Strona 1 z 1
exploit a skaner?
Napisano 15 luty 2004, 13:04
Heh a tyn sie chyba wczoraj urodzil :P
skanery sieciowe typu nmap czy nessus itp. Skanuja ci siec w poszukiwaniu otwartych portow, okreslenia systemu operacyjnego itd.
A exploity wykorzystuja dziury w roznego rodzaju programach czy tam aplikacjach, w sumie sa podzielone na dwie kategorie local i remote.
skanery sieciowe typu nmap czy nessus itp. Skanuja ci siec w poszukiwaniu otwartych portow, okreslenia systemu operacyjnego itd.
A exploity wykorzystuja dziury w roznego rodzaju programach czy tam aplikacjach, w sumie sa podzielone na dwie kategorie local i remote.
Napisano 15 luty 2004, 13:28
cytat:
tordon napisał:
Czyli dzieki skanerowi (np. SATAN to skaner, tak???) wyszukuje dziur, a nastepnie dzieki exploitowi wykorzystuje te dziury, dobrze rozumiem???
ps. urodzilem sie 8753 dni temu
Dokladnie, latwe prawda?
--
######WICIU######
###LRU:#260447###
##Slackware Linux##
Napisano 16 luty 2004, 14:38
a ja znowu nie napisze na temat :P Skanery takie jak nessus potrafią przeprowadzić atak np. DoS na wybrany serwer. Ale warto powiedzieć że są dobrym softem w rękach adminów którzy dzięki nim mogą poznać słabe strony swojego serwera
!
Gadu-Gadu: 4884215
E-mail: qrak@pop.e-wro.pl
"Everybody was a lamer, before they become ELITE"
Gadu-Gadu: 4884215
E-mail: qrak@pop.e-wro.pl
"Everybody was a lamer, before they become ELITE"
Napisano 20 luty 2004, 19:24
cytat:
podrurznik napisał:
cytat:
Dzikens napisał:
btw, czy skanowanie portów innego kompa w internecie jest legalne ?
Tak, ale tylko skanowanie. Nie wiem czy jest to legalne w innych krajach:-k
Diabeł też może płakać. A kiedy ja wrócę - on zapłacze
Pisałem już gdzieś o tym na Forum. Od niedawna W krajach UE skanowanie portów jest nielegalne!!! Polska wchodzi do UE więc wiadomo co to oznacza...
..::NeVeS::.. www.neves.prv.pl
---------------------------------
Życie to śmierć, śmierć to życie.
Napisano 21 luty 2004, 04:54
cytat:
NeVeS napisał:
Pisałem już gdzieś o tym na Forum. Od niedawna W krajach UE skanowanie portów jest nielegalne!!! Polska wchodzi do UE więc wiadomo co to oznacza...
Jeżeli to prawda, to się śpieszcie z tym skanowaniem (nawet gdzie popadnie, i kogo popadnie
Diabeł też może płakać. A kiedy ja wrócę - on zapłacze
Napisano 26 luty 2004, 13:36
Jak argumentuja? Sam pomysl.
W jakim celu sie skanuje serwery? W wiekszosci by sprawdzic jakie stoi na nim oprogramowanie (to mozna tez fingerportingiem ale, z reszta to chyba nie jest w 100% dokladne bo mozna oszukac wartosc naglowka pakietu odpowiadajacego za identyfikacje systemu (ostatnio zauwazylem ze CIA.gov tak robi :P)) i jakie sa na nim otwarte porty, przeciez takie dzialanie nie jest bezcelowe, a i spowalnia dzialanie serwera.
Hiroshima '45
Czarnobyl '85
Windows '95
W jakim celu sie skanuje serwery? W wiekszosci by sprawdzic jakie stoi na nim oprogramowanie (to mozna tez fingerportingiem ale, z reszta to chyba nie jest w 100% dokladne bo mozna oszukac wartosc naglowka pakietu odpowiadajacego za identyfikacje systemu (ostatnio zauwazylem ze CIA.gov tak robi :P)) i jakie sa na nim otwarte porty, przeciez takie dzialanie nie jest bezcelowe, a i spowalnia dzialanie serwera.
Hiroshima '45
Czarnobyl '85
Windows '95
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty