Komputer Świat Ekspert - Forum: Co sądzicie o wulgaryzmach? - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Co sądzicie o wulgaryzmach?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   adam44 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 0

Ikona posta  Napisano 22 grudzień 2005, 17:43

Na mojej stronie internetowej, której celem jest walka z przekleństwami (www.akcjapzp.xt.pl), publikuję różnorodne materiały nt. przekleństw. Wśród nich znajdują się zapisy dyskusji (na forach dotyczących wulgaryzmów i przeklinania.

Dlatego pytam Was: co sądzicie o wulgaryzmach, przeklinaniu i tym podobnych kwestiach? Proszę jednocześnie moderatora o zgodę na publikację zdobytego materiału na mojej stronie.
Poprzyj Akcję PZP, aby nie dopadł Cię artykuł 141 kodeksu wykroczeń!
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   channel_boy 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 93

Napisano 22 grudzień 2005, 17:49

Hmmm...trudno się wyrazić,osobiście to czasem też wyrażam się wulgarnie.Dzisiejszy świat zapanowało zło,wulgaryzmy itp. I trudno będzie to powstrzymać.Na codzień to tak nie klne,tylko okazjonalnie :P Ale to i tak wtedy kiedy mnie ktoś wytrąci z równowagi,jakoś rodzice mnie uczą i nauczyli żeby się brzydko nie wyrażać.No muszę się do ich zasad stosować.W dzisiejszym świecie ludzie przeklinają dla szpanu,żeby się przed kimś popisać,robią też wiele innych rzeczy.No ale cóż świat dzisiaj jest niepowstrzymany i ludzie pozwalają sobie właściwie na wszystko.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   DarkCez 

• programista - nie grafik!
  • Pip
  • Postów 404

Napisano 22 grudzień 2005, 18:53

Bez sensu. Zara pewno jeszcze będziemy rozmawiać czy łamianie 10 przkazań jest dobre.
And you must listen to the voices....over and over Now I don't hear anything I'm free I'm dead
www.garocin.pl - Słupski Garażowy Festiwal Muzyczny (W tym roku nie może zabraknąć tu Ciebie)
Me on Last.fm KSE on Last.fm
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   lukaszlew77 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 501

Napisano 22 grudzień 2005, 19:05

Ja dośc często wśród kolegów uzywam wulgaryzmów, ale nie przy rodzicach. Ale jak mnie coś zdenerwuje to leci cała wiązanka.

A co do Twojej akcji to nie wróżę jej żadnego powodzenia, bo ktoś używajaćy nie cenzuralnych wyrazów nie przestanie tego robić. I nie wiem w jaki sposób chciałbyś walczyć z wulgarymami na stronach.

A używanie niektórych wulagaryzmów czasem jest uzasadniona, ponieważ czasem wyrazy cenzuralne w tym kontekście zmieniają wypowiedź w bardzo smieszną.
CELERON D 2,66, Abit IS7, 1 GB DDR 400 (2x256, 1x512) SINGLE :(, 200 GB WD Caviar, GeForce 7600GS DDR2. LG FLATRON L1718S, MS Windows XP Professional
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   rzeznia22 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1651

Napisano 22 grudzień 2005, 19:15

hm.. ja osobiście klne jak szewc :D,
A wulgaryzmów nie powstrzymasz i powiem ci... odpuść sobie :)
i myśle że czasem wulgaryzmy się przydają..
a pozatym.. bez przekleńst nie było by polskich komedii :D
Mam taki kaprys, zapić się na śmierć.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Asdef 

• defragmentator mózgów
  • PipPipPipPip
  • Postów 2962

Napisano 22 grudzień 2005, 19:24

temat tematem, fakty faktami - myślę że flugi są dla dzieci o małym współczynniku IQ, którzy nie potrafią korzystać z Polskiej terminologii która jest czasem, bardziej zabawna niż słowo qrna <_<

reasumująć - pozerstwo, prymitywność i karygodne szczeniackie zachowanie... :D

Użytkownik Asdef edytował ten post 22 grudzień 2005, 19:27

Nie możesz znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie? – my ci pomożemy PC Town najwyższy poziom w sieci !

http://imstacja.pl <- zapraszam do sluchania radia z muzyka niezależną zero komerchy!
Forum PC Town

