Witam!
Mam Celerona 400MHz, który jak wiadomo pracuje na szynie 66MHz. Na ile mogę podkręcić ten procesor bez zastosowania dodatkowego chłodzenia??? No i czy zwiększenie częstotliwości płyty na 100MHz i zmniejszenie mnożnika na x4 (w ten sposób procek ciągle chodzi na 400MHz) spowoduje wzrost wydajności? [:/](może nawet bez wzrostu temperatury?) Proszę o szybką odpowiedź i z góry thanx
Rafalski
Strona 1 z 1
Przyspieszenie C400 bez nowego chłodzenia?!
Napisano 03 styczeń 2004, 10:32
cytat:
rafalski napisał:
Witam!
Mam Celerona 400MHz, który jak wiadomo pracuje na szynie 66MHz. Na ile mogę podkręcić ten procesor bez zastosowania dodatkowego chłodzenia??? No i czy zwiększenie częstotliwości płyty na 100MHz i zmniejszenie mnożnika na x4 (w ten sposób procek ciągle chodzi na 400MHz) spowoduje wzrost wydajności? [:/](może nawet bez wzrostu temperatury?) Proszę o szybką odpowiedź i z góry thanx
Rafalski
Zmieniając szynę podkręcasz wszystkie układy w kompie(nie tylko procesor, ale też pamięć, chipset, karty PCI).
Szynę możesz podnieść, ale tylko o jakieś 10-20 MHz
Napisano 10 styczeń 2004, 13:53
Ja mam Celerona 400 na rdzeniu Mendocino i pracuje mi stabilnie bez dodatkowego chłodzenia na FSB 75 Mhz (450 Mhz procek). Podkręcałem w BIOSie (płyta Procomp Informatics BVC1A-H) i mam PCI na 37. Jak zwiększyć dzielnik PCI na tej płycie żeby dało się bardziej podkręcić?? Próbowałem zworką zrobić FSB 100 Mhz tak jak pisało w instrukcji, ale nic się nie stało (dalej jest 75).
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty