Komputer Świat Ekspert - Forum: Kabel skrosowany | jak rozpoznać? - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Kabel skrosowany | jak rozpoznać? j/w

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   orglee 

  • Brawrrr!
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 520
  • Rejestracja: 16-wrzesień 05

Napisano 17 wrzesień 2005, 00:03

Hejka.
Czym z wyglądu różni się kabel skrosowany, od nieskrosowanego ?
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Uno 

  • Nowy Uczestnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 5864
  • Rejestracja: 11-lipiec 05

Napisano 17 wrzesień 2005, 00:08

Popatrzeć na wtyczki wystarczy. Jak bedą pary przewodów pozamieniane to kabel prawdopodobnie krosowany jest.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   orglee 

  • Brawrrr!
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 520
  • Rejestracja: 16-wrzesień 05

Napisano 17 wrzesień 2005, 00:17

w jakim sensie pozamieniane ?

Użytkownik orglee edytował ten post 01 marzec 2006, 00:10

0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   karol 

  • lofix
  • Grupa: Moderator po przejściach
  • Postów 2713
  • Rejestracja: 11-kwiecień 04

Napisano 17 wrzesień 2005, 01:16

najpopularniejszy schemat kolorow (standard w sumie)

cross:

1) b-ziel,ziel,b-pom,nieb,b-nieb,pom,b-braz,braz
2) b.pom,pom,b-ziel,nieb,b-nieb,ziel,b-braz,braz

zwykly:
Jak wyzej tyle ze 1) jest taki sam jak 2), czyli zaczyna sie od b,pom,pom.

cross to zamiana zyl nr 1,2,3,6 (reszta jest nieuzywana, chyba ze na jednym kablu dwa kompy wpinasz)

Użytkownik lofix edytował ten post 17 wrzesień 2005, 01:17

Zawsze czytaj uważnie Regulamin, oraz stosuj się do jego zaleceń.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   pasjo 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 17
  • Rejestracja: 19-grudzień 04

Napisano 26 marzec 2006, 16:10

Użytkownik Uno dnia 17.09.2005 1:08 napisał

Popatrzeć na wtyczki wystarczy. Jak bedą pary przewodów pozamieniane to kabel prawdopodobnie krosowany jest.
Wyświetl post

A czy jest jakaś różnica, od której strony wtyczki się patrzy i czy sprawdza od lewej do prawej czy od prawej do lewej. Bo jak sprawdzam ściśle wg wytycznych umieszczonych w FAQ to wychodzi na to, że mój kabel nie jest skrosowany, ale jak sobie wtyczki odwrócę, to jest... I już nic nie wiem :(
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   sinus86 

  • W zasadzie tak
  • PipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1235
  • Rejestracja: 01-grudzień 05

Napisano 26 marzec 2006, 16:17

Użytkownik pasjo dnia 26.03.2006 17:10 napisał

(...) wychodzi na to, że mój kabel nie jest skrosowany, ale jak sobie wtyczki odwrócę, to jest... I już nic nie wiem :(
Wyświetl post

LOL, nie jest. Jak chcesz te wtyczki porównywać to ustaw je jednakowo. Kabel skrosowany ma zamienione 2 pary żył, ale nie jest odwrócony.

Gigabyte M52L-S3 | Athlon X2 5000+ | 4 GB DDR2 | Asus EN9800GT | Samsung 500 GB SATA II
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   pasjo 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 17
  • Rejestracja: 19-grudzień 04

Napisano 26 marzec 2006, 16:34

Użytkownik sinus86 dnia 26.03.2006 17:17 napisał

LOL, nie jest. Jak chcesz te wtyczki porównywać to ustaw je jednakowo. Kabel skrosowany ma zamienione 2 pary żył, ale nie jest odwrócony.
Wyświetl post

Ale ja je porównuję w tym samym ułożeniu, tylko to ułożenie różni się od tego, o którym piszą w FAQ.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   sinus86 

  • W zasadzie tak
  • PipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1235
  • Rejestracja: 01-grudzień 05

Napisano 26 marzec 2006, 16:47

Pewnie chodzi Ci o standardy EIA/TIA 568 A i B. Nie wczytywałem sie w FAQ, ale o ile pamiętam to częściej korzysta się z "A"

Gigabyte M52L-S3 | Athlon X2 5000+ | 4 GB DDR2 | Asus EN9800GT | Samsung 500 GB SATA II
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   pasjo 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 17
  • Rejestracja: 19-grudzień 04

Napisano 26 marzec 2006, 16:58

Użytkownik sinus86 dnia 26.03.2006 17:47 napisał

Pewnie chodzi Ci o standardy EIA/TIA 568 A i B. Nie wczytywałem sie w FAQ, ale o ile pamiętam to częściej korzysta się z "A"
Wyświetl post

