będzie dobra to wybieraj książki wydane w porządnych wydawnictwach a nie w jakichś nie wiadomo skąd wziętych.
Dla mnie Helion jest całkiem godny zaufania. Mimo, że już chyba z dwa albo trzy razy się naciąłem na ich książkach to jednak zdecydowana większość była porządnie przygotowana i nie było zbyt wielu błędów.
cytat:
Pozatym zwykle są napisane dosyć trudnym językiem.
I tak chyba nic nie przebije książek o programowaniu które kiedyś pisał pan Jan B. Tamten język to była sztuka dla sztuki - człowiek czytał i się zastanawiał o czym jest ta książka
Napisano 21 wrzesień 2003, 20:59
Napisano 23 wrzesień 2003, 13:26
cytat:
Jeśli chcesz mieć większą pewność, że książka którą kupisz będzie dobra to wybieraj książki wydane w porządnych wydawnictwach a nie w jakichś nie wiadomo skąd wziętych.
Dla mnie Helion jest całkiem godny zaufania. Mimo, że już chyba z dwa albo trzy razy się naciąłem na ich książkach to jednak zdecydowana większość była porządnie przygotowana i nie było zbyt wielu błędów.
Pozatym zwykle są napisane dosyć trudnym językiem.
Nie będę tutaj reklamował, żadnego wydawnictwa, ale prosze zwrócić uwagę, ze na stronach Helionu, bardzo często znajdzie Pan recencje czytelników odnośni poszczególnych pozycji. Warto sie z nimi zapoznać, przed kupnem ksiązki, zwłaszcza że równeiż niepochlebne recenzje sa publikowane.
A co do jezyka w książkach - Ekspert na pewno pisze bardziej zrozumiale:lol:
Łukasz Ośmiałowski [KĄE]
Napisano 23 wrzesień 2003, 23:49
http://newbie.linux.pl/?id=article
http://quantaplus.fm.interia.pl
Linux - choice of the GNU Generation
http://quantaplus.fm.interia.pl
Linux - choice of the GNU Generation
Napisano 25 wrzesień 2003, 15:29
cytat:
Łukasz Ośmiałowski napisał:
Nie będę tutaj reklamował, żadnego wydawnictwa, ale prosze zwrócić uwagę, ze na stronach Helionu, bardzo często znajdzie Pan recencje czytelników odnośni poszczególnych pozycji. Warto sie z nimi zapoznać, przed kupnem ksiązki, zwłaszcza że równeiż niepochlebne recenzje sa publikowane.
Potwierdzam.
Wysłałem do Helionu raz opinię zdecydowanie negatywną (ale z uzasadnieniem) i ku mojemu miłemu zaskoczeniu pojawiła się na ich stronie
Napisano 25 wrzesień 2003, 17:21
Jeśli już wymieniacie nazwy wydawnictw to:
H-e-l-i-o-n - szajz - robią sporo baboli (literówy, itp.);
M-I-K-O-M - mimo że często design mają skopany, to jednak treści zawarte są zdecydowanie bardziej przystępne i edukujące - ponadto sprawa ceny dochodzi...
OTX ::. www.otx.prv.pl
H-e-l-i-o-n - szajz - robią sporo baboli (literówy, itp.);
M-I-K-O-M - mimo że często design mają skopany, to jednak treści zawarte są zdecydowanie bardziej przystępne i edukujące - ponadto sprawa ceny dochodzi...
OTX ::. www.otx.prv.pl
Napisano 07 październik 2003, 19:27
Szkoda wydawac pieniadze na ksiazki, w wiekszosci opisy sa ogolne nie wglebiajace sie w zagadnienia. Wszystko znajdziesz w internecie, pierwsze kroki zrob do http://www.linuxindex.htm
Wiciu
LRU:#260447
Wiciu
LRU:#260447
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty