Strona 1 z 1
1.Jak zmienic litery dysków2.Problem z mbr
Napisano 31 styczeń 2005, 15:53
1.Jak zmienic litery dysków np. zamienic c na d a d na c
2.Instalowalem kiedys dwa systemy na jednym kompie usunolem jeden ale jak komp sie wlacza to mi wyskakuje wybór systemów jest windows xp(jest zainstalowany)i win 98(usunolem go) jak ustawic aby windows xp wlaczal sie domyslnie(czyli aby nie pojawial sie wybór systemów) na forum juz szukalem ale odpowiedzi nie znalazlem!!!!
Wejdz na forum www.members.lycos.co.uk/kompelektro/index.php zarejestruj sie i pisz posty a ktoś odpowie
2.Instalowalem kiedys dwa systemy na jednym kompie usunolem jeden ale jak komp sie wlacza to mi wyskakuje wybór systemów jest windows xp(jest zainstalowany)i win 98(usunolem go) jak ustawic aby windows xp wlaczal sie domyslnie(czyli aby nie pojawial sie wybór systemów) na forum juz szukalem ale odpowiedzi nie znalazlem!!!!
Wejdz na forum www.members.lycos.co.uk/kompelektro/index.php zarejestruj sie i pisz posty a ktoś odpowie
Napisano 31 styczeń 2005, 16:06
Dysk C: jest dyskiem systemowym i jego litery nie zmienisz 
Inne litery zmieniasz w Narzędzia administracyjne=>Zarządzanie komputerem=>Zarządzanie dyskami=>prawy myszki=>Zmień literę dysku
W 98 robiło się to inaczej, ale niestety już nie pamiętam jak.
Zedytuj plik boot.ini który znajduję cię w C:/
Usuń zbędny wpis (tylko się nie pomyl, bo nie będziesz mógł uruchomić systemu).
Zapraszam na [url="http://"www.sobieski.thc.net.pl"]:: www.sobieski.thc.net.pl ::
[/url]
Inne litery zmieniasz w Narzędzia administracyjne=>Zarządzanie komputerem=>Zarządzanie dyskami=>prawy myszki=>Zmień literę dysku
W 98 robiło się to inaczej, ale niestety już nie pamiętam jak.
Zedytuj plik boot.ini który znajduję cię w C:/
Usuń zbędny wpis (tylko się nie pomyl, bo nie będziesz mógł uruchomić systemu).
Zapraszam na [url="http://"www.sobieski.thc.net.pl"]:: www.sobieski.thc.net.pl ::
Napisano 31 styczeń 2005, 16:18
Witaj Szymon!
1. Jeśli na partycjach C i D są systemy to lepiej nie próbuj. Jeśli tylko na C to przypiszesz partycji D inną literę w Mój komputer(prawym)-zarządzaj-zarządzanie dyskami-zmień literę dysku i scieżki.
2. Musisz usunąć wpis w pliku rozruchowym boot.ini na C:(ukryty).Twoje wpisy wyglądają mniej więcej tak:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Windows 98" /fastdetect
Musisz usunąć wpis dotyczący Windowsa 98. Czyli po zmianie:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect
Zakładając że XP jest na C !!!
1. Jeśli na partycjach C i D są systemy to lepiej nie próbuj. Jeśli tylko na C to przypiszesz partycji D inną literę w Mój komputer(prawym)-zarządzaj-zarządzanie dyskami-zmień literę dysku i scieżki.
2. Musisz usunąć wpis w pliku rozruchowym boot.ini na C:(ukryty).Twoje wpisy wyglądają mniej więcej tak:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Windows 98" /fastdetect
Musisz usunąć wpis dotyczący Windowsa 98. Czyli po zmianie:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
Zakładając że XP jest na C !!!
Napisano 31 styczeń 2005, 16:52
cytat:
krzysiek487 napisał:
Dysk C: jest dyskiem systemowym i jego litery nie zmienisz
Jeśli dysk D jest dyskiem systemowym to jego litery nie zmienisz. Możesz jedynie zlikwidować problem z boot.ini (jeśli chcesz dalej walczyć to wklej go jednak tutaj na forum to przyjrzymy mu się dokładnie)
Proponuję zainstalowanie nowego XP na C, skopiowanie potrzebnych dokumentów i sformatowanie D
Napisano 01 luty 2005, 09:11
cytat:
Szymon-web napisał:
Ustawiłem pokaż ukryte foldery i pliki ale na dysku d go nie ma!!Czy on jest w jakims folderze??
Nie. Czytaj uważnie, wszyscy piszą, że jest na C:/
Skoro nie ma go u ciebie na D:/ to znaczy, że jest na C:/
Inna metoda:
Start=>Uruchom=>msconfig=>zakładka boot.ini
Napisano 01 luty 2005, 15:34
Mam ten sam problem z wyborem systemu.Jakimś cudem XP Pro. zainstalował mi się kiedyś na D:.Wczoraj zainstalowałem XP HE na C:,a XP Pro.usunąłem ręcznie.Niby go nie ma ,ale zawsze przy rozruchu muszę kliknąć na strzałkę w dół ,żeby wybrać XP HE.
Trochę to denerwuje i też nie mogę nic z tym zrobić .A na D: mam trochę gier.Co robić?
Pozdrawiam.
....wyłączaj komputer na czas posiłku....
Trochę to denerwuje i też nie mogę nic z tym zrobić .A na D: mam trochę gier.Co robić?
Pozdrawiam.
Napisano 01 luty 2005, 21:12
cytat:
daroo napisał:
Witaj krawiec!
Wklej zawartość swojego boot.ini. Plik jest ukryty. Masz go na C. Choć wystarczyłoby się przyjrzeć wcześniejszym informacjom aby sobie poradzić.
Musisz usunąć jedynie wpis związany z XP pro
Ten post był niepotrzebny,pisałem do Podrurznika ,aby go nie umieszczał.Chyba za póżno.?
Nie doczytałem do końca posta krzyśka487.
Problem rozwiązany.Nawet nie wiedziałem jakie to proste....!
Pozdrawiam......
:D
Napisano 02 luty 2005, 08:10
Skorzystałem z rady i wpisałem msconfig weszłem w zakładkę boot.ini i usunołem wpis dotyczący win 98 ale po restarcie znowu pojawia sie systemów win xp i win 98 a po uruchomieniu w zakładce jest wpis 98!!!!Czemu!!
Napisano 02 luty 2005, 17:38
Jeszcze raz! Plik ukryty boot z rozszerzeniem .ini (może być niwidoczne) powinien być na dysku D pod katalogiem Windows lub na C. Otwórz go w notatniku i wklej zawartość tutaj. Zobaczymy co trzeba wyciąć.
Inna metoda: Mój komputer (prawym)-właściwości-Zaawansowane-Ustawienia (te najniżej)-Edytuj.
Szymon:! Już nie da się prościej.
Inna metoda: Mój komputer (prawym)-właściwości-Zaawansowane-Ustawienia (te najniżej)-Edytuj.
Szymon:! Już nie da się prościej.
Napisano 02 luty 2005, 19:23
No więc ja zrobiłem tak,chcąc usunąć wybieranie systemu przy roruchu:
START - uruchom - msconfig - OK - zakładka BOOT.INI -prawy albo lewy PM(nie pamiętam)- usuń XP Proffesional....-- OK -uruchom ponownie.
Tak zrobiłem i zniknęło wybieranie systemu.
Pozdrawiam......:D
....wyłączaj komputer na czas posiłku....
START - uruchom - msconfig - OK - zakładka BOOT.INI -prawy albo lewy PM(nie pamiętam)- usuń XP Proffesional....-- OK -uruchom ponownie.
Tak zrobiłem i zniknęło wybieranie systemu.
Pozdrawiam......:D
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty