Komputer Świat Ekspert - Forum: jak usunąć Windows Xp - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

jak usunąć Windows Xp

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   DASU 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 55
  • Rejestracja: 23-maj 05

Napisano 12 sierpień 2005, 20:13

Chciałbym usunąć Windows Xp, tak abym mógł zainstalować Windows 2000, a zarazem sformatować dysk systemowy.Jak próbuje sformatować dysk( restart ->F8->C:format)nie daje to żadnego skutku. Co mam zrobić, aby pozbyć się Xp a zainstalować Win 2000
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   szybki 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 639
  • Rejestracja: 02-grudzień 04

Napisano 12 sierpień 2005, 20:20

Użytkownik DASU dnia 12.08.2005 20:13 napisał

Chciałbym usunąć Windows Xp, tak abym mógł zainstalować Windows 2000, a zarazem sformatować dysk systemowy.Jak próbuje sformatować dysk( restart ->F8->C:format)nie daje to żadnego skutku. Co mam zrobić, aby pozbyć się Xp a zainstalować Win 2000
Wyświetl post

Robisz to nie tak jak trzeba.
Dysk sformatuj z pod dosa jakimkolwiek programem,jeśli to ma być FAT32(np.fdisk),lub ewentualnie innym jeśli interesuje cie NTFS,np.partition magic.
Następnie wystartuj komputer z płyty na której masz 2000 (jeśli masz botowalną) lub skorzystaj z dyskietek pod ten system.

Pozdrawiam :)
Bo życie jest jak szachy,albo bijesz konia albo posuwasz królową
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   di_kamilo 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1147
  • Rejestracja: 09-luty 05

Napisano 12 sierpień 2005, 20:30

Jeżeli ma ntfs to z dosa nie zrobi format. Uruchom kompa z cd windows xp daj nowa instalacje, i tam sformatuj do fat32, jak skończy formatować to reset i uruchamiasz instalator win 200 i robisz instal.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Anej 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 883
  • Rejestracja: 31-październik 04

Napisano 12 sierpień 2005, 21:48

A po co to wszystko uruchamia z cdromu windows 2000 i instaluje. Instalator windows 2000 sobie sam sformatuje dysk.
------------
Anej
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   DASU 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 55
  • Rejestracja: 23-maj 05

Napisano 13 sierpień 2005, 05:35

Użytkownik Anej dnia 12.08.2005 22:48 napisał

A po co to wszystko uruchamia z cdromu windows 2000 i instaluje. Instalator windows 2000 sobie sam sformatuje dysk.
Wyświetl post

O i to mi się podoba. Tak samo robi się format jak przy instalacji Win Xp. A pliki mam Fat32.Dzięki za pomoc. Sróbuje :)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   JCDenton 

  • Wolframowy Piekarz
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 109
  • Rejestracja: 14-październik 04

Napisano 14 sierpień 2005, 13:32

Można także spróbować uruchomić instalację Windy XP i zaznaczyć opcję całkowitego formatowania, a gdy format się skończy to zresetować kompa!!!!
T.H.U.G L.I.F.E - "The Hate U Gave Lil Infants Fuck Everybody

"all you wan't to be, the soulja, the soulja
all you wan't to be the soulja like me..."
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   MonemB 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 34
  • Rejestracja: 15-sierpień 05

Napisano 15 sierpień 2005, 20:28

z dyskietki startowej DOSa - sformatuj XPka (partycje z XPkiem) a następnie uruchom instalatora win2000 z bootowalnej CD
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Galileusz 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1161
  • Rejestracja: 18-luty 05

Napisano 16 sierpień 2005, 16:54

A dyskietka startowa winXp ma komede FORMAT ??
Z poważaniem...
Galileusz-
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   eva09 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2
  • Rejestracja: 22-sierpień 05

Napisano 22 sierpień 2005, 21:37

ratunq;(
pomóżcie Mi!
podczas formatowania komputera, wystąpił Mi błąd, którego nie moge pominąc;/
Po sformatowaniu, utworzeniu nowych partycji itD
kiedy już resetuje i moge przejśc do ,a raczej powinna Mi się pojawic opcja ''uruchom z obsługa CD-ROM-u'' nic takiego Mi sie nie chce pokazac ! i niewiem jak w takim razie mam zainstalowac system od nowa? co mam zrobic?! pomocy!!! >miałam system windows xp professional, i teraz też chce go zainstalowac''<
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   0cool 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 6
  • Rejestracja: 25-czerwiec 05

Napisano 22 sierpień 2005, 22:20

Użytkownik eva09 dnia 22.08.2005 23:37 napisał

ratunq;(
pomóżcie Mi!
podczas formatowania komputera, wystąpił Mi błąd, którego nie moge pominąc;/
Po sformatowaniu, utworzeniu nowych partycji itD
kiedy już resetuje i moge przejśc do ,a raczej powinna Mi się pojawic opcja ''uruchom z obsługa CD-ROM-u'' nic takiego Mi sie nie chce pokazac ! i niewiem jak w takim razie mam zainstalowac system od nowa? co mam zrobic?! pomocy!!! >miałam system windows xp professional, i teraz też chce go zainstalowac''<
Wyświetl post


Powstał Tobie błąd? A jaki to błąd bo nic o nim nie napisałaś a to moim zdaniem ważne.

Później piszzesz, że nie pojawia się opcja uruchom z obsługi cd sądzę, że odpalasz z dyskietki..w takim razie jaki system chesz docelowo zainstalować?

Z xp to nie ma żadnego problemu, gdyż nie potrzebujesz żadnej dyskietki do uruchomienia instalatora.
Wkładasz płytę, ustawiasz w biosie na ładowanie z cd o ile tego nie masz włączonego i instalator rusza po wciśnięciu jakiegokolwiek klawisza..
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   eva09 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2
  • Rejestracja: 22-sierpień 05

Napisano 23 sierpień 2005, 08:51

Użytkownik 0cool dnia 22.08.2005 23:20 napisał

Powstał Tobie błąd? A jaki to błąd bo nic o nim nie napisałaś a to moim zdaniem ważne.

Później piszzesz, że nie pojawia się opcja uruchom z obsługi cd sądzę, że odpalasz z dyskietki..w takim razie jaki system chesz docelowo zainstalować?

Z xp to nie ma żadnego problemu, gdyż nie potrzebujesz żadnej dyskietki do uruchomienia instalatora.
Wkładasz płytę, ustawiasz w biosie na ładowanie z cd o ile tego nie masz włączonego i instalator rusza po wciśnięciu jakiegokolwiek klawisza..
Wyświetl post


bo po utworzeniu nowych partycji i sformatowaniu ich, znowu odpalam komputer z dyskietki i chcem wybrac opcje ''uruchom za pomoca CD-ROM-u'' a ta opcja poprostu Mi nie wyskakuje;/ co mm zrobic?
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Uno 

  • Nowy Uczestnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 5864
  • Rejestracja: 11-lipiec 05

Napisano 23 sierpień 2005, 09:14

Użytkownik eva09 dnia 23.08.2005 9:51 napisał

bo po utworzeniu nowych partycji i sformatowaniu ich, znowu odpalam komputer z dyskietki i chcem wybrac opcje ''uruchom za pomoca CD-ROM-u'' a ta opcja poprostu Mi nie wyskakuje;/ co mm zrobic?
Wyświetl post


Bo płyta instalacyjna XP nie ma menu, w którym da się coś wybrać. Pstryka się czasami dowolny klawisz (jak wyskoczy monit na ekranie) i uruchamia się instalator XP.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   kbs 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 3
  • Rejestracja: 18-lipiec 05

Napisano 23 sierpień 2005, 23:00

eva09 popełniasz klasyczny błąd. Jeśli chcesz zainstalować win xp to nie twórz żadnych partycji.
W xp jest tak, ze wkładasz płytkę a on już sam pyta się czy sformatować i na jakie partycje jeśli trzeba.
A może masz zepsutą instalkę xp?
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Galileusz 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1161
  • Rejestracja: 18-luty 05

Napisano 24 sierpień 2005, 00:55

Windows 2k masz Boot-CD czy z dyskietek ?

