pomóżcie mi się uchronić przed tym wirusem "Dyfuca.Z" MKS nie może mi go skasować, choć zmienił nazwę zainfekowanego pliku na "wsem216.dll(1).VIR" to dalej uważam że będą problemy z systemem. Tak przy okazji do czego służy plik "wsem216.dll" ?
Strona 1 z 1
trojan ...
Napisano 21 luty 2004, 12:42
Jaki masz system, u mnie w systemie takiego pliku nie ma, nie wiem co to może być, ja bym go wywalił, trojany zwykle ( nie jest to regułą) mają tak skonstruowaną nazwę aby się kojarzyły z plikiem systemowym, jeżeli się boisz przegraj go ( nie kopiuj) do innego katalogu i wystartuj system od nowa , jeżeli nic się nie dzieje to plik niepotrzebny, a gdy jakiś program odwoła się do tej "wsem216.dll" dziwnej biblioteki to go przeinstalujesz i po problemie ( jeżeli to systemowa biblioteka to taki plik możesz też odzyskać z instalatora Windows- czysty i bez infekcji). Nie bój się systemu, przecież to on tobie służy a nie ty jemu, zawsze go możesz przeinstalować, ale nie sądze abyś w tym przypadku był zmuszony.
Pretender
Pretender
Napisano 21 luty 2004, 13:15
cytat:
Pretender napisał:
Nie bój się systemu, przecież to on tobie służy a nie ty jemu, zawsze go możesz przeinstalować, ale nie sądze abyś w tym przypadku był zmuszony.
Pretender
Mam windowsa XP <br>
Systemu się nie boję, ale jest takie coś, jak zrobisz system pare dni temu, skonfigurujesz go do swoich potrzeb odpowiednio przez ten cały czas i chcesz go zachować (np. Ghosta uruchomić do zrobienia obrazu dysku), więc defragmentacje robisz, usówasz pliki zbędne, skanujesz system, wszystko pięknie, ładnie a przy skanie pokazuje jakiegoś trojana co go nie da się usunąć :x i obrazu nie ma po co robić :x. <br>Zrobię tak jak mówisz, zobaczymy co to za draństwo
Napisano 21 luty 2004, 13:34
a podejrzane aplikacje które odnalazłem w "msconfig'u" to "optimize.exe" pracujący w tle (znajduje się w katalogu C:Program FilesInternet Optimizer ), i "msbb.exe" też pracujący cały czas w tle (w katalogu C:Program FilesInternet Optimizersim ) jest jeszcze "belt.exe" ale co do niego to nie jestem pewny (C:WINDOWS ). Proszę o dalsze odpowiedzi ...
Napisano 21 luty 2004, 14:11
ok, pliki usunięte, tak jak mówiłem ten "belt" to też wirus, teraz tak... jak usunąć pozostałości po tym dziadostwie całym ? ciągle widnieje w "msconfig'u" i znajdują się na dysku ich jakieś aktywatory, niewiem co to są za śmieci (jakaś ikona gąsienicy hehe), dalej jakiś folder update, a w nim "actalert", a w folderze "sim" jest ten "msbb.exe" (w c:/program files/internet optimizer), wywalam to wszystko ...
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty