Mam dwa dyski twarde, oba są ustawione jako dynamiczne. Chcę aby jedna z partycji była dublowana. Teoretycznie da się to zrobić. Nawet w helpie pisze jak to zrobić, ale... no właśnie. Przy tworzeniu nowego woluminu powinnien być do wyboru wolumin dynamiczny, jednak u mnie są tylko: prosty, łączony i rozłożony. Co zrobić żeby utworzyć wolumin dublowany?
Strona 1 z 1
Wolumin dublowany w XP - jak? 2 dyski dynamiczne jak zrobić dublowanie
Napisano 15 luty 2005, 21:20
Użytkownik fgk82 dnia 15.02.2005 16:47 napisał
Mam dwa dyski twarde, oba są ustawione jako dynamiczne. Chcę aby jedna z partycji była dublowana. Teoretycznie da się to zrobić. Nawet w helpie pisze jak to zrobić, ale... no właśnie. Przy tworzeniu nowego woluminu powinnien być do wyboru wolumin dynamiczny, jednak u mnie są tylko: prosty, łączony i rozłożony. Co zrobić żeby utworzyć wolumin dublowany?

jedno krótkie pytanie. a masz kontroler raid>? jeżeli nie to zapomnij. wolumin dublowany dasz radę zrobić tylko z kontrolerem macierzy raid i do tego jest wykorzystywane
podejrzemaw że nie masz takiego kotrloera. więc zostaje opcja: samodzielne kopiowanie w dwa miejsca
Daj człowiekowi cracka a jutro znowu będzie głodny. Naucz go crackować a już nigdy nie będzie głodny.
Kosmiczna Gra ^^
Kosmiczna Gra ^^
Napisano 15 luty 2005, 22:30
Wojtex16: Wolumin był tworzony w WindowsXP, za pomocą konsoli 'Zarządzanie komputerem/Zarządzanie dyskami' - czyli w trybie graficznym WindowsXP.
j-mail: WindowsXP programowo - nie wiem jak to nazwać - 'emuluje' RAID. Jak przykład podam tutaj wolumin rozłożony - przecież to nic innego jak jeden z RAIDów (nie wiem który bo ich nigdy nie rozróżniałem, ale chodzi mi o ten w którym pliki są rozłożone na kilku dyskach, nie zapewnia bezpieczeństwa danych). Więc skoro da się zrobić ten rodzaj RAID, to myślę że da się też zrobić RAID w którym identyczne dane znajdują się na dwóch dyskach. W WinXP ma się to nazywać wolumin dublowany i nawet w helpie nie ma słowa że wymagany do tego jest kontroler RAID. Jestem prawie pewien że da się to zrobić bez tegoż kontrolera, jednak jeśli się mylę to zwracam honor
Poszukam jeszcze i dam znaćjak poszło
j-mail: WindowsXP programowo - nie wiem jak to nazwać - 'emuluje' RAID. Jak przykład podam tutaj wolumin rozłożony - przecież to nic innego jak jeden z RAIDów (nie wiem który bo ich nigdy nie rozróżniałem, ale chodzi mi o ten w którym pliki są rozłożone na kilku dyskach, nie zapewnia bezpieczeństwa danych). Więc skoro da się zrobić ten rodzaj RAID, to myślę że da się też zrobić RAID w którym identyczne dane znajdują się na dwóch dyskach. W WinXP ma się to nazywać wolumin dublowany i nawet w helpie nie ma słowa że wymagany do tego jest kontroler RAID. Jestem prawie pewien że da się to zrobić bez tegoż kontrolera, jednak jeśli się mylę to zwracam honor
Napisano 15 luty 2005, 22:44
Też kiedyś się nad tym zastanawiałem, aż w końcu zdecydowałem że wolę szybkość i zrobiłem wolumin rozłożony 
j-mail: Windows obsługuje/emuluje RAID -> musisz przekonwertować partycje na dynamiczne i potem tworzysz na nich wolumin rozłożony - to nic innego jak tryb RAID-0
(paski - 64kB) Ostatnio na TomsHardware pojawił się artykuł, jak zmusić Windows do poprawnej obsługi trybu RAID-5 :D
j-mail: Windows obsługuje/emuluje RAID -> musisz przekonwertować partycje na dynamiczne i potem tworzysz na nich wolumin rozłożony - to nic innego jak tryb RAID-0
PentiumM 1.7GHz, 1GB, R9600M, Barracuda 5400.3, WinXP SP3
Napisano 16 luty 2005, 22:07
Użytkownik fgk82 dnia 16.02.2005 18:25 napisał
rzymo: No tak, tylko ja dalej nie wiem w jaki sposób zrobić wolumin dublowany... Jak zrobić wszystkie inne typy woluminów mam obcykane, ale do tego jednego nie mogę dojść...
I tu właśnie jest problem - też mi się nie udało uruchomić funkcjonalności RAID-1 pod WinXP...
Może ktoś inny ma jakieś doświadczenia z programowym RAID'em pod XP....
PentiumM 1.7GHz, 1GB, R9600M, Barracuda 5400.3, WinXP SP3
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty