Komputer Świat Ekspert - Forum: Podszywanie się pod e-mail - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Podszywanie się pod e-mail

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafell 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 233

Napisano 09 luty 2004, 15:05

Witam wszystkich Ekspertów na tym Forum mam taki mały problem z pocztą kolega z bloku zrobił mi kawał jak wchodze na strone www.o2.pl i się chce zalogować na swoją poczte to wpisuje swój Login i hasło i póżniej naciskam zaloguj i mam informacje że mam złe hasło lub login a on jakiś program użył i zmienił mi hasło na początku myslałem że ja się pomyliłem ale nie przecież hasło i login sobie wrazie czego napisałem na kartce i pamiętam je dobrze. A on odrazu do mnie dzwoni i mnie przeprasza że zmienił mi hasło w poczcie i widział moje wszystkie e-maile nawet zmieniłem hasło to też wie jakie mam jak mam się przed nim zabezpieczyć prosze o pomoc.:(
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Asdef 

• defragmentator mózgów
  • PipPipPipPip
  • Postów 2962

Napisano 09 luty 2004, 15:44

cytat:
Rafell napisał:

Witam wszystkich Ekspertów na tym Forum mam taki mały problem z pocztą kolega z bloku zrobił mi kawał jak wchodze na strone www.o2.pl i się chce zalogować na swoją poczte to wpisuje swój Login i hasło i póżniej naciskam zaloguj i mam informacje że mam złe hasło lub login a on jakiś program użył i zmienił mi hasło na początku myslałem że ja się pomyliłem ale nie przecież hasło i login sobie wrazie czego napisałem na kartce i pamiętam je dobrze. A on odrazu do mnie dzwoni i mnie przeprasza że zmienił mi hasło w poczcie i widział moje wszystkie e-maile nawet zmieniłem hasło to też wie jakie mam jak mam się przed nim zabezpieczyć prosze o pomoc.:(

Zmienić Maila na innym portalu i nie podawać mu adresu @ innego wyjścia nie widzę

Asdef
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafell 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 233

Napisano 09 luty 2004, 17:08

Nie mam wcale pewności że na innych stronach że też zdobędzie hasło podobno słyszłem że ze wszystkich da się odzyskać hasło i wejść haha ale kartki nie widział.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   _Herkules_ 

• Zaawansowany
  • Grupa: Moderator po przejściach
  • Postów 4048

Napisano 09 luty 2004, 17:24

A może zrobił tak ładnie i dał Zapomniałeś hasła? hehehe znana metoda.

---------------------------------------
gg: 4384950
Zapraszam też tu : www.compzone.up.pl
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafell 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 233

Napisano 10 luty 2004, 00:19

Na serio nie zapomniałem hasła ten e-mail juz mam od pół roku i to samo hasło i nigdy nie zmieniałem i jakoś nie miałem problemu a on jokoś dzięki temu programowi zdobył je i weszedł na moje konto e-mail.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   sub0 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 271

Napisano 10 luty 2004, 14:28

Nie ma programów do łamania kont e-mail... No może użył czegoś typu Cross-Site Scripting (XSS)i w ten sposób zdobył hasło. A probowałeś opcji "przypomnij hasło" i pytanko ??

Gadu-Gadu: 4884215
E-mail: qrak@pop.e-wro.pl
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   podrurznik 

• Zaawansowany Uczestnik
  • Postów 3120

Napisano 10 luty 2004, 16:07

cytat:
sub0 napisał:

Nie ma programów do łamania kont e-mail...

Są, tyle że wolne (i bardzo widoczne przez adminów). Rafell, pytasz jak się przed nim zabezpieczyć:-k Idź do jego domu, wypłać mu ze dwa razy z piąchy (za chamstwo), i tyle. Zawsze działa:cheesy: A jeżeli jest od ciebie większy, to poprostu nie pozwól, żeby drógi raz zajrzał ci przez ramię jakie masz to hasło.

----------------
Zawsze jest schemat
----------------

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafell 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 233

Napisano 10 luty 2004, 16:25

A co to jest ten Cross-Site Scripting (XSS) to jakiś program nawet próbowałem pytanko wpisać tam i ukazało się że zmienił też pytanie a pamiętam miałem inne pytanie ale hasło już mi powiedział ale ja bym chciał mu jakiś kawał zrobić tylko nic nie umiem jak znacie jakieś sztuczki żebym mu się odegrał możecie mi napisać.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   sub0 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 271

Napisano 10 luty 2004, 16:50

http://www.t-nas.org...ja=strona&id=46
Aczkolwiek nie wiem czy użył tego to zdobycia twojego konta ...

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   ŁOwca 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 211

Napisano 11 luty 2004, 12:01

ja tu widzę dwie możliwośći:
1. Poznał twoje hasło (np. wyczytał z kartki lub zaobserwował co piszesz na klawiaturze)
2. Zna odpowiedź na twoje pytanie do odzysku hasła (zmiany) w przypadku zapomnienia go.

Ad 1. Nie pisz na kartce swoich haseł tylko zapamiętuj je, lub pisz jakimś szyfrem (np co 2 literkę, bo to utrudni mu poznanie haseła),
Ad 2. Zmień pytanie odzysku hasła na takie by nikt poza tobą nie mógł nawet domyślić się jaka jest odpowiedź na nie (krótko: Nawet nie wiedząc jak ma twoja pierwsza miłość na imię w miarę łatwo jest podstawić parę imion i zobaczyć czy nie zadziałają przypadkiem).
Jeśli masz pewność że nie zapomnisz hasła to zrezygnuj najlepiej wogóle z możliwości odzysku hasła (jeśli istnieje taka możliwość na twoim portalu)

Pozdrawiam

Ł'Owca
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   wyskacz 

• POKORNY SŁUGA
  • Postów 91

Napisano 11 luty 2004, 13:25

słuchajcie ja mam kumpla który ma ten sam problem ale z gg.
Kiedys w starych technologiach gg trzeba było podać pytanie pomocnicze. Ten gdy zakładał sobie konto ostro kampował żeby ktoś mu nie wylookał hasła, a gdy przyszlo mu wpisywać pytanie pomocnicze(jaka jest moja ulubiona zupa) to się kolegi zapytał co ma sobie wpisać. Ten powiedział my ze co kolwiek a debil mu powiedział ze sobie wpisze slowo pomidorówka. I tak sie zaczęła jego przygoda z kradzionym kontem...
Współczuje takim ludziom. Naszczęście może sobie konto odzyskać bo pytania pomocniczego już nie mozna zmienić.
No ale kto narozrabiał to narozrabiał...

wyskacz&company ?
4705524
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafell 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 233

Napisano 11 luty 2004, 19:36

Dziś sobie zmieniłem hasło i pytanie pomocnieczne w domu ale on już i tak wie jakie mam po pare e-maili miałem wykasowyanych podobno ma taki program do łamania haseł na stronach www i odnajdywania pytan pomocnichych nawet nie wiem jakie bym hasło nie wpisał to i tak będzie wiedział jakie mam a hasło już nigdzie nie zapisuje tylko już zapamiętuje ale co z tego i tak ten program znajdzie hasło i odblokuje i wejdzie i to mają być zabezpieczenia na stronach ach strach pomyśleć co jeszcze może zrobić.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   podrurznik 

• Zaawansowany Uczestnik
  • Postów 3120

Napisano 11 luty 2004, 20:44

Nie wiem Raffel, czy czasem nie jesteś zbyt łatwowierny;) Sądzę, że twój kolega poprostu podejrzał ci kiedyś hasło, i żeby nie wyjść na idiotę wymyślił na poczekaniu historyjkę o "wszechmocnym programie" do odnajdywania haseł.

----------------
Ogranicza nas tylko wyobraźnia
----------------

0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   sub0 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 271

Napisano 11 luty 2004, 20:46

No nie zabardzo... Moze masz w systemie trojana ??? Po zatym wątpie zeby metodą brute-force łamał hasła do twojej skrzynki bo wkońcu admin by go zobaczył ... są techniki pozwalające na zdobycie hasła w taki sposób ze koleś ci wysyla maila a ty go otwierasz i w mailu jest pare rzeczy które wykorzystują dziure w outlooku i wysylaja kolesiowi login i pass to twojego konta ale wątpie żeby koleś stosował tego typu metode bo jusz jest ona chyba nie skuteczna. Przeskanuj sie na trojany itp.... usuń wszystkie pliki cookies itp i zrób nowe konto ;)

0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Wiciu 

• Zaawansowany Uczestnik
  • Postów 2576

Napisano 12 luty 2004, 07:08

cytat:
Rafell napisał:

Dziś sobie zmieniłem hasło i pytanie pomocnieczne w domu ale on już i tak wie jakie mam po pare e-maili miałem wykasowyanych podobno ma taki program do łamania haseł na stronach www i odnajdywania pytan pomocnichych nawet nie wiem jakie bym hasło nie wpisał to i tak będzie wiedział jakie mam a hasło już nigdzie nie zapisuje tylko już zapamiętuje ale co z tego i tak ten program znajdzie hasło i odblokuje i wejdzie i to mają być zabezpieczenia na stronach ach strach pomyśleć co jeszcze może zrobić.

Twoj COLO koloryzuje, nie ma zadnego programu do lamania hasel na stronach, sa jedynie programy ktore metoda brute-force moga zlamac hasla do protokolow pop3 badz ftp, ale metoda ta jest naprawde czasochlonna moze zajac nawet kilkadziesiat lat. Zastanow sie czy nie miales zbyt prostego do odgadniecia hasla, badz pytania do przypomnienia hasla. Nastepna rzecza ktora powinienes zrobic to sprawdzic czy nie masz trojana o ktorym ktos ci wspomnial, i jest jeszcze jedna rzecz: czy nie masz zainsalowanego keyloggera? czyli programu ktory zapisuje co naciskasz na klawiaturze.

--

######WICIU######
###LRU:#260447###
##Slackware Linux##
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   _Herkules_ 

• Zaawansowany
  • Postów 4048

Napisano 12 luty 2004, 13:59

Jest także program który za pomocą dziury w login.exe może hasełko wycągnąć.

---------------------------------------
gg: 4384950
Zapraszam też tu : www.compzone.up.pl
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafell 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 233

Napisano 12 luty 2004, 18:07

Możecie mi podać strone skąd moge ściągnoć program do usuwania keyloggera lub trojana.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Wiciu 

• Zaawansowany Uczestnik
  • Postów 2576

Napisano 12 luty 2004, 19:13

cytat:
Rafell napisał:

Możecie mi podać strone skąd moge ściągnoć program do usuwania keyloggera lub trojana.

http://www.google.pl/search?q=usuwanie+tro...aj+z+Google&lr=

--

######WICIU######
###LRU:#260447###
##Slackware Linux##
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   sub0 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 271

Napisano 13 luty 2004, 13:11

http://www.simplysup.com/tremover/ Bardzo dobry program do usuwania trojanów itp. Zrób update programu po sciągnięciu i powinien ci wykryć to co masz w tym swoim systemie :)

0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafell 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 233

Napisano 13 luty 2004, 16:18

Dzięki wam wszystkim za pomoc może to coś pomoże.
0

Strona 1 z 1