Komputer Świat Ekspert - Forum: Opera - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

• 11 stron +
  • « Pierwsza
  • 9
  • 10
  • 11

Opera

#301 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3424

Napisano 09 luty 2009, 11:51

Opera jest tylko z pozoru szybka. Wykłada się na stronach z frameworkami JS, szczególnie Prototype i Scriptaculous. Gdy dołożymy dodatkowe rozszerzenia, które modyfikują zawartość strony w locie, Opera tnie na maksa. Może Opera 10 radzi sobie lepiej. Przetestuję wersję finalną. Może to wina niezoptymalizowanych skryptów (a właściwie NA PEWNO).
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#302 Użytkownik nie jest zalogowany   Petermechanic 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1037

Napisano 04 marzec 2009, 17:41

Opera - wersja 9.64

Lista zmian (Windows) - EN
Lista zmian (Linux) - EN
Na Forum KŚE od 16.07.2005, 9:30 (ID: 18840)
0

#303 Użytkownik nie jest zalogowany   Spryciarz 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 1

Napisano 30 marzec 2009, 10:54

Ja też bardzo polecam operę :) a i kilka plusów:

+wszystko jest co trzeba (nie trzeba oddzielnie nstalować wszystkiego... jak u FX)
+super poczta
+można uruchamiać zamiast instalować dodatki
+(tylko w wersji 10.00!) Fukncja turbo
+Mowa (tylko tak dalej, a zajdzie może za kilka lat na PL język?)
+"kosz" (jak ktoś nie wie, jest to po prawej stronie z zakładkami)
+dużo "stylów"
0

#304 Użytkownik nie jest zalogowany   doman18 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 319

Napisano 16 maj 2009, 23:23

Niestety o ile w windowsie używam tylko Opery to w Linuksie Mint jest ona wolna i niestabilna. Po codziennych zwisach dałem za wygraną i używam Firefoksa z wtyczkami Fast Dial (Odpowiednik Speed diala) i Adblock Plus. Jednak tęsknię bardzo za operowym adblokerem w który znacznie łatwiej dostosować do własnych preferencji dzięki mistrzowskiemu systemowi budowania listy blokowanych witryn. IMHO to jest główna cecha która biję na głowę firefoksa
AMD Athlon 1700+|Epox 8RDA+ | 2x256MB Goodram PC3200 DIMM DDR + 256MBNanya PC2100| Geforce 2 440 MMX | HDD Seageate 160GB + SAMSUNG 80GB 7200 rpm 2MB ATA| DVD Writer Pioneer DVR 116D | Mysz A4Tech X738k + program Oscar
WindowsXP+Linux Debian 5 Squeeze + LXDE
Sansa Clip 2Gb + Philips SHE 9500
It's nice to be importand but it's more importand to be nice
0

#305 Użytkownik nie jest zalogowany   rzeznia22 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1651

Napisano 17 maj 2009, 16:48

Wcześniej tylko Firefox, wydawało mi się, że opera to duzy i ociężały kombajn, ale się myliłem :] Wcale tak nie jest, chodzi naprawde szybko, oferuje wiele ciekawych funkcji w standardzie :)
Ale mam problemy jak poprzednik - o ile wersja na Win32 jest super, tak na Linuksie jest gorzej, a posiadam tylko ten system. Przeglądarka czasami potrafi zeżreć nagle 100% zasobów procesora, bądź sie wylączyc. Ale są to sporadyczne przypadki, także nie jest najgorzej... chociaż takie coś nie powinno mieć miejsca - przez takie problemy ludzie nie będą chętnie przeskakiwać na darmowy system...
Mam taki kaprys, zapić się na śmierć.
0

#306 Użytkownik nie jest zalogowany   Petermechanic 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1037

Napisano 17 maj 2009, 18:34

Używam opery gdzie się da, na Windowsie, telefonie, Linuksie. Największą wadą wersji Linuksowej jest Flash - to on spowalnia całą przeglądarkę :kwasny: kiedyś były z nim straszne problemy, albo nie było, albo wogóle działa, teraz uruchamia się, ale muli całą Operę, dlatego też flasha domyślnie wyłączonego i odblokowuje go dla poszczególnych witryn przez "preferencje dla witryny"
0

#307 Użytkownik nie jest zalogowany   Petermechanic 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1037

Napisano 02 wrzesień 2009, 20:58

Opera 10 final jest już dostępna!

Lista zmian (Windows) - EN
Lista zmian (Linux) - EN

Najważniejsze zmiany, rzucające się w oczy to Opera Turbo (wbudowany przełącznik do proxy firmy Opera), możliwość ustawienia ilości zakładek Szybkiego Wybierania, ułatwiona synchronizacja, sprawdzanie pisowni oraz na linuksie - wbudowany język pl (a nie jak wcześniej do doinstalowania) oraz poprawiony moduł aktualizacyjny przy polskim pliku językowym. A Wy co sądzicie o tej wersji?
0

#308 Użytkownik nie jest zalogowany   _Herkules_ 

• Zaawansowany
  • Grupa: Moderator po przejściach
  • Postów 4048

Napisano 05 wrzesień 2009, 12:50

Wyświetl postUżytkownik Ferrari dnia 09.02.2009 12:51 napisał

Opera jest tylko z pozoru szybka. Wykłada się na stronach z frameworkami JS, szczególnie Prototype i Scriptaculous. Gdy dołożymy dodatkowe rozszerzenia, które modyfikują zawartość strony w locie, Opera tnie na maksa. Może Opera 10 radzi sobie lepiej. Przetestuję wersję finalną. Może to wina niezoptymalizowanych skryptów (a właściwie NA PEWNO).

http://www.favbrowser.pl/2009/02/carakan-n...ript-dla-opery/
"Obrazić Chrześcijanina - wolność słowa, obrazić Żyda - antysemityzm."
"Gdybym miał wybierać między kobietą w moherowym berecie a publicystą Gazety Wyborczej,
to duchowo bliżej mi do tej kobiety".
W. Kilar
Zasada działania tarczy antyrakietowej || Kartonwork
0

#309 Użytkownik nie jest zalogowany   v0lt 

• wyjadacz
  • Pip
  • Postów 214

Napisano 18 kwiecień 2010, 22:35

a pozwolę sobie przypomnieć temat
opera niezła może i jest ale przydałoby sie kilka naprawdę usprawniaczy i eliminacja pewnych błędów nie będących bugami jako takimi
w każdym razie teraz dla deweloperów opery powinien zostać tylko i wyłącznie duży i solidny BAT! mowa oczywiście o operze 10.50 i wyższych. koszmarne wersje, może i jakieś błędy są naprawione ale jak to wszystko inne działa - koszmar. crashuje się dość często na stronach z playerami od 'windows media player', jak mam otwartą stronę i okienko komunikatora to po zminimalizowaniu okna komunikatora zostaje ono odbite w oknie przeglądarki i przełączenie na inną kartę dopiero je likwiduje. jeszcze kilka błędów typu crash i wszystkie 30+ kart poszło do kosza pomimo systemu do tego typu sytuacji przeznaczonego. Przesiadłem się na 10.10, poczekam jednak na wersję stabilniejszą. no i ta automatyczna instalacja nowej wersji której nie da się anulować..
jak tak dalej pójdzie to znów zakróluje u mnie firefox

Użytkownik v0lt edytował ten post 18 kwiecień 2010, 22:37

Since 17.08.2005
0

#310 Użytkownik nie jest zalogowany   andrzej_aa 

• AA, bo takie mam inicjały
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2262

Napisano 19 kwiecień 2010, 12:01

Automatyczne aktualizacje można wyłączyć w opcjach. Co do stabilności, to rzeczywiście ostatnie wydania się pogorszyły, więc używam na przemian Opery, Firefoksa i Chrome. Tak poza tym piszesz tutaj o batach, więc i post powinien polecieć do batów ;)

// Edytowano
@niżej: U mnie właśnie Opera startuje szybciej niż Firefox :)
So have a nice day and see you next time :-)

Bykom - STOP! Promuj akcję, bądź Polakiem.
0

#311 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3424

Napisano 19 kwiecień 2010, 15:01

Gałąź 10.5 wymaga porządnego komputera z dużą ilością pamięci RAM. Na co dzień używam Firefoksa, ale w Operce błędów co niemiara. Mam nadzieję, że wszystko naprawią i przyspieszą przynajmniej start i pracę przeglądarki :)
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

• 11 stron +
  • « Pierwsza
  • 9
  • 10
  • 11

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

PxxLT  : (04 luty 2012 - 21:31) Wieki przeminęły a tu nadal ciągle te same osoby się tylko udzielają :D
_smerf_  : (01 luty 2012 - 18:59) aktualne mrozy zamroziły całe forum
sauron  : (27 styczeń 2012 - 13:25) zauktualizowane. Pytanie jest tylko jedno, ale odpowiedź trzeba podać słownie.
Ferrari  : (26 styczeń 2012 - 17:47) A jednak boty są. Trzeba kazać wpisać odpowiedź słownie, albo zastawić inne pułapki. Wszystkie wpisują "google" w pole Tlen.
sauron  : (26 styczeń 2012 - 01:17) Póki nie będą mieć zaimplementowanego języka polskiego nic nie zdziałają ;) Najwyżej mogą na ślepo wpisywać proste wyniki działań typu "1 dodać 1". Raz może trafią, ale wtedy można zrobić trochę bardziej skomplikowane równanie i już leżą
Pretender  : (25 styczeń 2012 - 19:45) nie potrafia odpowiedziec na proste pytanie ;)
Pretender  : (25 styczeń 2012 - 19:44) sauron metoda z zabezpieczeniem tekstowym zadzialala..boty jak na razie nie sforsowaly tego, jeszcze raz dzieki :)
yojo2  : (24 styczeń 2012 - 17:05) a to przepraszam.
sauron  : (24 styczeń 2012 - 10:48) Nie przedzierają się. To są po prostu "stare boty", które jeszcze nie zostały zbanowane. Żaden nowy nie powstał po 18 styczcnia.
yojo2  : (24 styczeń 2012 - 05:57) boty sie nadal przedzieraja :(
Pretender  : (23 styczeń 2012 - 11:14) ile mam czekać na Diablo III...??? <zły> ;)
Pretender  : (23 styczeń 2012 - 09:03) ok, dzięki, spróbujemy..:)
sauron  : (22 styczeń 2012 - 21:19) @pretender - zwykłe, dodatkowe pole przy rejestracji. Działanie matematyczne (po polsku) i wsio. Nie sądze, żeby boty się przez to przebiły. Ludzie z IQ mniejszym niż rozmiar buta też się nie przebiją - dodatkowy plus.
dawido90  : (22 styczeń 2012 - 17:40) http://www.makelifeasier.pl/ - blog Kasi Tusk ;-)// To jednak fake, osoba strona, ale i tak niezłe.
Pretender  : (22 styczeń 2012 - 10:03) Potwierdzenie Tekstowe - cos takiego jest lepsze?
Pretender  : (22 styczeń 2012 - 09:56) sauron ten rodzaj zabepieczenia to jest to jakis modul? itp/ mozna to gdzies kupic i sobie zainstalowac do swojego forum?
sauron  : (22 styczeń 2012 - 09:04) Onet padł w nocy na 30sek
dawido90  : (22 styczeń 2012 - 00:15) no i bardzo dobrze
sauron  : (22 styczeń 2012 - 00:05) europarl.europa.eu
sauron  : (22 styczeń 2012 - 00:04) Na profilu FB Anonymous informuje, że biorą się za stronę parlamentu europejskiego
Rozszerz pole shoutboxa