Komputer Świat Ekspert - Forum: Windows do śmieci!!!! - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Windows do śmieci!!!! O wyższości Linux-a

Ankieta: Jaki system operacyjny LUBISZ? Nie masz tylko lubisz!!! Ale wczeniej przeczytaj najpierw co mam do powiedzenia :) (16 użytkowników oddało głos)

Jaki system operacyjny LUBISZ? Nie masz tylko lubisz!!! Ale wczeniej przeczytaj najpierw co mam do powiedzenia :)

1. Windows (12 głosów [75.00%])

Procent z głosów: 75.00%

2. Linux (4 głosów [25.00%])

Procent z głosów: 25.00%

Głosuj

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Webster 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 24

Ikona posta  Napisano 02 wrzesień 2005, 14:57

To tylko i wyłącznie moja opinia, nie musicie sugerować się nią w sondzie!!! Co nie znaczy że nie możecie

Ktoś powie że Windows jest lepszy i schowa głowę w piasek... czemu? Czytaj dalej :rolleyes:

Windows
+ Liczba oprogramowania
+ Łatwość obsługi
+ Popularność
- Błędy!!!
- Cena systemu
- Cena oprogramowania
- Stabilność

Linux
+ Brak minusów z Windowsa!!!
+ Licencja GPL (dla mnie to Plus :D )
+ Liczba dystrybucji (dyskietkowe, płytowe, MoviX- każdy znajdzie coś dla siebie)
- Popularność
- Ciągle mało programów
- Trudna obsługa

Wychodzą w miarę równo, najgorszą w Linux-ie wadą jest liczba programów. Jednak wychodzi program Wine :) który nam pomoże sporą ich część odpalić.

Nie chce mi się pisać więc głosujcie i piszcie swoje zdanie o obu systemach.

Pora rozstrzygnąć ten spór ;) jaki system jest bardziej LUBIANY!!!
Podkreślam LUBIANY!!!

Użytkownik Webster edytował ten post 02 wrzesień 2005, 14:57

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   krzysie.k 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 940

Napisano 02 wrzesień 2005, 14:59

IMHO najwieksza wada windowsa jest cena. Napisales ze duzo bledow ale to w duzym stopniu dlatego ze jest tak bardzo popularny.
Intel Pentium 4 1.8A@2.4GHz | Asus P4PE-X | 768 MB DDR RAM | Radeon 9550 256MB | Seagate 80 GB 7200 RPM | Creative Audigy SE |

0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   nebeu 

• ----------------
  • PipPipPip
  • Postów 1426

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:19

I co z tego, że winshit jest bardzo popularny... Coraz więcej osób chce poznać nowy system. I coraz więcej osób się do niego przekonuje (systemy Linux), a co za tym idzie ludziom się spodoba. Jak przecież nie można nie lubić Linux'a :) . Linux rulez :)
E-mail: nebeu@interia.plGG:9457795==========>>>http://pctown.pl<<<========== Gorąco zapraszam
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Webster 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 24

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:21

Tak jest dobrze gadasz jestem z tobą :excl: :excl: :excl: :D
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Jay-cob 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 3759

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:21

Najbardziej podoba mi sie Windows XPPro, choc zawiera wiele bledow(od czego sa poprawki )jest latwieszy od linuxa. Wiecej programow jak i gier wychodzi wlasnie na windowsa...Dla Linuxa istnieje wiele malch, prostych, darmowych gierek, ktoe jednak rasowemu graczowi nie przypadnado gustu. IMHO : Najlepszym systemem jest taki, ktory ci sie podoba i go rozumiesz...

Cytat

- Cena oprogramowania

Jest wiele dobrych darmowych programow tak samo jak na linuxa...

Użytkownik Jay-cob edytował ten post 02 wrzesień 2005, 15:24

0

#6 Guest_DrizeR_*

• Grupa: Guests

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:22

pokaz mi bledy o ktorych wspomniales w Windows a ktorych niby nie ma linux no
a co do stabilnosci windowsa mam go zainstalowane ok 6msc i jeszcze ani razu nie mialem zwisa a tym bardziej niebieskiego ekranu
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   di_kamilo 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1148

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:28

Użytkownik Webster dnia 02.09.2005 15:57 napisał

Windows
- Błędy!!!
- Stabilność

Błędy, owszem windows ma mase błędów ale powiedz mi czy miałeś jakieś przykre doświadczenia z tymi błędami, ktoś się włamał wykasował dane itp. ?? Każdy system ma jakieś błedy, linux też.

Stabilność, nie wiem co się plujesz do stabilności bo u mnie jak i większość moich znajomych windows jest bardzo stabilny.

Dla mnie windows jest tak dobrym systemem jak i linux, ale windowsa używam bo mi to bardziej na renke.

Co do samego tego tematu, znowu woja między linux a windows ?? Taki tematy już były i zostały zamknięte.

Użytkownik di_kamilo edytował ten post 02 wrzesień 2005, 15:29

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   tomi-88 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 303

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:30

Użytkownik Webster dnia 02.09.2005 14:57 napisał

Windows
- Stabilność

Wyświetl post

Przepraszam ale jeżeli weźmiemy pod uwagę tylko Windows Xp a zapominając o 98 czy ME to nie rozumiem tego minusa "stabilność". Win XP to bardzo stabilny systme który od jakichś trzech lat ani razu mi się nie zawiesił pomijając ten jeden raz gdy procesor za mocno podkręciłem. Jak można nie lubić linuxa? nebeu mam propozycję. Weźmiemy ten sam program który istnieje pod Windows i Lunux np. tlena lub kadu ale może to byc cokolwiek innego np. jakaś gra kto pierwszy zainstaluje tego system lepszy co ty na to? Już widzę to zdenerwowanie na twarzy ("ojej dogadał mi ma rację ale przecież o tym nie napiszę bo się skompromituję, mam! napiszę żę coraz więcej ludzi się do niego przekonuje to może nie zwróci uwagi na jego trudność") :lol:
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Webster 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 24

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:32

1. Windows nie jest do grania, sam mam dwa systemy... Microsofciaka do gier :)
2. Masz wiele szczęścia z Windowsem... pogratulować
3. Błędy... he he :lol: za durzo ich żeby wymieniać ale na początek masz kilka:
- Cena (to błąd finansowy :) )
- Awaryjność i stabilność (znaczy się brak stabilności)
- Cena !!!
- Dziurawy jak... sami sobie wpiszcie (byle durzo dziurek miało :) )
- Czy wspominałem o cenie?? Taaak, a o cenie oprogramowania??
- Jedna coraz nowsza wersja (gdzie wybór??)

Chcesz więcej?? Poszukaj na google

To o błędach w Windows
http://www.google.pl/search?q=bledy+w+wind...:Pl-PL:official

To o błędach w Linux-ie, a raczej w programach pisanych przez użytkowników (w Windows też ich nie brakuje :lol: )
http://www.google.pl/search?hs=BeW&hl=pl&c...btnG=Szukaj&lr=

Sorki za błęęęędy w ortografji ale mi się źpieszy (mam jobote) ;)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Webster 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 24

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:37

Użytkownik tomi-88 dnia 02.09.2005 17:30 napisał

Przepraszam ale jeżeli weźmiemy pod uwagę tylko Windows Xp a zapominając o 98 czy ME to nie rozumiem tego minusa "stabilność". Win XP to bardzo stabilny systme który od jakichś trzech lat ani razu mi się nie zawiesił pomijając ten jeden raz gdy procesor za mocno podkręciłem. Jak można nie lubić linuxa? nebeu mam propozycję. Weźmiemy ten sam program który istnieje pod Windows i Lunux np. tlena lub kadu ale może to byc cokolwiek innego np. jakaś gra kto pierwszy zainstaluje tego system lepszy co ty na to? Już widzę to zdenerwowanie na twarzy ("ojej dogadał mi ma rację ale przecież o tym nie napiszę bo się skompromituję, mam! napiszę żę coraz więcej ludzi się do niego przekonuje to może nie zwróci uwagi na jego trudność") :lol:
Wyświetl post

Ja to rozumiem, tam wyżej napisałem trudny!!! Ale zobacz na inną sprawe kto będzie bardzej dumny z tego zainstalowania? Ten co dwa razy kliknie czy ten co się bawi w lini komend?

A tak wogóle, może nie słyszałeś że linia komend jest najlepsza do obsługi systemu. Trudna bo trudna ale najlepsza. Co do stabilności XP. Tak jest stabilny ale zalezy na jakim kompie. Pozatym stabilnosc tyczy sie dwóch żeczy: System i programy.
W Windows jak wiesi się program to zazwyczaj (acz nie zawsze) cały system idzie lulu. W Linux-ie program sie wiesi i kij, on sie wiesił, a system dalej pracuje jak należy.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   tomi-88 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 303

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:39

Użytkownik Webster dnia 02.09.2005 15:32 napisał

1. Windows nie jest do grania, sam mam dwa systemy... Microsofciaka do gier  :)
2. Masz wiele szczęścia z Windowsem... pogratulować
3. Błędy... he he  :lol:  za durzo ich żeby wymieniać ale na początek masz kilka:
- Cena (to błąd finansowy  :) )
- Awaryjność i stabilność (znaczy się brak stabilności)
- Cena !!!
- Dziurawy jak... sami sobie wpiszcie (byle durzo dziurek miało  :) )
- Czy wspominałem o cenie?? Taaak, a o cenie oprogramowania??
- Jedna coraz nowsza wersja (gdzie wybór??)

Chcesz więcej?? Poszukaj na google

To o błędach w Windows
http://www.google.pl/search?q=bledy+w+wind...:Pl-PL:official

To o błędach w Linux-ie, a raczej w programach pisanych przez użytkowników (w Windows też ich nie brakuje  :lol: )
http://www.google.pl/search?hs=BeW&hl=pl&c...btnG=Szukaj&lr=
Sorki za błęęęędy w ortografji ale mi się źpieszy (mam jobote)  ;)
Wyświetl post

I znów napisałeś o niestabilności. Czy ty kiedykolwiek używałeś XP? :mad:
Nie uwierzę! Po prostu nie uwierzę że Ci się wiesza! (tu mnie tak strasznie korciło na wiele wyrzykników ale nie chce warna :P ). Co do ceny to wolałbym to przemilczeć ale jednego można być pewnym. Wydałeś jakieś 500zł na XP po to aby zobaczyc, że Linux lepszy? Wątpię więc skąd go miałeś jak nie ze sklepu? Pewnie zdobyłeś tą samą drogą co 90% użytkowników Windows więc nie gadaj mi tu o cenie. Z ceną oprograowania jest to samo. A co do błędów w obu systemach to chodzi tu głownie o dziury dobry firewall i poprawki wszystko załatwia a co do Linuxa to skoro on taki wspaniały to po co wychodzi 5 wersji tej samej dystrybuji? Przecież to Cię denerwuje w Windowsach
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   karol 

• lofix
  • Grupa: Moderator po przejściach
  • Postów 2726

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:41

ja mam taka dygresje:

najpierw zaimponuj znajomoscia linuksa, zeby oceniac windowsa..
jezeli mi uargumentujesz dlaczego linuks to ci przyznam racje i popre...

jak na razie wg mnie jestes PWLem (Pryszczatym Wyznawca Linuksa).

Nie wiem jak ty, ale ja doceniam windowsa (pracuje na nim na co dzien...)

Poza tym Twoja ankieta tylko podkresla jakie masz nikle pojecie o systemach nie_windows ( a gdzie BSD? MacOS?,Solaris? itp itd)

Użytkownik lofix edytował ten post 02 wrzesień 2005, 15:50

Zawsze czytaj uważnie Regulamin, oraz stosuj się do jego zaleceń.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   tomi-88 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 303

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:45

Użytkownik Webster dnia 02.09.2005 15:37 napisał

Kto będzie bardzej dumny z tego zainstalowania? Ten co dwa razy kliknie czy ten co się bawi w lini komend?

Wyświetl post

A to ty używasz Linuxa żeby zawołać kolegę i pokazać "Zobacz Piotrek a ty to używasz głupiego i prostego DELETE a ja to potrafię 'del plik.exe dobry jestem co? jak dorosnę zostanę hAcK3R3M :lol: '

"W Linux-ie program sie wiesi i kij, on sie wiesił, a system dalej pracuje jak należy."

Dokładnie tak samo jest w Windows programy się wieszają nie system i nie wciskaj kitu że system też bo używam i wiem.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   sauron 

• Weteran pomocy na forum
  • Grupa: admin
  • Postów 2274

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:47

Windows jest bardzo prosty w obsłudze. Jak myślisz, że jest tak cienki, że każdy może się włamać na OS'a to się grubo mylisz :>
W takim razie po co jest firewall, antywirus i aktualizajce systemu?
:>
Jedyna, potężna wada Windowsa to wysoka cena

Użytkownik sauron edytował ten post 02 wrzesień 2005, 15:47

0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   DragOOn_PL 

• >>> South Park Fan <<<
  • Pip
  • Postów 477

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:48

Osobiście uważam że Windows jest lepysz. Fakt, że cena jest dość wysoka, ale tak:
1. Ma błędy - od czego są aktualizacje automatyczne i Service Pack 2???
2. Oprogramowanie - Office jest drogi, ale istnieje coś jak Open Office.org - też dobry.
3. Stabilność - no to dziwne - mam dość dłuuuuugi czas XP od momentu formatowania (jakieś 5-6 miechów) i sypnął się tylko 3-4 razy.
Pozatym Windows jest prosty w obsłudze. Zresztą najlepszy z Windowsów to był 95 - miał same plusy :P
"- Oh My God ! They killed Kenny !
- You bastard !"
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Ransom Stark 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 170

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:49

a ja tam lubie Geos'a :lol: , a jeszcze bardziej to MacOS9, nawet bardziej od MacOSX bo ma swój styl, a OSX jest za bardzo plastikowy (te ikonki niby to linuxowe i te durne kolorowe kuleczki w górnej części okienek).
gdzie kucharek sześć tam cycków dwanaście
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Webster 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 24

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:50

To nie oto chodzi... a z tym Piotrek nieźle trafiłes :lol: .

Ja nie mówię o tym że Linux zamiast Windows, temat to podpucha, żeby zwabić ludzi. Ja nie wyobrażam sobie życia bez Windows-a. To porządny system dlatego powtarzam: kto lubi!!!. Rozumię przez to: kogo interesuje, chce się zainteresować, ma, kocha ( :) ), szanuje itd. Ja nie prubuję wcisnąć tu sporu co lepsze na codzień tylko kto co lubi :excl: :excl: :excl: :excl: :excl:

A co do Service Pack 2. Najlepszy to on niejest (ale też go mam :) )
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   DragOOn_PL 

• >>> South Park Fan <<<
  • Pip
  • Postów 477

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:52

Ale poprawia stabilność i błędy - sam się przekonałem:
BEZ SP2 - często komp się zawieszał i wyskakiwał stop 0x00000077;
Z SP2 - komp dział bez problemów
"- Oh My God ! They killed Kenny !
- You bastard !"
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Webster 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 24

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:54

Tomi słuchaj: nie zawsze (zawyczaj) napisałem (chyba) tak.

KTO LUBI DO JASNEJ.....

Nie kłućcie się tu co lepsze :excl: :excl: :excl:

Użytkownik Webster edytował ten post 02 wrzesień 2005, 15:55

0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   tomi-88 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 303

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:56

Użytkownik Webster dnia 02.09.2005 15:50 napisał

Temat to podpucha, żeby zwabić ludzi.
Wyświetl post

Przepraszam ale czy to nie jest czasem to jak to sięnazywa ta głupia prowakacja Trollowanie chyba tak? Nazwy pewny nie jestem ale wydaje mi się że takie coś są warny i jak dla mnie to temu użytkownikowi się należą i sam się do tego przyznaje.
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Kodie 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2299

Napisano 02 wrzesień 2005, 15:58

Eh... jak dla mnie temat jest bez sensu... szczególnie że większość z linuksowców to jak domyślam się młodzi zapaleńcy, a windowsowców ludzie, którzy niegdy nie korzystali z linuksa. Przynajmniej takie odnosze wrażenie.

I windows i linux mają swoje plusy i minusy. Który jest lepszy? To ja zadam pytanie, kto postawi solarisa po to żeby sobie w coś pograć? Tutaj tylko jeszcze zaznacze, apropos wypowiedzi Toomi-88. Instalacja w linuksie wcale nie musi byc bardziej czasochłonna i skomplikowana, wszystko zalezy od sposobu instalacji. Poza tym, na windowsie też można samemu kompilować programy.

Ja doceniam możliwości, które daje mi linux (szczególnie jako programiście). X11 jest coraz bardziej user friendly, tak samo jak nwe dystrybucje. Z drugiej jednak strony, windows też ma swoje plusy które doceniam. Wybór zależy od człowieka, gustu itd...
Kodie
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Webster 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 24

Napisano 02 wrzesień 2005, 16:01

Zgadzam się z Kodie-m. Miało być inaczej. Temat miał być narmalny co lepsze, tytuł tylko żeby zwabić. Nie wyszło. Szkoda.

Zapaleńcy Linux-owi... to prawda. Sam tak zaczołem dopiero za trzecim podejściem się ustabilizowałem.
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   karol 

• lofix
  • Grupa: Moderator po przejściach
  • Postów 2726

Napisano 02 wrzesień 2005, 16:01

de gustibus non est disputandum
Zawsze czytaj uważnie Regulamin, oraz stosuj się do jego zaleceń.
0

Strona 1 z 1