Podszywanie się pod e-mail
Napisano 09 luty 2004, 15:05
Napisano 09 luty 2004, 15:44
cytat:
Rafell napisał:
Witam wszystkich Ekspertów na tym Forum mam taki mały problem z pocztą kolega z bloku zrobił mi kawał jak wchodze na strone www.o2.pl i się chce zalogować na swoją poczte to wpisuje swój Login i hasło i póżniej naciskam zaloguj i mam informacje że mam złe hasło lub login a on jakiś program użył i zmienił mi hasło na początku myslałem że ja się pomyliłem ale nie przecież hasło i login sobie wrazie czego napisałem na kartce i pamiętam je dobrze. A on odrazu do mnie dzwoni i mnie przeprasza że zmienił mi hasło w poczcie i widział moje wszystkie e-maile nawet zmieniłem hasło to też wie jakie mam jak mam się przed nim zabezpieczyć prosze o pomoc.
Zmienić Maila na innym portalu i nie podawać mu adresu @ innego wyjścia nie widzę
Asdef
Napisano 10 luty 2004, 16:07
cytat:
sub0 napisał:
Nie ma programów do łamania kont e-mail...
Są, tyle że wolne (i bardzo widoczne przez adminów). Rafell, pytasz jak się przed nim zabezpieczyć:-k Idź do jego domu, wypłać mu ze dwa razy z piąchy (za chamstwo), i tyle. Zawsze działa:cheesy: A jeżeli jest od ciebie większy, to poprostu nie pozwól, żeby drógi raz zajrzał ci przez ramię jakie masz to hasło.
----------------
Zawsze jest schemat
----------------
Napisano 10 luty 2004, 16:25
Napisano 10 luty 2004, 16:50
Aczkolwiek nie wiem czy użył tego to zdobycia twojego konta ...
Gadu-Gadu: 4884215
E-mail: qrak@pop.e-wro.pl
Napisano 11 luty 2004, 12:01
1. Poznał twoje hasło (np. wyczytał z kartki lub zaobserwował co piszesz na klawiaturze)
2. Zna odpowiedź na twoje pytanie do odzysku hasła (zmiany) w przypadku zapomnienia go.
Ad 1. Nie pisz na kartce swoich haseł tylko zapamiętuj je, lub pisz jakimś szyfrem (np co 2 literkę, bo to utrudni mu poznanie haseła),
Ad 2. Zmień pytanie odzysku hasła na takie by nikt poza tobą nie mógł nawet domyślić się jaka jest odpowiedź na nie (krótko: Nawet nie wiedząc jak ma twoja pierwsza miłość na imię w miarę łatwo jest podstawić parę imion i zobaczyć czy nie zadziałają przypadkiem).
Jeśli masz pewność że nie zapomnisz hasła to zrezygnuj najlepiej wogóle z możliwości odzysku hasła (jeśli istnieje taka możliwość na twoim portalu)
Pozdrawiam
Ł'Owca
Napisano 11 luty 2004, 13:25
Kiedys w starych technologiach gg trzeba było podać pytanie pomocnicze. Ten gdy zakładał sobie konto ostro kampował żeby ktoś mu nie wylookał hasła, a gdy przyszlo mu wpisywać pytanie pomocnicze(jaka jest moja ulubiona zupa) to się kolegi zapytał co ma sobie wpisać. Ten powiedział my ze co kolwiek a debil mu powiedział ze sobie wpisze slowo pomidorówka. I tak sie zaczęła jego przygoda z kradzionym kontem...
Współczuje takim ludziom. Naszczęście może sobie konto odzyskać bo pytania pomocniczego już nie mozna zmienić.
No ale kto narozrabiał to narozrabiał...
wyskacz&company ?
4705524
Napisano 11 luty 2004, 19:36
Napisano 11 luty 2004, 20:44
----------------
Ogranicza nas tylko wyobraźnia
----------------
Napisano 11 luty 2004, 20:46
Napisano 12 luty 2004, 07:08
cytat:
Rafell napisał:
Dziś sobie zmieniłem hasło i pytanie pomocnieczne w domu ale on już i tak wie jakie mam po pare e-maili miałem wykasowyanych podobno ma taki program do łamania haseł na stronach www i odnajdywania pytan pomocnichych nawet nie wiem jakie bym hasło nie wpisał to i tak będzie wiedział jakie mam a hasło już nigdzie nie zapisuje tylko już zapamiętuje ale co z tego i tak ten program znajdzie hasło i odblokuje i wejdzie i to mają być zabezpieczenia na stronach ach strach pomyśleć co jeszcze może zrobić.
Twoj COLO koloryzuje, nie ma zadnego programu do lamania hasel na stronach, sa jedynie programy ktore metoda brute-force moga zlamac hasla do protokolow pop3 badz ftp, ale metoda ta jest naprawde czasochlonna moze zajac nawet kilkadziesiat lat. Zastanow sie czy nie miales zbyt prostego do odgadniecia hasla, badz pytania do przypomnienia hasla. Nastepna rzecza ktora powinienes zrobic to sprawdzic czy nie masz trojana o ktorym ktos ci wspomnial, i jest jeszcze jedna rzecz: czy nie masz zainsalowanego keyloggera? czyli programu ktory zapisuje co naciskasz na klawiaturze.
--
######WICIU######
###LRU:#260447###
##Slackware Linux##
Napisano 12 luty 2004, 19:13
cytat:
Rafell napisał:
Możecie mi podać strone skąd moge ściągnoć program do usuwania keyloggera lub trojana.
http://www.google.pl/search?q=usuwanie+tro...aj+z+Google&lr=
--
######WICIU######
###LRU:#260447###
##Slackware Linux##
Napisano 13 luty 2004, 13:11
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|