Szczerze mówiąc to nie wiem, o co mi chodzi, o jakie standardy... Chciałbym się tylko po prostu dowiedzieć, jak mam patrzeć na te wtyczki, jak je porównywać dokładniej - od której strony patrzeć (lewej czy prawej), jak trzymać wtyczki (do siebie czy od siebie). Bo z tego, co teraz piszesz, są jakieś dwa standardy, a ja spotkałem się tylko z jednym... Także wytłumacz mi to tak na chłopski rozum, jak możesz
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   sinus86 

  • W zasadzie tak
  • PipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1235
  • Rejestracja: 01-grudzień 05

Napisano 26 marzec 2006, 17:05

Myślę ze na chłopski rozum (znający trochę angielskiego ;) ) wystarczy to:
http://www.duxcw.com...k/colorcode.htm.
Na rysunkach są nieco niewyraźne oznaczenia, ale to co najważniejsze da się wyczytać :)

Gigabyte M52L-S3 | Athlon X2 5000+ | 4 GB DDR2 | Asus EN9800GT | Samsung 500 GB SATA II
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   pasjo 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 17
  • Rejestracja: 19-grudzień 04

Napisano 27 marzec 2006, 20:14

Użytkownik sinus86 dnia 26.03.2006 18:05 napisał

Myślę ze na chłopski rozum (znający trochę angielskiego  ;)  ) wystarczy to:
http://www.duxcw.com...k/colorcode.htm.
Na rysunkach są nieco niewyraźne oznaczenia, ale to co najważniejsze da się wyczytać :)
Wyświetl post

Więc tak, za bardzo nie kapuję o czym tam piszą, bo ani ze mnie anglista ani informatyk... Ale powiem tak - patrząc na ten rysunek http://www.duxcw.com...k/diff568ab.htm to moje kabelki są jakby w odbiciu lustrzanym tzn. na miejscu 1 mam 8, na miejscu 2 mam 7, na miejscu 3 mam 6 itd. Czy to w takim razie jest kabel skrosowany czy jednak komuś się coś się pochrzaniało??

Użytkownik pasjo edytował ten post 27 marzec 2006, 20:15

0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   sinus86 

  • W zasadzie tak
  • PipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1235
  • Rejestracja: 01-grudzień 05

Napisano 27 marzec 2006, 20:28

Takiej wielkiej filozofii znowu tam nie ma, wystarczy znać angielskie nazwy kolorów, no ale...
Przewód wcale nie musi być wykonany w żadnym standardzie (np. gdy robisz sobie net w domu), jednak z wiadomych przyczyn w większych sieciach jest to raczej wymagane. Jeżeli jest on zrobiony odwrotnie ze standardem, to nie jest skrosowany.
O samym krosowaniu już prościej się nie da http://www.i-lo.tarn...an/pages/15.htm

Gigabyte M52L-S3 | Athlon X2 5000+ | 4 GB DDR2 | Asus EN9800GT | Samsung 500 GB SATA II
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   pasjo 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 17
  • Rejestracja: 19-grudzień 04

Napisano 27 marzec 2006, 20:39

Użytkownik sinus86 dnia 27.03.2006 21:28 napisał

Takiej wielkiej filozofii znowu tam nie ma, wystarczy znać angielskie nazwy kolorów, no ale...

No niby tak, ale chciałem też wiedzieć czy można zrobić to jakby w odbiciu lustrzanym, bo u mnie na to wygląda, że koleś w sklepie tak mi właśnie zrobił. Nazwy kolorków to ja znam ^_^

Cytat

Przewód wcale nie musi być wykonany w żadnym standardzie (np. gdy robisz sobie net w domu), jednak z wiadomych przyczyn w większych sieciach jest to raczej wymagane. Jeżeli jest on zrobiony odwrotnie ze standardem, to nie jest skrosowany.

No to chyba mój nie jest wykonany w żadnym standardzie... i chyba dlatego net mi nie działa :(

Cytat

O samym krosowaniu już prościej się nie da http://www.i-lo.tarn...an/pages/15.htm
Wyświetl post

Dzięki, tu już jasniej piszą :D
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   sinus86 

  • W zasadzie tak
  • PipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1235
  • Rejestracja: 01-grudzień 05

Napisano 27 marzec 2006, 20:50

Użytkownik pasjo dnia 27.03.2006 21:39 napisał

No to chyba mój nie jest wykonany w  żadnym standardzie... i chyba dlatego net mi nie działa :(
Wyświetl post

Jeżeli ustawienia kolorów żył w obydwu wtyczkach są takie same (mowa o nieskrosowanym), to być może sam przewód jest uszkodzony. Idź do dowolnego sklepu gdzie takie kable robią, mają tam pewnie sprzęt do sprawdzania skrętek.

Gigabyte M52L-S3 | Athlon X2 5000+ | 4 GB DDR2 | Asus EN9800GT | Samsung 500 GB SATA II
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   lechu92 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 750
  • Rejestracja: 29-marzec 05

Napisano 28 marzec 2006, 11:44

Dobra ja nic nie rozumiem a też chciałbym połączyć dwa kompy i czy mam rozumieć ze żeby kanbel był zrobiony pomiędzy dwa kompy to z dwóch jego stron mają być tak samo te kabelki??
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Uno 

  • Nowy Uczestnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 5864
  • Rejestracja: 11-lipiec 05

Napisano 28 marzec 2006, 11:47

Użytkownik lechu92 dnia 28.03.2006 11:44 napisał

Dobra ja nic nie rozumiem a też chciałbym połączyć dwa kompy i czy mam rozumieć ze żeby kanbel był zrobiony pomiędzy dwa kompy to z dwóch jego stron mają być tak samo te kabelki??
Wyświetl post


Jeżeli bezpośrednio łączysz kartę sieciową z kartą sieciową to kabelki mają mieć różne układy (stąd nazwa przeplot, kabelki poprzeplatane).
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   lechu92 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 750
  • Rejestracja: 29-marzec 05

Napisano 28 marzec 2006, 11:51

ale obojętnie jak poprzelatane czy jest jakiś schemat na to??
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Uno 

  • Nowy Uczestnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 5864
  • Rejestracja: 11-lipiec 05

Napisano 28 marzec 2006, 11:53

Użytkownik lechu92 dnia 28.03.2006 11:51 napisał

ale obojętnie jak poprzelatane czy jest jakiś schemat na to??
Wyświetl post


Przeczytaj sobie ten cały wątek - w skupieniu i powoli.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   lechu92 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 750
  • Rejestracja: 29-marzec 05

Napisano 28 marzec 2006, 12:06

przeczytałem dwa razy i dalej nei kapuje wiem tylko ze maja byc pozamieniane ale jak to nie wiem .
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Uno 

  • Nowy Uczestnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 5864
  • Rejestracja: 11-lipiec 05

Napisano 28 marzec 2006, 12:12

Użytkownik lechu92 dnia 28.03.2006 12:06 napisał

przeczytałem dwa razy i dalej nei kapuje wiem tylko ze maja byc pozamieniane ale jak to nie wiem .


Nie żartuj ... Nie ma obrazków w linkach z układem kolorowych kabelków we wtyczkach ?? I lofix nie napisal jak to po kolei leci ??
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   lechu92 

  • Uczestnik
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 750
  • Rejestracja: 29-marzec 05

Napisano 28 marzec 2006, 12:53

dobra na rysunkach jest ale zeby połączyc dwa kompy bezpośrednio jest ppotrzebny zcross'owany kabel??
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Uno 

  • Nowy Uczestnik
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 5864
  • Rejestracja: 11-lipiec 05

Napisano 28 marzec 2006, 12:57

Użytkownik lechu92 dnia 28.03.2006 12:53 napisał

dobra na rysunkach jest ale zeby połączyc dwa kompy bezpośrednio jest ppotrzebny zcross'owany kabel??
Wyświetl post


Nie przeczytałeś nawet tego co masz pod nos podetknięte ?? Leń. W ostatnim linku sinusa86 jest napisane jasno, wyraźnie i po polsku.
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

wojtek0569  : (05 wrzesień 2014 - 16:45) Zapraszamy na Forum Komputer Świat: forum.komputerswiat.pl
wojtek0569  : (01 sierpień 2014 - 19:09) ..
wojtek0569  : (18 lipiec 2014 - 09:01) .
wojtek0569  : (06 lipiec 2014 - 18:21) Gorąco...
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 15:00) Proszę zaglądających o nie robienie bałaganu na forum! ;)
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 14:59) Dzisiaj znowu musiałem posprzątasz po spamerze.
wojtek0569  : (14 czerwiec 2014 - 10:19) Forum posprzątane z bieżącego spamu (14.06)
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) dobra, linki nie :D
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) [url="http://link.pl/"]URLe też[/url]
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) emotki w SB zaczęły działać? :o
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) Przydałoby się, ale trzeba by też Buszmena zaciągnąć do roboty... ;)
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:35) I kwestia... czy sprzątamy dalej w starych tematach?
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:34) @Old Zamknąłem jeden temat bo tam ciągle jest robiony spam w sygnach. Wchodzę co trzy dni i przeglądam wszystkie nowe posty i usuwam spam.
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 21:49) Nie ;) No chyba że Oldowi. Zapadła jakaś decyzja w sprawie tych for i coś jest napisane w majowym KŚ a haw go nie mam o Old i Zielony na przekór nie chcieli mi powiedzieć :D
dawido90  : (28 maj 2014 - 15:33) zapał się kończy? :)
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:38) Bo ja usuwam tylko nowy spam...
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:37) @Old To mamy sprzatać dalej czy nie?
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:32) Ludzie nie róbcie tyle spamu!
wojtek0569  : (23 maj 2014 - 19:34) Ah...
OldShaterhan  : (16 maj 2014 - 09:54) nie patrzałem na to
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP