Komputer Świat Ekspert - Forum: Dezinstalacja Windows98se - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Dezinstalacja Windows98se

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   TOMI 5 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2

Napisano 20 styczeń 2005, 18:02

Niemogę odinstalować Windows98se.W dodaj/usuń pojawia się niebieskie tło i jest napisane-wystąpił krytyczny wyjątek OE w 0028:CO2A20CC w VxD VWIN32(05)+00000BF4.Jestem starszym człowiekiem więc proszę tłumaczyć mi jak żółtodziobowi.Komputer ekspert jest królem.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   radecki07 

• myślę ...
  • Pip
  • Postów 337

Napisano 20 styczeń 2005, 19:03

ja bym zaproponował delikatne włożenie płyty instalacyjnej od windowsa 98, wpisanie komendy format c: albo format c: /q (jak kto woli) no i po systemie 98:D

radecki07
gg: 5439903
tlen: radecki07@o2.pl
0

#3 Guest_markoll_*

• Grupa: Guests

Napisano 20 styczeń 2005, 20:39

dobrze mówisz radecki. ja przez 4 lata jak miałem windows to tylko tak robiłem. przy każdym systemie najlepiej sformatować dysk. ja tak przy linuxie robię i też działa...

Potrzebuję screenów na serwis www.mylinux.prv.pl . jeżeli ktoś ma to proszę o przesłanie na markollx@o2.pl
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   jinx 

• Matrix is Live!!!
  • PipPipPip
  • Postów 1703

Napisano 20 styczeń 2005, 21:35

niewiedziałem że można odinstalować Windowsa 98. A ja przez te wszystkie lata tylko format i format. No nic człowiek ciągle się uczy.

Komputer to tylko narzędzie, które wykorzystuje Gates aby nam wcisnąć Windowsa!!!!!!!

0

#5 Guest_DrizeR_*

Napisano 21 styczeń 2005, 04:03

A może byscie powiedzieli ze po Formacie straci wszystkie dane zapisane na dysku gdzie jest windows:! Przeciez TOMI 5 może tego nie wiedziec

| Chieftec 1136H | EPoX 8rda+ (rev2.2) | AthlonXP 2500 | Radeon9600Pro |
| 2xKingston 256MB (PC3200) | PixelView PlayTVpro | Samsung SP1614N |
| LG GCC-4521B | Creative Inspire P580 | PHILIPS 107E | Windows98SE |

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   misieksam 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 88

Napisano 21 styczeń 2005, 09:53

To ja to wytłumaczę tak jak mojemu tacie (też żółtodziób, ale już o innym odcieniu):
FORMAT DYSKU I INSTALACJA SYSTEMU.

Przed rozpoczęciem pracy. Wyjmujemy:

- płyty ze sterownikami, czyli wszystkie płyty, jakie dołączono z komputerem.
- płytę z systemem Windows
- czystą lub niepotrzebną, ale sprawną dyskietkę
- adres IP, serwery DNS, bramę spisujemy na kartce (jeżeli mamy sieć lokalną lub LAN)
- klucz systemu (powinien znajdować się w instrukcji)

1. Wkładamy płytę CD Windows 98 do napędu.
2. Tworzymy dyskietkę startową. W tym celu klikamy START->USTAWIENIA->PANEL STEROWANIA. Wybieramy zakładkę DYSK STARTOWY. Wkładamy CZYSTŚ lub NIEPOTRZEBNŚ ALE SPRAWNŚ dyskietkę 3,5' do stacji dysków. Klikamy na UTWÓRZ DYSK STARTOWY. Po pewnym czasie wyskakuje komunikat że dysk startowy jest czysty.
3. Sprawdzamy w Mój komputer ile jest partycji (części dysku twardego). Na kartce zapisujemy ich litery (np. C, D, E, itd.). Należy też zapamiętać literę CD-ROMU.
4. Wkładamy dyskietkę startową do stacji. Restartujemy komputer.
5. Komputer powinien uruchomić się z dyskietki. Jeśli tak się nie stanie (czyli, że komputer odpala normalnie) to trzeba pogrzebać w biosie. A to już bardziej zaawansowana sprawa. Takie coś rzadko się zdarza, ponieważ serwisanci ustawiają możliwość rozruchu z dyskietki. No, ale dobrze. Zakładamy, że system odpala z dyskietki. Wybieramy strzałkami pozycję "URUCHOM KOMPUTER Z OBSŁUGŚ CD-ROM". Czekamy na "znak zachęty - A:" Jeśli taki zobaczymy to przystępujemy do formatowania.
6. Po znaku zachęty wpisujemy komendę:

format c:

Oznacza ona usunięcie wszystkich danych z dysku C. Potwierdzamy jeszcze obawy komputera. Potem (po formatowaniu) przyciskamy ENTER. Jeżeli wcześniej zapisaliśmy na kartce inne litery niż c należy operację formatowania powtórzyć kilka razy.

7. Kiedy już usunęliśmy wszystkie dane z dysku twardego to wkładamy płytę z Windowsem do napędu CD. Wpisujemy:

x:

i naciskamy ENTER. Oczywiście zamiast x wpisujemy literę dysku, którą wcześniej zapamiętaliśmy.
Pojawia się znak zachęty:

x:>

teraz wpisujemy:

setup.exe

Jeżeli pojawi się komunikat o błędzie ponawiamy krok 7. z inną literą napędu (np. zamiast D dajemy E).
8. Rozpoczyna się proces instalacji WINDOWS. Nie opisuję go tu, ponieważ jest po Polsku i instrukcję mamy na ekranie. Windows 98 instaluje się 30 minut, a Windows XP godzinę.

9. Po drugim lub trzecim restarcie ( WIN 98 ) uruchamia się wreszczie system. Jest czysty. Instalujemy sterowniki w następującej kolejności:

a) płyta główna
B) karta graficzna
c) pozostałe

Można też później zainstalować kartę graficzną. Najważniejsze jest to, żeby NA POCZŚTKU ZAINSTALOWAĆ PŁYTĘ GŁÓWNŚ.
10. Szacuję, że ten proces zajmie TOMIEMU 5 około 2-3 godzin.

Jeżeli czyta to jakiś zaawansowany użytkownik komputera, to pewnie teraz się ze mnie śmieje, ale żółtodziobom będzie on przydatny. Za wszelkie błędy w tekście przepraszam.

misieksam

==========================================================
-----:frown::frown:Jestem jak WINDOWS. Boli mnie w wielu miejscach na raz.:frown::frown:-----

No, chyba że kupisz KĄ ekspert!
==========================================================
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   radecki07 

• myślę ...
  • Pip
  • Postów 337

Napisano 21 styczeń 2005, 10:12

cytat:
DrizeR napisał:

A może byscie powiedzieli ze po Formacie straci wszystkie dane zapisane na dysku gdzie jest windows:! Przeciez TOMI 5 może tego nie wiedziec

ach to straszne, więc informuję pana tomiego 5 że po sformatowaniu dysku traci się wszystkie dane (w tym windowsa:cheesy::cheesy::cheesy::cheesy:)

radecki07
gg: 5439903
tlen: radecki07@o2.pl
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   queyas 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 265

Napisano 21 styczeń 2005, 11:27

cytat:
niewiedziałem że można odinstalować Windowsa 98. A ja przez te wszystkie lata tylko format i format. No nic człowiek ciągle się uczy.

mozna, mozna :) jezeli instalowales W98 na wczesniej zainstalowanym DOSie (ktos go jeszcze pamieta? ;) ) to mogles potem do tego DOSa wrocis wlasnie przez odinstalowanie Wina

pozdrawiam
:chemik:
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Anej 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 882

Napisano 22 styczeń 2005, 09:56

cytat:
misieksam napisał:

Zapomniałeś napisać aby najpierw wykonąć kopię kopię plików które chcemy zachować.
Są to:
1. Cały folder Moje Dokumenty.
2. Folder Ulubione.
3. Folder Pulpit ale bez skrótów, tylko pliki które tam mamy.
4. Plik *.wab jest to ksiązka adresowa, mozna też użyć polecenia Eksportuj w opcji Plik.
5. Pliki *.dbx są to wiadomości e-mailowe.
6. Wyeksportować ustawienia Kont pocztowych. W właściwosciach wybieramy Eksportuj.
W przypadku gadu-gadu zrobić kopię folderu użytkownika, mozna też wyeksportować listę kontaktów

------------
Anej
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   queyas 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 265

Napisano 22 styczeń 2005, 15:19

mozna jeszcze pare rzeczy: wlasne szablony w Office i wersje instalacyjne programow o ile nie zgralismy ich wczesniej lub nie mamy osobnej partycji, no i warto wyeksportowac sobie pare rzeczy z rejestru jesli wprowadzalismy modyfikacje (np. dodatkowe opcje w menu kontekstowym)

pozdrawiam
:chemik:
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtex16 

• Mortal Dragon
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 9499

Napisano 22 styczeń 2005, 19:55

Ja jeszcze polecam kupić Norton Ghost i po zainstalowaniu windows zrobić obraz dysku;)
ps, ten nortonik działa z systemem Win 98:roll:

E-Mail: wojtex16@interia.pl
GG: [url="http://"gg:2350020"]2350020[/url]

0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   TOMI 5 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 2

Napisano 02 luty 2005, 10:26

wszystkim bardzo dziękuję.:cheesy:jesteście fachowcami:cheesy:
0

Napisano 02 luty 2005, 11:41

DOS -> format c: -> Setup Win98 -> Norton Ghost -> Obraz C: -> Windowz Error -> DOS -> Ghost.exe -> Restore Partition from Image :)

Anonymous AdSoft
0

Strona 1 z 1