Komputer Świat Ekspert - Forum: Jak podłączyć drugi dysk? - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Jak podłączyć drugi dysk?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   matemarek 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 241
  • Rejestracja: 22-marzec 05

Napisano 03 czerwiec 2005, 09:52

W kompie mam już jeden dysk(Samsung20GB FAT32 dwie partycje), ale na biurku leży drugi który mam zamiar włożyć(Sagate10,2GB FAT32 dwie partycje). Kiedy podłączyłem je do kompa oniemal dostałem zawału. Komputerowi odbijało nie widział ani jednego dysku Siedziałem godzinę w biosie i szukałem co się przestawiło(znalazłem)PC działa. Jak zrobić żeby wszystko działało? Zanim zapomnę na dysku który mam zamiar włożyć jest Win ME a aktualnie przcuję na 98se i mam zamiar na nim pozostać.
Dysk który chcę włoyżć mogę sformatować ale Samsunga nie mogę.

Mam nadzieję że wiecie o co chodzi.
Z góry THX.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Royd_MMX 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 91
  • Rejestracja: 28-kwiecień 05

Napisano 03 czerwiec 2005, 09:56

A przypadkiem nie masz ich tak samo skonfigurowanych (Master-Master lub Slave-Slave)? To moze byc glowna przyczyna.
<Gigabyte GA-MA69G-S3H (RS690)> <AMD Athlon 64 X2 4200+ 2.20 GHz (Windsor)> <Scythe Katana 2> <2048MB DDR2 800 MHz DCH GeIL> <ATI Radeon X1300 PCI-E> <Seagate Baracuda 250 GB SATA> <DVD-RW LG GSA-H55L LightScribe> <DVD-RW LG GSA-H10N> <LCD Dell 23" S2309W> <LCD LG 17" L1718S> <CREATIVE INSPIRE T6060 5.1> <Windows 7 Ultimate RC x64 PL>--<NeoZdrada 1Mbps> <Linksys WAG325N-V2 Annex A>--
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   kanap 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 448
  • Rejestracja: 23-marzec 04

Napisano 03 czerwiec 2005, 09:57

http://komputery.wp.pl/kat,12716,katn,Twar...i5D%2BsE0LlcDhK

A tak pozatym pochwal się zasilaczem jaki posiadasz , dodatkowy dysk więc zasilacz musi być odpowiedzniej mocy :).

Użytkownik kanap edytował ten post 03 czerwiec 2005, 10:07

0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

  • unregistered
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4949
  • Rejestracja: 11-czerwiec 04

Napisano 03 czerwiec 2005, 10:08

nie musisz żadnego formatować.
sprawdź ustawienie zworek
jak masz podłączony CD-ROM?
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Jay-cob 

  • Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 3765
  • Rejestracja: 26-wrzesień 04

Napisano 03 czerwiec 2005, 10:13

Pierwszy dysk podlanczasz jako primary-master, a w drugim wyjmujesz zworke i podlanczasz jako primary-slave. Naped podlaczasz do oddzielnej tasmy; seconday-master.

Dlaczego samsunga niemozesz sformatowac.? Niemozesz bo niechcesz ? Czy niemozesz bo niewiesz jak ?

Użytkownik Jay-cob edytował ten post 03 czerwiec 2005, 10:16

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Anej 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 883
  • Rejestracja: 31-październik 04

Napisano 05 czerwiec 2005, 00:37

Nie może sformatować bo być może ma tam pewne dane które nie może stracić.
Jeśli dyski masz podłączone do jednej taśmy i do primary. Dysk który nie chcesz sformatowac (Samsung) ustaw jako master a drugi jako slave. Wtedy koputer wystartuje ci z dysku master (Samsung)
------------
Anej
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   pawelstol 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 602
  • Rejestracja: 18-kwiecień 04

Napisano 05 czerwiec 2005, 12:32

Ile masz kanwałow IDE?? Najlepiej każdy dysk podłączyć na osobnym kanale i nie będzie problemu.
MSI P35 Neo2-FR | E2160 | Kingston 2x1GB DDR2 667Mhz Elpida | Palit ATI Radeon HD2600Pro 256MB DDR3 | Seagate Barracuda 250GB SATA 16MB | Chieftec GPS-450AA-101A 450W + Acutake 120 | Asus DRW-1814BLT | 3 x Acutake | Cooler Master Elite 332 - w drodze?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kokon 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 238
  • Rejestracja: 14-kwiecień 04

Napisano 05 czerwiec 2005, 15:45

Użytkownik Royd_MMX dnia 03.06.2005 9:56 napisał

A przypadkiem nie masz ich tak samo skonfigurowanych (Master-Master lub Slave-Slave)? To moze byc glowna przyczyna.
Wyświetl post


HEHEHEH też tak kiedyś podłączyłem jak byłem młodszy i bezczelnie dzwoniłem do sklepu komputerowego że mi trefny napęd sprzedali:D

Wracając do tamatu w 99.9% to jest przyczyna twoich frustracji - konfiguracja zworek.
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

dawido90  : (29 wrzesień 2014 - 21:19) ja 'zaledwie' 7
dawido90  : (29 wrzesień 2014 - 21:17) Już ponad 10 lat :D
EnDrJu_G  : (29 wrzesień 2014 - 17:42) Tylko ten nick mógłbym zmienić :D
EnDrJu_G  : (29 wrzesień 2014 - 17:38) A ja nadal będę tu zaglądał :))
EnDrJu_G  : (29 wrzesień 2014 - 17:38) Minęło tyyyyle lat
wojtek0569  : (05 wrzesień 2014 - 16:45) Zapraszamy na Forum Komputer Świat: forum.komputerswiat.pl
wojtek0569  : (01 sierpień 2014 - 19:09) ..
wojtek0569  : (18 lipiec 2014 - 09:01) .
wojtek0569  : (06 lipiec 2014 - 18:21) Gorąco...
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 15:00) Proszę zaglądających o nie robienie bałaganu na forum! ;)
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 14:59) Dzisiaj znowu musiałem posprzątasz po spamerze.
wojtek0569  : (14 czerwiec 2014 - 10:19) Forum posprzątane z bieżącego spamu (14.06)
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) dobra, linki nie :D
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) [url="http://link.pl/"]URLe też[/url]
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) emotki w SB zaczęły działać? :o
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) Przydałoby się, ale trzeba by też Buszmena zaciągnąć do roboty... ;)
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:35) I kwestia... czy sprzątamy dalej w starych tematach?
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:34) @Old Zamknąłem jeden temat bo tam ciągle jest robiony spam w sygnach. Wchodzę co trzy dni i przeglądam wszystkie nowe posty i usuwam spam.
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 21:49) Nie ;) No chyba że Oldowi. Zapadła jakaś decyzja w sprawie tych for i coś jest napisane w majowym KŚ a haw go nie mam o Old i Zielony na przekór nie chcieli mi powiedzieć :D
dawido90  : (28 maj 2014 - 15:33) zapał się kończy? :)
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP