Komputer Świat Ekspert - Forum: A może w Ekspercie zrobić dział na temat hakingu? - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

A może w Ekspercie zrobić dział na temat hakingu?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   ŁOwca 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 211

Napisano 11 luty 2004, 11:52

jak to ktoś mądry powiedział najlepiej zabezpieczyć swój komputer wtedy gdy zna się strategię wroga...
Może w pisemku poświęcić kilka stronek na dział dotyczący sposobów dokonywania włamań, typów ataków itp.
Myślę że jest to mimo wszystko bezpieczne (tzn. że nie za wiele osób będzie korzystało praktycznie z tej wiedzy (ze względu na logi pozostawiane na serwerach, pewnie szybką reakcję usługodawców itp)).
Natomiast gdyby na stronie tytułowej Eksperta znalazł się wpis : Hacking od podstaw - kurs praktyczny :) to ludzie masowo zaczęli by kupować ten numer :), a przeciętni użytkownicy kompów wiedzieli by jak to działa od podszewki, mogli by bardziej wyczulić się na to co może ich spotkać i odpowiednio zadziałać by się zabezpieczyć.
Taki plan... jeśli ktoś jest za to się wpisywać :P

Ł'Owca
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   krzysiek487 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 3825

Napisano 11 luty 2004, 12:22

Czy ja wiem? Kurs - nie, ale pojedynczy artykuł by się przydał.

"Nie ma ludzi nieomylnych."

0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   podrurznik 

• Zaawansowany Uczestnik
  • Grupa: Moderator po przejściach
  • Postów 3120

Napisano 11 luty 2004, 12:26

Odpada. Już o tym dyskutowałem z którymś z redaktorów;) (chyba, że wewnątrz redakcji zaszły jakieś radykalne zmiany poglądowe). Problem polega też na tym, że o Hackingu jest więcej mitów niż faktów, i ciężko byłoby napisać coś czego wszyscy by oczekiwali. Przyjrzyj się artykułom w Ekspercie, a zauważysz, że wiele z nich można odebrać jako artykuły o hackingu, i o bezpieczeństwie komputera.

----------------
Ogranicza nas tylko wyobraźnia
----------------

0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   wyskacz 

• POKORNY SŁUGA
  • Postów 91

Napisano 11 luty 2004, 12:34

Odpowiem ci paradoxem pomysł fajny ale beznadziejny. Może ludzie i bedą kupować tan numer, Ale po co komuś kurs hakingu kto nie ma neta to 1 sprawa. I poco komuś kurs hakingu gdy ma neta. Przecież w necie łatwo znaleźć artykulły i wskazówki jak co sie robi. Wystarczy tylko poszukać. Moim skromnym zdaniem takie cos fajne by było ale poczynając od podstaw. Zacznijmy od włączenia kompa ...
Z reszta hackin to bardzo rozbydowany dział. I na dodateg w kazdym systemie inaczej się go używa i stosuje. Myślę że w 1 numerze nie zdążą opisać podstaw. Ale to i też dobrze bo przecież im wiecej numerów o rozwojowej tematyce na które ludzie polują będzie sie bardzo opłacać wydawnictwu. No cóż ZRÓBCIA JAK CHCECIE JA NIE JESTEM ANI ZA ANI PRZECIW pozdro

wyskacz&company ?
4705524
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Bełdzio 

• ΣΔТ ΜΣ
  • Postów 8373

Napisano 11 luty 2004, 12:37

Każdy admin wie że najlepszy sposób na sprawdzenie zabaezpieczeń na serwerze to próba włamania się na niego. ja jeste za

-----------------------
Beldzio
Delphi Rules:)
gg: 3183960
www : beldzio.prv.pl
mail: beldzio@sciaga.net
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   sub0 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 271

Napisano 11 luty 2004, 12:55

ja jestem za ale... jak ktoś chce kursy hakowania to niech se czyta HAKIN9 www.hakin9.org a nie experta.

Gadu-Gadu: 4884215
E-mail: qrak@pop.e-wro.pl
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Adellon 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 719

Napisano 11 luty 2004, 13:20

Moim zdaniem sprzydałby sie spis ataków które mogą sie zdarzyć na nasz komputer i jak sie przed nimi bronić, nie chodzi mi o wszytskie ale o te najczęstsze. :)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   ŁOwca 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 211

Napisano 11 luty 2004, 13:24

cytat:
podrurznik napisał:

Problem polega też na tym, że o Hackingu jest więcej mitów niż faktów, i ciężko byłoby napisać coś czego wszyscy by oczekiwali. Przyjrzyj się artykułom w Ekspercie, a zauważysz, że wiele z nich można odebrać jako artykuły o hackingu, i o bezpieczeństwie komputera.

----------------
----------------

Właśnie dlatego zaproponowałem aby umieścić coś w rodzaju kursu.
Haking to rozbudowany temat, na wiele numerów. Od najprostszych sztuczek (np. wykorzystujących programiki dla script-kiddy), po bardziej zaawansowane metody, możliwe że wykorzystujące choćby c++. Fajnie by było coś takiego dorwać. Wiem że może być ciężko dobrać się do takich danych bo hakerzy raczej nie dzielą się swoimi sekretami wszem i wobec, ale gdyby tak zebrać garść informacji dotyczących którejś z technik, złożyć do kupy, mogło by powstać coś fajnego.

Ł'Owca
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   _Herkules_ 

• Zaawansowany
  • Postów 4048

Napisano 11 luty 2004, 13:31

To i tak na 100% nie przejdzie bo wszyscy oczekują jakiś porad, jak sie włamać itp. Redkacja napewno nie zajmie się takim tematem. podrurznik dobrze muwi.

---------------------------------------
gg: 4384950
Zapraszam też tu : www.compzone.up.pl
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   wyskacz 

• POKORNY SŁUGA
  • Postów 91

Napisano 11 luty 2004, 13:56

A na dodatek moze mieć nieprzyjemności. bo ten kto będzie pisał ten artykuł pewnie będzie sie usiał na tym znać...

wyskacz&company ?
4705524
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   NeVeS 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1476

Napisano 11 luty 2004, 14:16

Znowu później by była gadka jak z kursem C++. Dadzą na Hacking 2 strony. Dla wszystkich zainteresowanych jest przecież gazetka Hacking. Ma tylko dwie wady cena i ten nowy papier (kiedyś był lepszy).

---------------------------------
..::NeVeS::..
---------------------------------
Życie to śmierć, śmierć to życie.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Derka 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 49

Napisano 11 luty 2004, 16:10

Popieram popieram popieram. Kto najlepiej zabezpieczy swój dom przed złodziejem?? Oczywiście sam złodziej bo zna sposoby jak sie włamywać. Tak samo hakerzy są najlepszymi spcjalistami od zabezpieczeń a bzpieczństwo to sprawa priorytetowa. Więc ekspert nie powinien skupiać się tylko na personalnych firewallach ale powinni poruszyć temat hackingu i wszystko co jest z tym zwiazane. Osoba która przeczyta takiego eksprta bdzi potrafiła zabezpiczyć np. swój serwer i sprawdzać jego zabzpieczenia przez włamywanie się na nigo. Popieram akcje w 100%. ekspert dla hakerów (ks-haker)=(ks-ekspert)

=DeRkA= {HAKATA}
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 11 luty 2004, 16:20

cytat:
Derka napisał:

Popieram popieram popieram. Kto najlepiej zabezpieczy swój dom przed złodziejem?? Oczywiście sam złodziej bo zna sposoby jak sie włamywać. Tak samo hakerzy są najlepszymi spcjalistami od zabezpieczeń a bzpieczństwo to sprawa priorytetowa. Więc ekspert nie powinien skupiać się tylko na personalnych firewallach ale powinni poruszyć temat hackingu i wszystko co jest z tym zwiazane. Osoba która przeczyta takiego eksprta bdzi potrafiła zabezpiczyć np. swój serwer i sprawdzać jego zabzpieczenia przez włamywanie się na nigo. Popieram akcje w 100%. ekspert dla hakerów (ks-haker)=(ks-ekspert)

=DeRkA= {HAKATA}

a jak zacznie "sprawdzać" cudze serwery?:D

Zajrzyj na stronkę: www.alex4.hk.pl

0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   podrurznik 

• Zaawansowany Uczestnik
  • Postów 3120

Napisano 11 luty 2004, 16:20

cytat:
wyskacz napisał:

Odpowiem ci paradoxem pomysł fajny ale beznadziejny. Może ludzie i bedą kupować tan numer, Ale po co komuś kurs hakingu kto nie ma neta to 1 sprawa. I poco komuś kurs hakingu gdy ma neta. Przecież w necie łatwo znaleźć artykulły i wskazówki jak co sie robi. Wystarczy tylko poszukać. ...

Trochę masz nie jasne podejście do sprawy:-k. Mógłbym postawić pytanie: Po co kupujesz gazetę (Eksperta) w której jest dużo o internecie, pisaniu w JAVA, firewallach, i są w nim programy internetowe, antywirusowe, itp. jeżeli nie masz internetu. A jeżeli masz internet, to po co kupujesz Eksperta, jeżeli prawie wszystkie programy z CD możesz znaleźć w sieci tak samo łatwo, jak kursy delphi, czy c++.;)

----------------
----------------

0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   wyskacz 

• POKORNY SŁUGA
  • Postów 91

Napisano 12 luty 2004, 14:23

cytat:
Trochę masz nie jasne podejście do sprawy. Mógłbym postawić pytanie: Po co kupujesz gazetę (Eksperta) w której jest dużo o internecie, pisaniu w JAVA, firewallach, i są w nim programy internetowe, antywirusowe, itp. jeżeli nie masz internetu. A jeżeli masz internet, to po co kupujesz Eksperta, jeżeli prawie wszystkie programy z CD możesz znaleźć w sieci tak samo łatwo, jak kursy delphi, czy c++.

Zacznijmy od tego ze ja nie kupuje experta nałogowo. Kupuje go wtedy gdy czuje taką potrzebe. Kiedy pojawi się artykuł który wcześnij mnie interesował lub interesuje nadal. Chce sprawdzic czy moja dotychczasowa wiedza pokrywa sie z tym co piszą w expercie. Z resztą mam narazie tylko pare numerów i to niekolejnych.

wyskacz&company ?
4705524
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   wyskacz 

• POKORNY SŁUGA
  • Postów 91

Napisano 12 luty 2004, 14:27

Więkrzość wiedzy właśnie pochłaniam z neta i od kolegów. A Experta kupuje dopiero wtedy kiedy dowiem sie co w nim jest. I pza tym dla samej płyty gdzie często są programy które w internecie są płatne lub wogóle niedostępne. (ZA to właśnie uwielbiam Experta)

wyskacz&company ?
4705524
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   podrurznik 

• Zaawansowany Uczestnik
  • Postów 3120

Napisano 12 luty 2004, 17:56

cytat:
wyskacz napisał:

Zacznijmy od tego ze ja nie kupuje experta nałogowo....

Widzę, że nie załapałeś, o co mi chodzi;) Na twoim przykładzie chciałem skłonić cię do refleksji nad tym, co ma do siebie posiadanie internetu z chęcią nauczenia się czegoś.
Ale tym pierwszem zdaniem to mnie załatwiłeś:roll: Jak kupowanie jakiejś gazety, która wychodzi raz na 2 miesiące, można nazywać nałogiem;)

----------------
----------------

0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   wyskacz 

• POKORNY SŁUGA
  • Postów 91

Napisano 19 luty 2004, 15:29

Chodzi mi poprostu o to ze nie posiadam kolejnych numerów. Poprostu nie miałem innego określenia...

wyskacz&company ?
4705524
0

Strona 1 z 1