//Wojtek. A ty z kąd dwypaliłeś jak cię wcześniej nie było ??

Użytkownik Galileusz edytował ten post 24 sierpień 2005, 19:03

Z poważaniem...
Galileusz-
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   wojtek. 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 18
  • Rejestracja: 19-sierpień 05

Napisano 24 sierpień 2005, 08:44

Boot-CD
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Ellcorn 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 115
  • Rejestracja: 03-marzec 05

Ikona posta  Napisano 27 sierpień 2005, 07:00

napiszcie mi na maila jak sie dokladnie formatuje jak ktos ma XP bo mialem 98 i dopiero niedawno przeciepalem sie na XP i na 98 wiem ale w XP nie :(
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtex16 

  • Mortal Dragon
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 9466
  • Rejestracja: 25-marzec 04

Napisano 27 sierpień 2005, 10:38

Ellcorn wystarczy że użyjesz wyszukiwarki forum, ja znalazłem:
http://forum.ks-ekspert.pl/index.php?showt...ndpost&p=413050
Email wojtex16[małpa]interia.pl
Gadu-Gadu 2350020
Skype wojtex16
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

OldShaterhan  : (02 luty 2014 - 20:26) zobaczymy :P
przemek89k  : (31 styczeń 2014 - 16:19) mam nadzieję, że będzie już ok ;)
OldShaterhan  : (22 styczeń 2014 - 22:07) I znowu naśmiecone :/
przemek89k  : (08 styczeń 2014 - 12:58) No i forum posprzątane :)
Wiciu  : (16 grudzień 2013 - 20:34) U mnie to już Dyszka @Sauron :-)
dawido90  : (17 listopad 2013 - 09:54) lofix to ogólnie była legenda tego forum :D @Herk Ty jej nie miałeś gdziś zapisanej?
sauron  : (13 listopad 2013 - 12:54) Niedługo będzie 9 lat odkąd jestem tutaj na forum. Masakra :)
sauron  : (13 listopad 2013 - 12:53) Pamiętam jak kiedyś zrobił się spam w jednym temacie w dziale "o forum". Wszystko działo się w nocy, przez parę godzin userzy nabili kilkanaście stron tematu. Rano lofix wpadł i wywarnował pół forum. To były czasy :)
_Herkules_  : (10 listopad 2013 - 12:24) no gdzie galeria LOLi ;)
GBM  : (06 listopad 2013 - 16:32) pozdrowienia dla wszystkich, w sumie możemy się zobaczyć na dobrych programach jak coś :)
GBM  : (06 listopad 2013 - 16:32) Jasne kominy, ale mnie tu dawno nie było :) - a forum jak forum, dalej umiera ;]
neo5628  : (16 październik 2013 - 17:22) help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/158068-problem-tooltip/ PLS
dawido90  : (09 wrzesień 2013 - 11:23) Do tego przydała by się galeria LOLi czy jak się ona nazywała. Pamięc już zawodzi ;)
_Herkules_  : (06 wrzesień 2013 - 21:29) [url="http://forum.ks-ekspert.pl/topic/157330-kto-to-jeszcze-pamieta/"]i paczka chusteczek do tego :D[/url]
_Herkules_  : (06 wrzesień 2013 - 21:28) i paczka chusteczek do tego :D
_Herkules_  : (06 wrzesień 2013 - 21:28) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/157330-kto-to-jeszcze-pamieta/
Piotrek18  : (06 lipiec 2013 - 10:07) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/156156-problem-z-uruchomieniem-komputera/page__p__909371#entry909371 proszę o pomoc
TomkoV  : (08 czerwiec 2013 - 15:50) czy ktos z moderatorow moze zajrzec dzialu z grami ?
tomek10861  : (08 maj 2013 - 09:21) Ekspert umarł na amen, a ja dowiedziałem się o tym ostatni. Napisałem e-mail do redakcji z chęcia współpracy w postaci napisania artykułu, a tu dostaję e-mail że ekspert nie wyuchodzi od dwóch lat. Fail po całej lini :D
tomek10861  : (08 maj 2013 - 09:19) Witam witam :)
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP