Komputer Świat Ekspert - Forum: jak usunąć Windows Xp - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

jak usunąć Windows Xp

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   DASU 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 55
  • Rejestracja: 23-maj 05

Napisano 12 sierpień 2005, 20:13

Chciałbym usunąć Windows Xp, tak abym mógł zainstalować Windows 2000, a zarazem sformatować dysk systemowy.Jak próbuje sformatować dysk( restart ->F8->C:format)nie daje to żadnego skutku. Co mam zrobić, aby pozbyć się Xp a zainstalować Win 2000
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   szybki 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 639
  • Rejestracja: 02-grudzień 04

Napisano 12 sierpień 2005, 20:20

Użytkownik DASU dnia 12.08.2005 20:13 napisał

Chciałbym usunąć Windows Xp, tak abym mógł zainstalować Windows 2000, a zarazem sformatować dysk systemowy.Jak próbuje sformatować dysk( restart ->F8->C:format)nie daje to żadnego skutku. Co mam zrobić, aby pozbyć się Xp a zainstalować Win 2000
Wyświetl post

Robisz to nie tak jak trzeba.
Dysk sformatuj z pod dosa jakimkolwiek programem,jeśli to ma być FAT32(np.fdisk),lub ewentualnie innym jeśli interesuje cie NTFS,np.partition magic.
Następnie wystartuj komputer z płyty na której masz 2000 (jeśli masz botowalną) lub skorzystaj z dyskietek pod ten system.

Pozdrawiam :)
Bo życie jest jak szachy,albo bijesz konia albo posuwasz królową
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   di_kamilo 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1147
  • Rejestracja: 09-luty 05

Napisano 12 sierpień 2005, 20:30

Jeżeli ma ntfs to z dosa nie zrobi format. Uruchom kompa z cd windows xp daj nowa instalacje, i tam sformatuj do fat32, jak skończy formatować to reset i uruchamiasz instalator win 200 i robisz instal.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Anej 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 883
  • Rejestracja: 31-październik 04

Napisano 12 sierpień 2005, 21:48

A po co to wszystko uruchamia z cdromu windows 2000 i instaluje. Instalator windows 2000 sobie sam sformatuje dysk.
------------
Anej
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   DASU 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 55
  • Rejestracja: 23-maj 05

Napisano 13 sierpień 2005, 05:35

Użytkownik Anej dnia 12.08.2005 22:48 napisał

A po co to wszystko uruchamia z cdromu windows 2000 i instaluje. Instalator windows 2000 sobie sam sformatuje dysk.
Wyświetl post

O i to mi się podoba. Tak samo robi się format jak przy instalacji Win Xp. A pliki mam Fat32.Dzięki za pomoc. Sróbuje :)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   JCDenton 

  • Wolframowy Piekarz
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 109
  • Rejestracja: 14-październik 04

Napisano 14 sierpień 2005, 13:32

Można także spróbować uruchomić instalację Windy XP i zaznaczyć opcję całkowitego formatowania, a gdy format się skończy to zresetować kompa!!!!
T.H.U.G L.I.F.E - "The Hate U Gave Lil Infants Fuck Everybody

"all you wan't to be, the soulja, the soulja
all you wan't to be the soulja like me..."
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   MonemB 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 34
  • Rejestracja: 15-sierpień 05

Napisano 15 sierpień 2005, 20:28

z dyskietki startowej DOSa - sformatuj XPka (partycje z XPkiem) a następnie uruchom instalatora win2000 z bootowalnej CD
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Galileusz 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1161
  • Rejestracja: 18-luty 05

Napisano 16 sierpień 2005, 16:54

A dyskietka startowa winXp ma komede FORMAT ??
Z poważaniem...
Galileusz-
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   eva09 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2
  • Rejestracja: 22-sierpień 05

Napisano 22 sierpień 2005, 21:37

ratunq;(
pomóżcie Mi!
podczas formatowania komputera, wystąpił Mi błąd, którego nie moge pominąc;/
Po sformatowaniu, utworzeniu nowych partycji itD
kiedy już resetuje i moge przejśc do ,a raczej powinna Mi się pojawic opcja ''uruchom z obsługa CD-ROM-u'' nic takiego Mi sie nie chce pokazac ! i niewiem jak w takim razie mam zainstalowac system od nowa? co mam zrobic?! pomocy!!! >miałam system windows xp professional, i teraz też chce go zainstalowac''<
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   0cool 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 6
  • Rejestracja: 25-czerwiec 05

Napisano 22 sierpień 2005, 22:20

Użytkownik eva09 dnia 22.08.2005 23:37 napisał

ratunq;(
pomóżcie Mi!
podczas formatowania komputera, wystąpił Mi błąd, którego nie moge pominąc;/
Po sformatowaniu, utworzeniu nowych partycji itD
kiedy już resetuje i moge przejśc do ,a raczej powinna Mi się pojawic opcja ''uruchom z obsługa CD-ROM-u'' nic takiego Mi sie nie chce pokazac ! i niewiem jak w takim razie mam zainstalowac system od nowa? co mam zrobic?! pomocy!!! >miałam system windows xp professional, i teraz też chce go zainstalowac''<
Wyświetl post


Powstał Tobie błąd? A jaki to błąd bo nic o nim nie napisałaś a to moim zdaniem ważne.

Później piszzesz, że nie pojawia się opcja uruchom z obsługi cd sądzę, że odpalasz z dyskietki..w takim razie jaki system chesz docelowo zainstalować?

Z xp to nie ma żadnego problemu, gdyż nie potrzebujesz żadnej dyskietki do uruchomienia instalatora.
Wkładasz płytę, ustawiasz w biosie na ładowanie z cd o ile tego nie masz włączonego i instalator rusza po wciśnięciu jakiegokolwiek klawisza..
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   eva09 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2
  • Rejestracja: 22-sierpień 05

Napisano 23 sierpień 2005, 08:51

Użytkownik 0cool dnia 22.08.2005 23:20 napisał

Powstał Tobie błąd? A jaki to błąd bo nic o nim nie napisałaś a to moim zdaniem ważne.

Później piszzesz, że nie pojawia się opcja uruchom z obsługi cd sądzę, że odpalasz z dyskietki..w takim razie jaki system chesz docelowo zainstalować?

Z xp to nie ma żadnego problemu, gdyż nie potrzebujesz żadnej dyskietki do uruchomienia instalatora.
Wkładasz płytę, ustawiasz w biosie na ładowanie z cd o ile tego nie masz włączonego i instalator rusza po wciśnięciu jakiegokolwiek klawisza..
Wyświetl post


bo po utworzeniu nowych partycji i sformatowaniu ich, znowu odpalam komputer z dyskietki i chcem wybrac opcje ''uruchom za pomoca CD-ROM-u'' a ta opcja poprostu Mi nie wyskakuje;/ co mm zrobic?
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Uno 

  • Nowy Uczestnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 5864
  • Rejestracja: 11-lipiec 05

Napisano 23 sierpień 2005, 09:14

Użytkownik eva09 dnia 23.08.2005 9:51 napisał

bo po utworzeniu nowych partycji i sformatowaniu ich, znowu odpalam komputer z dyskietki i chcem wybrac opcje ''uruchom za pomoca CD-ROM-u'' a ta opcja poprostu Mi nie wyskakuje;/ co mm zrobic?
Wyświetl post


Bo płyta instalacyjna XP nie ma menu, w którym da się coś wybrać. Pstryka się czasami dowolny klawisz (jak wyskoczy monit na ekranie) i uruchamia się instalator XP.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   kbs 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 3
  • Rejestracja: 18-lipiec 05

Napisano 23 sierpień 2005, 23:00

eva09 popełniasz klasyczny błąd. Jeśli chcesz zainstalować win xp to nie twórz żadnych partycji.
W xp jest tak, ze wkładasz płytkę a on już sam pyta się czy sformatować i na jakie partycje jeśli trzeba.
A może masz zepsutą instalkę xp?
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Galileusz 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1161
  • Rejestracja: 18-luty 05

Napisano 24 sierpień 2005, 00:55

Windows 2k masz Boot-CD czy z dyskietek ?

//Wojtek. A ty z kąd dwypaliłeś jak cię wcześniej nie było ??

Użytkownik Galileusz edytował ten post 24 sierpień 2005, 19:03

Z poważaniem...
Galileusz-
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   wojtek. 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 18
  • Rejestracja: 19-sierpień 05

Napisano 24 sierpień 2005, 08:44

Boot-CD
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Ellcorn 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 115
  • Rejestracja: 03-marzec 05

Ikona posta  Napisano 27 sierpień 2005, 07:00

napiszcie mi na maila jak sie dokladnie formatuje jak ktos ma XP bo mialem 98 i dopiero niedawno przeciepalem sie na XP i na 98 wiem ale w XP nie :(
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtex16 

  • Mortal Dragon
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 9466
  • Rejestracja: 25-marzec 04

Napisano 27 sierpień 2005, 10:38

Ellcorn wystarczy że użyjesz wyszukiwarki forum, ja znalazłem:
http://forum.ks-ekspert.pl/index.php?showt...ndpost&p=413050
Email wojtex16[małpa]interia.pl
Gadu-Gadu 2350020
Skype wojtex16
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

wojtek0569  : (17 październik 2014 - 19:19) Spamerzy generują ruch na forum :D
tomek10861  : (10 październik 2014 - 20:54) Że też ktoś płaci za serwer
tomek10861  : (10 październik 2014 - 20:54) Lat minęło a forum dalej istnieje :)
wojtek0569  : (10 październik 2014 - 18:29) :) Ho!
Grejpfrut14  : (09 październik 2014 - 19:10) hoho
wojtek0569  : (08 październik 2014 - 15:37) OGŁOSZENIE: Ludzie! Nie odkopujcie tematów które maja po 2lata!
wojtek0569  : (08 październik 2014 - 15:36) Podobno do końca roku fora moja być połączone :)
Ferrari  : (04 październik 2014 - 23:48) Tylko pozycjonerzy ratują to forum i piszą posty :lol:
dawido90  : (29 wrzesień 2014 - 21:19) ja 'zaledwie' 7
dawido90  : (29 wrzesień 2014 - 21:17) Już ponad 10 lat :D
EnDrJu_G  : (29 wrzesień 2014 - 17:42) Tylko ten nick mógłbym zmienić :D
EnDrJu_G  : (29 wrzesień 2014 - 17:38) A ja nadal będę tu zaglądał :))
EnDrJu_G  : (29 wrzesień 2014 - 17:38) Minęło tyyyyle lat
wojtek0569  : (05 wrzesień 2014 - 16:45) Zapraszamy na Forum Komputer Świat: forum.komputerswiat.pl
wojtek0569  : (01 sierpień 2014 - 19:09) ..
wojtek0569  : (18 lipiec 2014 - 09:01) .
wojtek0569  : (06 lipiec 2014 - 18:21) Gorąco...
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 15:00) Proszę zaglądających o nie robienie bałaganu na forum! ;)
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 14:59) Dzisiaj znowu musiałem posprzątasz po spamerze.
wojtek0569  : (14 czerwiec 2014 - 10:19) Forum posprzątane z bieżącego spamu (14.06)
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP