Komputer Świat Ekspert - Forum: Kurs PHP i SQL - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Kurs PHP i SQL

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Mały84 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 18

Napisano 19 październik 2005, 22:45

Czy jest możliwość, by na łamach Eksperta rozpocząć kurs PHP? Kurcze, przydałoby się coś takiego, zamiast drążyć temat asemblera.Z tego już prawie nikt nie korzysta!A php i sql, z tego co się orjętuje, to chyba dość poważnie się rozwija i zyskuje wciąż nowych zwolenników.Myślę, że bardziej przydatne byłoby poznanie tego jezyka i baz danych bo to się może przydać.Co o tym sądzicie??

[edit] Przeniosłem z "Aktualny Numer" :Marcin

Użytkownik Marcin edytował ten post 20 październik 2005, 20:23

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Einzeinbleth 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1355

Napisano 20 październik 2005, 12:39

No przeciez praktycznie w kazdym numerze sa porady dotyczace php i mysql :huh: chyba ze ty potrzebujesz kompletne poradniki rozpoczynajace sie od "wlacz komputer uzywajac tego duzego guzika na obudowie" ...
A assembler sie bardziej moze przydac, bo wtedy mozna naprawde dobrze poznac budowe komputera itp.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Mały84 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 18

Napisano 20 październik 2005, 14:02

Użytkownik Einzeinbleth dnia 20.10.2005 13:39 napisał

No przeciez praktycznie w kazdym numerze sa porady dotyczace php i mysql  :huh: chyba ze ty potrzebujesz kompletne poradniki rozpoczynajace sie od "wlacz komputer uzywajac tego duzego guzika na obudowie" ...
A assembler sie bardziej  moze przydac, bo wtedy mozna naprawde dobrze poznac budowe komputera itp.
Wyświetl post

Fajnie ze masz poczucie humoru...Ja mialem przez caly semestr asemblera i jakos nie bardzo dowiedzialem sie z tego jak wyglada budowa komputera.Z tego co slyszalem to dzieki niemu mozna co najwyzej poznac budowe procesora, jesli oczywiscie odróżniasz te dwie rzeczy...A jak chcesz się czegoś dowiedzieć na temat budowy komputera to polecam uważniej czytać Eksperta bo tam często zamieszczają porady co i jak jest zbudowane i do czego służy.Aha, tak na marginesie to przycisk na mojej obudowie nie jest zbyt duzy i potrafie sie nim poslugiwac, bo gdyby bylo inaczej to raczej bym tego nie napisal :huh:
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Einzeinbleth 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1355

Napisano 20 październik 2005, 16:23

Uups oczywiscie chodzilo mi o procesor i te sprawy. Moj blad. Poza tym przeciez aktualnie jest i to i to ... tyle ze do php nazywa sie to "porady" i chyba kazdy kto potrafi troche pokombinowac wyciagnie z tego o wiele wiecej wiedzy niz z kolejnego kursu gdzie beda opisane petle, podstawowe polecenia etc.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   yattaman 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1188

Napisano 20 październik 2005, 16:42

IMO pomysł dobry. Również mnie ciekawi ta dziedzina ale nigdzie w sieci nie moge znaleźć dobrego kursu. Aha, temat ten powinieneś rozpocząć w "Zamówieniach publicznych".

Użytkownik yattaman edytował ten post 20 październik 2005, 16:43

[AMD Athlon XP 2400+]MSI KT4AV][256 MB DDR 266 no name 2-2-2-6][GeForce 4 MX 440se with 8x AGP][Seagate Barracuda 40 GB/7200][DVD-RW DL Lite On 1653s][Lite On 52x CD-ROM][HYUNDAi F770D 17"]

[gg] [4572242]
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   kiperoman 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 715

Napisano 21 październik 2005, 15:43

Popieram pomysł ale nie całkowicie od podstaw, tylko już trochę wyższy poziom. Po za tym najlepiej zacząć od operacji na plikach a dopiero później bazy.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Phisikus 

• root@phisikus:~#
  • Pip
  • Postów 399

Napisano 21 październik 2005, 16:25

W KŚE jest już dużo kursów o programowaniu. Nie mówię, że nie przydałby się kurs PHP. W ostateczności w necie jest tego na tony.
Phisikus @ IRCnet, Phisikus @ POLnet
[Homepage]
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Mały84 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 18

Napisano 09 listopad 2005, 22:48

No mnie tez chodziło właśnie, żeby nie było od podstaw bo to, to mam na codzień w szkole (pętle itp.):)) No ale może doczekamy się jakiegoś kursiku. A same skrypty to nie to samo pełen kursik. Aha i sorka, że źle temat umieściłem ale dopiero raczkuje tu na forum i nie zauważyłem tej kategorii:))
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Grigor 

• Nieklasyfikowany User
  • PipPipPip
  • Postów 1173

Napisano 10 listopad 2005, 18:05

Jeśli taki kurs byłby od podstaw to zaraz by było marudzenie że banały jeśli zacznie sie od czegoś konkretnego to znowu nie będzie sie podobać nie znającym podstaw
Ogólnie temat jest ciekawy ale i tak jestem na nie
Kursy C++ asemblera i VBA pokazały że to nie ma sensu
Kto się chce uczyć języka ma kursy w necie a jak już załapie podstawy to kupuje podręcznik do danego języka. Gazeta ma za mało miejsca żeby skutecznie uczyć programowania. Czy poświęcając PHP i MySQL 2-4 stron na miesiąc albo i na dwa miesiące można skutecznie i szybko się uczyć ??
Moim zdaniem nie
powoli zapominam o waszym istnieniu ...
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   B-L-I-z-Z-A-R-D 

• nighttrain
  • Pip
  • Postów 251

Napisano 17 marzec 2006, 05:56

PHP i Delphi sa na Topie, dobrze by bylo aby powstal jakis obszerny kurs ;]
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   kamduch 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 43

Napisano 17 marzec 2006, 08:19

Ja zgadzam się z Grigorim.
Taki kurs nie ma sensu.
W google dla zapytania "kurs php" jest około 11,400,000 wyników, każdy powinnien cos dla siebie znaleźć, a dla "kurs sql" jest około 2,180,000 wyników.
Dodatkowo jest dla php dokumentacja (TU)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   chicken81 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 113

Napisano 17 marzec 2006, 11:40

nie ma sensu robić kursu php, najlepszym kursem php jest manual
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   adex 

• geek style
  • Pip
  • Postów 157

Napisano 17 marzec 2006, 14:42

Cytat

PHP i Delphi sa na Topie,

Widze ze masz naprawde sesnowny sens nauki kolejnego jezyka programowania [brr dla mnie Delphi nim nie jest.] Umiec tylko po to php bo jest na topie? A pozniej lament na forum, bo jakis dzieciak sie zabawil bugiem z include...
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   faciopolska 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 353

Napisano 17 marzec 2006, 15:59

Kolejne kursy mają jakiś sens - przykładem może być szum jaki się zrobił, kiedy Ekspert wydał 1 kurs... wszyscy byli zadowoleni!
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Marek_Marecki 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 9

Ikona posta  Napisano 21 styczeń 2007, 22:50

Ja tez jestem za wstawieniem kursu php i mysql-a:)W necie jest tego mnostwo ale malo zrozumiale albo zamalo materialu....A ekspert slynie z tego ze jak cos pisze to porzadnie i jest wszystko zrozumiale i i jest sporo materialu:):)
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2085

Napisano 22 styczeń 2007, 00:36

Wyświetl postUżytkownik Marek_Marecki dnia 21.01.2007 22:50 napisał

Ja tez jestem za wstawieniem kursu php i mysql-a:)W necie jest tego mnostwo ale malo zrozumiale albo zamalo materialu....A ekspert slynie z tego ze jak cos pisze to porzadnie i jest wszystko zrozumiale i i jest sporo materialu:):)

Ekspert nie zrobi profesjonalnego kursu tylko prosty kursik księgi gości na txt a jako hardcore obsługa MySQL ;) Poza tym dobry kurs to sporo tekstu i musiałby ciągnąć się przez wiele numerów... A jak szukasz w sieci to polecam mój Kurs CodeIgniter ;)
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   marines 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1948

Napisano 22 styczeń 2007, 11:49

kursy programowania w gazecie IMO w ogóle nie mają sensu. gazeta ma za mało miejsca na umieszczenie konkretniejszego kursu. nawet gdyby miał on być podzielony np. na 10 odcinków w kazdym nuemrze to bardziej opłacałoby się kupić solidną książkę. poza tym manual rlz ;) jeżeli go opanujesz to sam napiszesz kurs ;)
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   ferr 

• Stały Uczestnik
  • Grupa: Moderator po przejściach
  • Postów 1049

Napisano 11 kwiecień 2007, 20:10

Reaktywuję temat :)

Spodobało mi się to, że w jednym z numerów Eksperta zamieściliście parę skryptów PHP na serwer. Jednak moim zdaniem, przydałby się jakiś kurs PHP dla początkujących - w Internecie znalazłam kilka kursów - niestety, nie mogłam ich za bardzo "strawić". Dlaczego właśnie do Was mam tę prośbę? Ponieważ czytając kurs Pascala wszystko zrozumiałam - Wasze artykuły są dla mnie czytelne i zrozumiałe i to przede wszystkim w Was cenię

Pozdrawiam,
Kasia

Użytkownik katarina edytował ten post 11 kwiecień 2007, 20:11

0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 11 kwiecień 2007, 20:22

nauka programowania musi zawierać pewną treść, którą trzeba wchłonąć - jeżeli nawet "najprostsze" kursy sprawiają ci problem to artykuł w KŚE niewiele pomoże - jeżeli ma być jeszcze "prostszy" to ograniczy się do opisu składni i odtwórczego programowania poprzez kopiowanie kodu z gazety - a nie logicznego myślenia. Gazety nie nauczą cię samodzielnego programowania w PHP.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   ferr 

• Stały Uczestnik
  • Postów 1049

Napisano 11 kwiecień 2007, 20:32

Nie tyle, że tamte kursy nie są proste - bo właśnie są. Tylko że napisane chaotycznym językiem. Natomiast Ekspert potrafi postawić sprawę w jak najlepszym świetle.
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   pbnan 

• Super Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1227

Napisano 12 kwiecień 2007, 16:34

Nie wiem, katarina, jak Tobie podchodzi np. kurs powyżej podpisanego Riklaunima, ale wg mnie jest bardzo dobry.
http://www.php.rk.ed...p/podstawy-php/
Kom bak?
Eee, niee :]
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   szacik 

• Niiiic cieeekaaawweeegoo.
  • Postów 34

Napisano 12 kwiecień 2007, 16:46

Przecież w KS E był kurs podstawy PHP... Bodajże 2/2006 i w kolejnych numerach
Ciekawość to pierwszy stopień do mądrości poprzez piekło...
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   ferr 

• Stały Uczestnik
  • Postów 1049

Napisano 12 kwiecień 2007, 19:22

pbnan: tego kursu: http://www.php.rk.ed...p/podstawy-php/ nie znalazłam wcześniej, ale przed chwilą sobie go przejrzałam i rzeczywiście, ten mi pasuje :) dzięki

a co do kursu z Eksperta - jeśli ten kurs był w lutym zeszłego roku, to miałam prawo nie wiedzieć o tym - jestem czytelniczką od numeru 4/2006 :) a tam znalazłam albo parę skryptów PHP albo księgę we Flashu (dokładnie tego nie pamiętam) - w każdym bądź razie dziękuję za informację, szacik :)
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   p4welo 

• VB'owy emigrant
  • Pip
  • Postów 221

Napisano 26 kwiecień 2007, 19:43

Poprzednie kursy (asembler, c++, itp.) jakoś nie przypadły mi do gustu. Moim zdaniem bardziej trafiony jest pomysł z konkretnymi poradami do konkretnych problemów. Krótkie tutki do 3ds max'a czy maya świetnie spełniają swoją rolę - my opinion ;)
Here comes the rain again, falling from the stars.
Drenched in my pain again, becoming who we are.
As my memory rests, but never forgets what I lost.
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 26 kwiecień 2007, 20:47

za jakiś czas będzie kolejne specjalne wydanie phpsolutions - starter kit - wprowadzający do PHP i uczący "profesjonalnego" programowania + drugie wydanie poruszające również bardziej zaawansowane tematy :)
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   pantol4 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 20

Ikona posta  Napisano 17 lipiec 2007, 09:56

Zamieszczenie kursu PHP dla początkujących to dobry pomysł, ponieważ wielu użytkowników, którzy próbują stworzyć elegancką witrynę w PHP, powinno mieć ten język. Szukając w internecie, na pewno nie natrafimy na porządny kurs PHP
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 17 lipiec 2007, 10:40

Wyświetl postUżytkownik pantol4 dnia 17.07.2007 10:56 napisał

Zamieszczenie kursu PHP dla początkujących to dobry pomysł, ponieważ wielu użytkowników, którzy próbują stworzyć elegancką witrynę w PHP, powinno mieć ten język.

PHP to nie CSS i X/HTML.

Cytat

Szukając w internecie, na pewno nie natrafimy na porządny kurs PHP

Mylisz się. Tym bardzie gazeta KŚE nie da ci profesjonalnego kursu dostępnego w lepszych książkach.
0

Strona 1 z 1