Komputer Świat Ekspert - Forum: Jakich programow graficznych najczesciej uzywacie? - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Jakich programow graficznych najczesciej uzywacie?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomasz Sulejewski 

• Początkujący Uczestnik
  • Grupa: Redakcja KŚE
  • Postów 309

Napisano 06 październik 2003, 15:03

Witam,

Jak w temacie. Co lubicie co robicie i dlaczego tak a nie inaczej ;)
Czy wolicie duze platne programy pozwalajace na pelna kontrole nad projektem jak Photoshop, 3D Studio, Illustrator czy raczej niewielkie aplikacje jak na przyklad Blender i Gimp.

Moze chcecie poczytac o jakims konkretnym programie na lamach Eksperta? Jesli tak to zglaszajcie tu swoje propozycje.

pozdrawiam
Tomasz Sulejewski
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Dr.Stan 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 61

Napisano 06 październik 2003, 16:22

Paint Shop Pro 7.04 - mistrzowski program!!! Używam go odkąd się pojawił (w niezbędniku ;))!!! Wersja 8.0 jest beznadziejna.
Nienawidze z kolei Adobe Photoshop. Jeden z najgorszych programów jaki widziałem.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Countach 

• Game_oveR
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 5884

Napisano 06 październik 2003, 17:56

cytat:
Dr.Stan napisał:

Paint Shop Pro 7.04 - mistrzowski program!!! Używam go odkąd się pojawił (w niezbędniku ;))!!! Wersja 8.0 jest beznadziejna.
Nienawidze z kolei Adobe Photoshop. Jeden z najgorszych programów jaki widziałem.

Też nie przepadam za Photoshopem, ale dlaczego wersja 8 PSP jest według Ciebie beznadziejna, to ja nie wiem. Według mnie jest lepsza od 7.04 (wszystkie narzędzia do poprawiana zdjęć są w osobnym menu, łatwiejszy wybór kolorów). Lubię też Gimpa (przynajmniej jest darmowy) i Corel Photo-Painta 9

Rock The Nation
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Oxi 

• Ronin
  • Grupa: Moderator po przejściach
  • Postów 2482

Napisano 06 październik 2003, 18:42

cytat:
Tomasz Sulejewski napisał:
Jak w temacie. Co lubicie co robicie i dlaczego tak a nie inaczej ;)

Od dawna - i najczęściej, używam Paint Shop Pro - kolejne wersje (obecnie 8 )
Do tego od czasu do czasu CorelDraw - ale tylko do plików PLT, oraz Photo Painta.
Chciałbym się przerzucić z PSP na Photoshopa - ale mimo kilkukrotnych prób jakoś narazie się do niego nie przekonałem :(
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   MP1 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 320

Napisano 06 październik 2003, 19:08

Ja już sam nie wiem, jakiego programu używać. Chodzi o to, żeby się dało robić 3D, jak w photoshopie. Ale szukam darmowego takiego.

* MP1 * http://www.mp1.prv.pl *
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Oxi 

• Ronin
  • Postów 2482

Napisano 06 październik 2003, 19:30

cytat:
MP1 napisał:
Chodzi o to, żeby się dało robić 3D, jak w photoshopie.

W photoshopie można robić 3D :?
Możesz coś o tym napisać, co tam jest do 3D itp.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Rafell 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 233

Napisano 06 październik 2003, 20:31

cytat:
MP1 napisał:

Ja już sam nie wiem, jakiego programu używać. Chodzi o to, żeby się dało robić 3D, jak w photoshopie. Ale szukam darmowego takiego.

* MP1 * http://www.mp1.prv.pl *

Polecam ci program Xara 3D 5 niezły program do tworzenia 3D i napisów na stronach www.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   MP2 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 21

Napisano 06 październik 2003, 22:24

tragedia, przeciez photoshop jest profesjonalnym programem uzywanym przez kazdego liczacego sie grafika a wy chcecie taki cienki program jak paint shop pro? :lame:

w najnowszym PSP uklad palet warstw, informacji, paska narzedzi, opcji narzedzi i efektow jest bezczelnie wziety z photoshopa :[-(

PSP to miernota a teraz nawet plagiat :#-o

-------------------------
Co komu do tego, skoro i tak mniejsza o to
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Oxi 

• Ronin
  • Postów 2482

Napisano 07 październik 2003, 08:35

cytat:
MP2 napisał:
tragedia, przeciez photoshop jest profesjonalnym programem uzywanym przez kazdego liczacego sie grafika a wy chcecie taki cienki program jak paint shop pro? :lame:

No wiem, że photoshop jest dobry - ale ja nie jestem grafikiem i do moich celów w zupełności wystarczy PSP - tym bardziej, że sie do niego przyzwyczaiłem.
To tak jak bym miał zapisać w komputerze jedno zdanie - wystarczy, że odpale notatnik i już - nie musze do tego celu odpalać Worda ;)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   podrurznik 

• Zaawansowany Uczestnik
  • Postów 3120

Napisano 07 październik 2003, 08:39

cytat:
Dr.Stan napisał:

Widać mało o nim wiesz bo jest świetny. Paint Shop Pro 7.04 nie widziałem więc się nie wypowiadam.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   podrurznik 

• Zaawansowany Uczestnik
  • Postów 3120

Napisano 07 październik 2003, 08:42

cytat:
Oxi napisał:

cytat:
MP1 napisał:
Chodzi o to, żeby się dało robić 3D, jak w photoshopie.

W photoshopie można robić 3D :?
Możesz coś o tym napisać, co tam jest do 3D itp.

Na pewno nie ma w nim nic w stylu 3d studio maxa, ale można budować bryły przestrzenne. Tak baredzo wiele to o tym motywie nie wiem, bo go w cale nie używam:cheesy:
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   podrurznik 

• Zaawansowany Uczestnik
  • Postów 3120

Napisano 07 październik 2003, 08:45

Ja jestem zwolennikiem małych (nie musowo darmowych) programów. NIe cierpię kombajnów (w stylu najnowszego ACDsee), i programów z jakimikolwiek oznakami niestabilności lub wgryzania się z system. Wolę mieć 5 małych programów niz 1 wielki. Mam gorącą nadzieję, że właśnie takie będe znajdował na waszym CD:D
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Countach 

• Game_oveR
  • Postów 5884

Napisano 07 październik 2003, 11:23

cytat:
MP2 napisał:

w najnowszym PSP uklad palet warstw, informacji, paska narzedzi, opcji narzedzi i efektow jest bezczelnie wziety z photoshopa :[-(

PSP to miernota a teraz nawet plagiat :#-o

Jak PSP jest cienki, to ja jestem Albert Einstein na kaktusie. Przynajmniej kosztuje 600 zł a nie 3700 zł jak Photoshop.

Rock The Nation
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Flinston 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 7

Napisano 07 październik 2003, 12:00

Witam,

Uwazam ze jesli ktos robi grafike to Photoshop jest dobrym programem oferujacym wiele mozliwosci. Paint Shop Pro jest raczej zabawka dla dzieci. Zreszta po co uczyc sie malo znanych programow jezeli pozniej w pracy i tak sie z nimi nie spotkamy.
Photoshop to podstawa..

Jak juz jestesmy przy temacie grafiki to chetnie bym zobaczyl jakis ciekawy artykul o Photoshopie lub Illustratorze.

Flinston
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   slodki 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 24

Napisano 07 październik 2003, 19:53

Witam!

Program to kwestia przyzwyczajenia. W domu używam Corel-a 7 (prawie wyąłcznie modułu Draw) i Micrografx Picture Publisher 8. Jako przeglądarka IrfanView 3.8. Do flasha - Swish 2.01. W pracy - zależy u kogo pracuję ;) Corel 8, Page Maker 6.5, Photoshop 5.

cytat:
czy raczej niewielkie aplikacje jak na przyklad Blender i Gimp.

Czy GIMP to niewielka aplikacja? Raczej całkiem spora...

cytat:
Moze chcecie poczytac o jakims konkretnym programie na lamach Eksperta? Jesli tak to zglaszajcie tu swoje propozycje.

Używam od jakiegoś czasu Swish'a. Ąwietny program. Polecam wszystkim. U nas mało popularny. Swego czasu zamieściliście pełną wersję KoolMover i mały opisik do tego. Może coś o Swish'u? Ludziom na pewno się spodoba, jest przyjemniejszy w obsłudze niż KoolMoves i ma większe możliwości, a przede wszystkim jest tani.

Czytając odpowiedzi w tym wątku zastanawiam się, czy ludzie mają w ogóle rozeznanie w oprogramowaniu graicznym, czy odróżniają programy rastrowe od wektorowych? Może by im wytłumaczyć i zaprezentować te najpopularniejsze (tak w telegraficznym skrócie).

Pozdrawiam

M.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   cracker 

• -_-
  • PipPip
  • Postów 936

Napisano 07 październik 2003, 20:17

Tylko produkty ADOBE (z Photoshop 7 na czele)
i MACROMEDIA (z Freehand MX i Flash MX na czele),
sporadycznie jeszcze ULEAD (PhotoImpact, Cool 3D Studio).
Nie nawidzę produktów CORELa...

OTX ::. www.otx.prv.pl

"Mów do ręki!" - Terminator 3
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   MP2 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 21

Napisano 07 październik 2003, 22:05

cracker dobrze gada, wodki mu dac :piwko:

z tym corelem tak trafiles ze normalnie szkoda ze kobieta nie jestes bo bym ci sie oswiadczyl :ceyes:

0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomasz Sulejewski 

• Początkujący Uczestnik
  • Postów 309

Napisano 08 październik 2003, 10:27

cytat:
slodki napisał:
Czytając odpowiedzi w tym wątku zastanawiam się, czy ludzie mają w ogóle rozeznanie w oprogramowaniu graicznym, czy odróżniają programy rastrowe od wektorowych? Może by im wytłumaczyć i zaprezentować te najpopularniejsze (tak w telegraficznym skrócie).

Witam,

Faktycznie nie kazdy orientuje sie w tym jaki program jest wektorowy a jaki rastrowy. Wydaje mi sie ze tak sie dzieje glownie przez mala popularnosc programow wektorowych typu Illustrator, Freehand i Corel Draw czy nawet AutoCAD. Najpopularniejszymi programami wektorowymi nie zwiazanym bezposrednio z powyzszymi sa te do tworzenia plikow SWF. Chociaz nalezy pamietac ze nie kazda animacja Flash to same wektory. Na koniec zeby zamieszac w glowie tym, ktorzy nie sa jeszcze za bardzo rozeznani mozemy dodac aplikacje do grafiki 3D. Tworzone tam obiekty sa wektorowe a po renderowaniu rastrowe :)

Duzo wieksza popularnoscia ciesza sie programy do obrobki grafiki rastrowej - Photoshop, Paint Shop Pro, Photo-Paint i czasem Gimp. W nich kazdy nawet poczatkujacy grafik stworzy ciekawe efekty dzieki uzyciu kilku filtrow lub prostym fotomontazom.

Na zakonczenie nalezy jeszcze dodac ze roznice miedzy aplikacjami wektorowymi i rastrowymi zaczynaja sie powoli zacierac. Wiele alikacji rastrowych zaczyna powoli wykorzystywac wektory. Programy wektorowe zas pozwalaja na coraz wieksza ingerencje w imporowane do nich grafiki rastrowe.

pozdrawiam
Tomasz Sulejewski
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   cracker 

• -_-
  • PipPip
  • Postów 936

Napisano 09 październik 2003, 10:21

OXI zapytał:
cytat:
W photoshopie można robić 3D?

MP1 chodziło zaiste o efekty 3D...

Jeśli chodzi o Photoshopa: po opanowaniu większości skrótów klawiaturowych wydajność pracy wzrasta chyba o jakieś 300%!!!
Jest to też program dla grafików jak i DTP-owców, stąd bogate opcje związane z CMYKiem i przygotowaniem do druku...

Z tego co wiem, każdy szanujący się grafik (w tym i ja) używa głównie do rastrowej grafiki właśnie Photoshop-a...
Jeśli chodzi o Corel-a (Photo-Paint) to wydaje mi się że w Polsce wszyscy nabrali głupowatego przekonania że jest to jedyny i najlepszy program tego typu, stąd tendencje w naszym kraju do szerokiego stosowania go. Chociaż to się już radykalnie zmienia...

OTX ::. www.otx.prv.pl

"Mów do ręki!" - Terminator 3
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Oxi 

• Ronin
  • Postów 2482

Napisano 09 październik 2003, 16:01

cytat:
cracker napisał:

cytat:
W photoshopie można robić 3D?

MP1 chodziło zaiste o efekty 3D...

Jeśli chodzi o Photoshopa: po opanowaniu większości skrótów klawiaturowych wydajność pracy wzrasta chyba o jakieś 300%!!!
Jest to też program dla grafików jak i DTP-owców, stąd bogate opcje związane z CMYKiem i przygotowaniem do druku...

Thx
W takim razie podejme jeszcze jedną próbę przerzucenia się na Photoshopa - może tym razem starczy mi cierpliwości ;)
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   MP2 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 21

Napisano 09 październik 2003, 23:49

cytat:
Oxi napisał:

W takim razie podejme jeszcze jedną próbę przerzucenia się na Photoshopa - może tym razem starczy mi cierpliwości ;)

do zamiatania plazy z piasku to mozna nie miec cierpliwosci ale do Photoshopa!?!? :roll:

;)

0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   ŁOwca 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 211

Napisano 10 październik 2003, 22:35

cytat:
Dr.Stan napisał:

Czy w Niezbędniku pojawiła się pełna wersja tego programu? Jeśli tak to który numer Niezbędnika to jest, zależy mi na tym programiku w pełnej wersji.

Ł'Owca
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Countach 

• Game_oveR
  • Postów 5884

Napisano 11 październik 2003, 10:34

cytat:
ŁOwca napisał:

cytat:
Dr.Stan napisał:

Czy w Niezbędniku pojawiła się pełna wersja tego programu? Jeśli tak to który numer Niezbędnika to jest, zależy mi na tym programiku w pełnej wersji.

Ł'Owca

Nigdy nie było pełnej wersji PSP w Niezbędniku, pozostaje Ci trial.

Rock The Nation
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   ŁOwca 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 211

Napisano 11 październik 2003, 19:38

[/quote]
Nigdy nie było pełnej wersji PSP w Niezbędniku, pozostaje Ci trial.

Rock The Nation
[/quote]

Dzięki, choć nie jestem pocieszony. Na Photoshopa nie mam co liczyć na 100%, a Paint Shop Pro też w takim przypadku odpada.
Może któregoś razu w Ekspercie będzie mi dane znaleźć, choćby starszą wersję tego programiku.
Myślę, że czas pokaże... albo dostanę odrazu odpowiedź, że to też niemożliwe :D

Ł'Owca
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Abdel Adrian 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 788

Napisano 12 październik 2003, 09:40

Ogólnie do jakichś prostych przemieszczeń graficznych, lub małych wycięc grafy używam windosowskiego Painta... a do tzn zaawansowanych obróbek grafiki typu dodania ładych literek :) lub dodanie jakiegoś efektu używam Paint Shop Pro :D

Copyright © 2003 Abdel Adrian
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   helios 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 206

Napisano 12 październik 2003, 10:52

Czy można oczekiwać w następnym ekspercie paint shop pro 8 w wersji trial?

Helios
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomasz Sulejewski 

• Początkujący Uczestnik
  • Postów 309

Napisano 13 październik 2003, 08:29

cytat:
helios napisał:

Czy można oczekiwać w następnym ekspercie paint shop pro 8 w wersji trial?

Witam,

Nie planujemy zamieszczac PSP 8 w najblizszym numerze. Byc moze znajdzie sie on w Niezbedniku, ktory wychodzi rownoczesnie z Ekspertem.

pozdrawiam
Tomasz Sulejewski
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomasz Sulejewski 

• Początkujący Uczestnik
  • Postów 309

Napisano 13 październik 2003, 08:37

cytat:
ŁOwca napisał:

Dzięki, choć nie jestem pocieszony. Na Photoshopa nie mam co liczyć na 100%, a Paint Shop Pro też w takim przypadku odpada.
Może któregoś razu w Ekspercie będzie mi dane znaleźć, choćby starszą wersję tego programiku.
Myślę, że czas pokaże... albo dostanę odrazu odpowiedź, że to też niemożliwe :D

Witam,

Photoshop w wersji demo nie pozwala na zapisywanie pliku. Przydatnosc takiej aplikacji jest zadna.

pozdrawiam
Tomasz Sulejewski
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   ŁOwca 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 211

Napisano 13 październik 2003, 11:24

cytat:

Witam,

Photoshop w wersji demo nie pozwala na zapisywanie pliku. Przydatnosc takiej aplikacji jest zadna.

pozdrawiam
Tomasz Sulejewski

Fakt, dlatego liczę na jakąś pełną wersję jakiegokolwiek zaawasowanego programu graficznego. Może to być starsza wersja, byle w miarę rozbudowana. Wiem, że Ekspert jak chce to potrafi znaleźć źródełko i wycyganić od producenta odpowiedni program, dowodem na to są inne pełne wersje umieszczone w Ekspercie.

Pozdrawiam również :)

Ł'Owca
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomasz Sulejewski 

• Początkujący Uczestnik
  • Postów 309

Napisano 13 październik 2003, 15:54

cytat:
ŁOwca napisał:

Fakt, dlatego liczę na jakąś pełną wersję jakiegokolwiek zaawasowanego programu graficznego. Może to być starsza wersja, byle w miarę rozbudowana. Wiem, że Ekspert jak chce to potrafi znaleźć źródełko i wycyganić od producenta odpowiedni program, dowodem na to są inne pełne wersje umieszczone w Ekspercie.

Witam,

W najblizszym numerze mamy akurat inne niespodzianki :cheesy:. Ale kto wie co przyniesie przyszlosc... Ekspert sie postara ;)

pozdrawiam
Tomasz Sulejewski
0

• 2 stron +
  • 1
  • 2