Magazyn wolnego oprogramowania INSERT wydanie 1
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Imi 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 386

Napisano 22 grudzień 2005, 19:39

Jak chłopak przeklina to pół biedy ale dziewczyna to już troszkę razi. :(
PS: Ja ciągle próbuje wyzwolić się od tego nałogu ale tak już w to wsiąkłem, że nie potrafię. :(
[size=2]pajacyk.pl
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Slavo 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2327

Napisano 22 grudzień 2005, 19:40

Częste używanie przekleństw zubaża zasób słów. Co do grzechów, to przekleństwa są umownymi słowami takimi jak każde inne. Rzeczą indywidualną jest czy dla mnie przekleństwem jest "szafa" czy dla kogoś innego "ku**a".
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Nivek 

• persona non grata
  • Pip
  • Postów 443

Napisano 22 grudzień 2005, 19:43

Użytkownik Asdef dnia 22.12.2005 20:24 napisał

temat tematem, fakty faktami - myślę że flugi są dla dzieci o małym współczynniku IQ, którzy nie potrafią korzystać z Polskiej terminologii która jest czasem, bardziej zabawna niż słowo qrna  <_<

reasumująć - pozerstwo, prymitywność i karygodne szczeniackie zachowanie... :D
Wyświetl post

lol As masz powolanie na ksiedza przekonales mnie ;-)

wulgaryzmy hmmmm nie ma nic ciekawego w nich a jednach ich sie uzywa ;] wszystko w malych ilosciach jest dobre, mi tam nie przeszkadza jak ktos zarzucic od czasu do czasu jakims epitetem ale znam ludzi ktorzy co drugie slowo to epitecik i to juz jest LEKKA przesada co za duzo to nie zdrowo :P

ja tylko nie toleruje w zadnym stopniu wulgaryzmow u dziewczyn a tak to spoko luzik oczywiscie w malych ilosciach :-)
0

#10 Użytkownik jest zalogowany   lisz55 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 898

Napisano 22 grudzień 2005, 19:48

:roll1: :roll1: akcja PZP :roll1: :roll1: ty myślisz że coś da skarżenie do adminów serwera na którym jest strona z przekleństwami?? najwyżej tyle, że ten kto zrobił tą stronę to podeśle ci wirusa :D a to co podajesz, że wg polskiego prawa umieszczanie przekleństw w miejscach publicznych jest zakazane to jest śmieszne :D równie dobrze skoro net uznajesz za "miejsce" publiczne to można uznać też gazete, a znam taką co się nie szczypie pisać wulgaryzmy. Uważam, że wuglaryzmy można pisac ile się chce dopuki nikogo się nie obraża, a jak kogoś to bulwersuje to niech nie czyta.
PS rozumiem że moherowy berecik masz już kupiony :D
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Asdef 

• defragmentator mózgów
  • PipPipPipPip
  • Postów 2962

Napisano 22 grudzień 2005, 19:54

Użytkownik Nivek dnia 22.12.2005 19:43 napisał

lol As masz powolanie na ksiedza przekonales mnie ;-)

chyba nie, mnie chodzi o klniecie zamiast przecinka, albo jak zabraknie słowa..
bo takie jak się wkurzę to chyba każdy zapuszcza wiąchę...

Ps. a jeżli chodzi o dziwczyny to az mi zal... wcale nie rozmawiam z takimi... :o

Użytkownik Asdef edytował ten post 22 grudzień 2005, 19:58

Nie możesz znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie? – my ci pomożemy PC Town najwyższy poziom w sieci !

http://imstacja.pl <- zapraszam do sluchania radia z muzyka niezależną zero komerchy!
Forum PC Town

Magazyn wolnego oprogramowania INSERT wydanie 1
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   dodek 

• 42
  • PipPipPip
  • Postów 1391

Napisano 22 grudzień 2005, 20:10

Wulgaryzmy? IMO są tylko dla ludzi którzy nie potrafią wyrazić się inaczej (nawiasem mówiąc dla nich nie ma MediaMarktu). Ale coż - tego nie da się wykorzenić w życiu - idąc ulicą słyszy się to co chwilę. Tępienie wulgaryzmów w internecie? Można spróbować...
Życzę ci takiej popularności jak akcji BykomStop...
There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels.
Wikipedia - wolne źródło informacji. w:pl:Wikipedysta:Dodek
JID: dodek@jabber.org GG: 3115686 WWW: http://dodecki.blogspot.com/
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Mathew 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1195

Napisano 22 grudzień 2005, 20:15

Często ludzie nie znający innych słów używają k***a jako przecinka i to mnie wkurza. Jednak czasami, w momentach gdy no jesteśmy totalnie wnerwieni to poprzez wulgaryzmy możemy pozbyć się złej energii (lepsze to niż komuś przywalić, coś zniszczyć itp.)!
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Camil28 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 90

Napisano 22 grudzień 2005, 20:23

Ja osobiście też ostro klne, ale przez to przelkinanie można się wyładować jeśli się jest wkurzonym. Noi bez przekleństw nie było by takich fajnych polskich komedii. I moim zdaniem nie da się tego opanować i przekonać innych żeby nie przeklinalil. To nie możliwe. :kwasny:
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Flatron 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 127

Napisano 22 grudzień 2005, 20:52

To zalezy jak jestem w szkole to klne jak........w domu i w fajnym gronie nic a nic z wulgaryzmu ale czasem jak człowiek dobrze sobie przeklnie to az mu ulzy przynajmiej jest tak w moim przypadku.A kazdy przeklina na swoj sposob.
AMD 1.75Ghz,1Gb Ram, Radeon 9200
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   lukaszlew77 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 501

Napisano 23 grudzień 2005, 06:42

No włąsnie, zależy od towarzystwa. Jak gadam z rodzicami, czy z dziewczynami to wulgaryzmów nie uzywam, ale jak z kolegami to co innego. I mnie także dobija przeklinanie u dziewczyn. Po prostu nie mogę tego znieść, oczywiście nie jak raz przeklnie bo dostanie 1 z klasówki, a jak będzie to robić bez powodu.
CELERON D 2,66, Abit IS7, 1 GB DDR 400 (2x256, 1x512) SINGLE :(, 200 GB WD Caviar, GeForce 7600GS DDR2. LG FLATRON L1718S, MS Windows XP Professional
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   korzychxp 

• Największy jajcarz IV RP
  • PipPipPip
  • Postów 1925

Napisano 23 grudzień 2005, 08:35

Osobiście przeklinam jedynie jak jestem wkurzony ale bardzo, czasem w myślach jak ktoś do mnie głupiego powie albo na gg :D wiem że to jest złe i nawet nie lubie tego robic ale to jakies przyzwyczajenie.

Najgorsze jest to że dziewczyny dla szpanu klną, piją i palą :(
I często takie są ładne a ja już z takimi trzymać nie chce.
Niedługo ban.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Igor 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 466

Napisano 23 grudzień 2005, 08:43

Ja uważam że akcja PZP nie ma większego sensu. Ludzie pochodzący z marginesu społecznego zawsze używali niecenzuralnych słów i nadal tak jest. Żadna akcja tego nie zmieni. Co więcej uważam że powinno być tak jak jest bo dzięki temu można po bardzo krótkiej rozmowie poznać kto wywodzi się z marginesu i dzięki temu każdy porządny człowiek wie z kim nie należy się zadawać.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Doniu1 

• Ich hab’ keine Lust...
  • PipPipPip
  • Postów 1593

Napisano 23 grudzień 2005, 08:57

Wulgaryzmów nie tylko używają ludzie niższych sfer - wiekszosc ludzi uzywa wulgaryzmów niezaleznie od wieku, wykształcenia czy statusu w społeczeństwie.

A co do akcji... to wielki bezsens
Ich habe keine Lust etwas zu kauen... Denn ich hab’ keine Lust es zu verdauen...
Hab’ keine Lust mich zu wiegen... Hab’ keine Lust im Fett zu liegen
Mir ist kalt, so kalt... Mir ist kalt
Rammstein - Keine Lust [Reise Reise]
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Igor 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 466

Napisano 23 grudzień 2005, 09:21

Użytkownik Doniu1 dnia 23.12.2005 9:57 napisał

Wulgaryzmów nie tylko używają ludzie niższych sfer - wiekszosc ludzi uzywa wulgaryzmów niezaleznie od wieku, wykształcenia czy statusu w społeczeństwie.

Może i masz racje, ale ja jednak uważam osoby używające wulgarnych słów za margines społeczny bez względu na ich wykształcenie czy status społeczny.
Niestety ale takie są wady demokracji że nawet ludzie wywodzący się z marginesu mogą mieć tytuł doktora.

Użytkownik Igor edytował ten post 23 grudzień 2005, 09:23

0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   lukaszlew77 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 501

Napisano 23 grudzień 2005, 12:09

Użytkownik Igor dnia 23.12.2005 11:21 napisał

Może i masz racje, ale ja jednak uważam osoby używające wulgarnych słów za margines społeczny bez względu na ich wykształcenie czy status społeczny.
Niestety ale takie są wady demokracji że nawet ludzie wywodzący się z marginesu mogą mieć tytuł doktora.
Wyświetl post

Źle rozumiesz margines społeczny -

Margines społeczny (pot. kryminaliści, pasożyty, męty społeczne) - nieliczna i mało znacząca warstwa społeczeństwa wyeliminowana z niego lub niezdolna do przetrwania w nim ze względu na nieprzestrzeganie przyjętych norm i zwyczajów.
Cechują ją problemy takie jak przestępczość, alkoholizm, uzależnienie od narkotyków, analfabetyzm, bieda etc. Ludzie z marginesu społecznego są zazwyczaj bezrobotni i źle wykształceni, pochodzą ze wsi, małych miasteczek lub biednych, robotniczych dzielnic miast. Często odrzucają pomoc socjalną lub przeznaczają ją na cele inne niż wynika to z ogólnego założenia.
Żródło: wikipedia.org

A poza tym nie wmówisz mi że przez całe swoje zycie nie użyłeś ani jednego przekleńśtwa, bo to jest nie możliwe.

W demokracji powiadzasz, a w innych ustrojach to nie??!! A co ma wykształcenie ludzi do ustroju państwa w którym żyją. W PRL było wileu profesorów, a o PRAWDZIWEJ demokracji nie mogło być mowy.

Użytkownik lukaszlew77 edytował ten post 23 grudzień 2005, 12:09

0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 23 grudzień 2005, 12:13

Użytkownik Igor dnia 23.12.2005 9:21 napisał

Wyświetl post

chodzi ci o to, że jak ktoś się urodził w jakiejś pijackiej rodzinie to nie ma prawa na człowieka wyjść czy jak?

a co do akcji to jeden wielki lol xD jak ci się chce to walcz ;] sam klnę - ale nie zamiast przecinka ;] jak się wkurzę (WF ^^)

Użytkownik Grejpfrut14 edytował ten post 23 grudzień 2005, 12:14

0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Igor 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 466

Napisano 23 grudzień 2005, 12:29

Użytkownik lukaszlew77 dnia 23.12.2005 13:09 napisał

Źle rozumiesz margines społeczny -

Margines społeczny (pot. kryminaliści, pasożyty, męty społeczne) - nieliczna i mało znacząca warstwa społeczeństwa wyeliminowana z niego lub niezdolna do przetrwania w nim ze względu na nieprzestrzeganie przyjętych norm i zwyczajów.
Cechują ją problemy takie jak przestępczość, alkoholizm, uzależnienie od narkotyków, analfabetyzm, bieda etc.

Poza tym cechuje ich też używanie niecenzuralnych słów. To jest oczywiste że analfabeci, itp czyli ludzie, którzy mało czytają mają niewielki zasób słów i aby wyrazić swoje emocje muszą posługiwać się słowami niecenzuralnymi. Jest takie określenie jak "podwórkowa łacina". To jest własnie język tych kryminalistów i męt społecznych.

Cytat

A poza tym nie wmówisz mi że przez całe swoje zycie nie użyłeś ani jednego przekleńśtwa, bo to jest nie możliwe.

Nie zamierzam nikomu nic wmawiać. Faktem jest że nikt nie słyszał z moich ust żadnego przekleństwa. Nie chcesz to nie wierz. Twoja sprawa.

Cytat

W demokracji powiadzasz, a w innych ustrojach to nie??!! A co ma wykształcenie ludzi do ustroju państwa w którym żyją. W PRL było wileu profesorów, a o PRAWDZIWEJ demokracji nie mogło być mowy.

W czasach gdy królowie panowali zwykłe pospólstwo nie miało dostępu do książek. To byli prości ludzi i raczej nie mieli realnych szans na zmianę swojego statusu. Klasa wyższa dobrze pilnowała aby żaden prostak nie trafił do ich grona. Ludzie z wyższych sfer interesowali się sztuką, prawdziwą muzyką, literaturą, znali po kilka języków. Bywali mecenasami sztuki. Tacy ludzie w przeciwieństwie do tych z niższych sfer gdzie szerzyła się kradzież, napady, itp. nie używali niecenzuralnych słów gdyż mieli wystarczająco bogaty zasób słownictwa aby zastąpić wulgaryzmy innymi określeniami.
Zawsze najbardziej niecenzuralny język mieli kryminaliści i nadal tak jest.
0

#24 Użytkownik jest zalogowany   lisz55 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 898

Napisano 23 grudzień 2005, 13:16

Użytkownik Igor dnia 23.12.2005 12:29 napisał

W czasach gdy królowie panowali zwykłe pospólstwo nie miało dostępu do książek. To byli prości ludzi i raczej nie mieli realnych szans na zmianę swojego statusu. Klasa wyższa dobrze pilnowała aby żaden prostak nie trafił do ich grona. Ludzie z wyższych sfer interesowali się sztuką, prawdziwą muzyką, literaturą, znali po kilka języków. Bywali mecenasami sztuki. Tacy ludzie w przeciwieństwie do tych z niższych sfer gdzie szerzyła się kradzież, napady, itp. nie używali niecenzuralnych słów gdyż mieli wystarczająco bogaty zasób słownictwa aby zastąpić wulgaryzmy innymi określeniami.
Wyświetl post

To proponuje poczytać 13 księge Pana Tadeusza lub Królewnę Piz..linę A. Fredry. W jego czasach było więcej tego typu utworów i nie pisał je żaden margines społeczny tylko wykształceni ludzie. To czy się przekleństw używa nie zależy od tego ile znasz słów tylko bardziej od wychowania.
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   p1101 

• Trzygwiazdkowy użytkownik
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 23 grudzień 2005, 13:44

To czy wulgaryzmy są złe zależy od tego w jakim otoczeniu są stosowane. Grupy młodych ludzi, często używają w rozmowach ze sobą przekleństw - pomińmy tu inne aspekty przeklinania. Dla nich to normalne i jak jeden sypie drugiemu bluzgami nie czuje się tym specjalnie dotknięty. Z koleji ta sama osoba nie będze tak się odzywać z rodzicami czy w miejscach gdzie kolegów brak.
Wulgaryzmy istnieją, więc istanieją po to aby ich używać. Czy myślisz, że jeśli ktoś Cie np. napadnie i mu powiesz "Przepraszam, ale sądzę iż ten napad nie jest w porządku. Prosze zostaw mnie w spokoju" zadziała? Bo ja bym wybrał jednak drugi wariant odpowiedzi w takiej sytuacji. Skoro to takie marginalne to czemu jest tyle słowników wulagryzmów hmm? A po to aby wiedzieć kiedy takowych użyć... a nie żeby mieć lekture do herbaty i wpajać sobie urojenia, że to margines.

Ja przeklinam, a to że dla jakiegoś Igora z forum będe marginesem obchodzi mnie tyle co zeszłoroczny śnieg...

P.S
Zapewne wielu z Was czytało też artykuł prof. Miodka na temat najpopularniejszego przekleństwa...
"Prawdziwie wielcy ludzie wywołują w nas poczucie, że sami możemy się stać wielcy."
Mark Twain.
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Igor 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 466

Napisano 23 grudzień 2005, 13:51

Użytkownik lisz55 dnia 23.12.2005 14:16 napisał

To proponuje poczytać 13 księge Pana Tadeusza lub Królewnę Piz..linę A. Fredry. W jego czasach było więcej tego typu utworów i nie pisał je żaden margines społeczny tylko wykształceni ludzie.

:lol: :lol: :lol:
Dobre :).
A tak na poważnie to tych utworów nie napisali ani Mickiewicz, ani Fredro tylko właśnie margines społeczny.
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   dodek 

• 42
  • PipPipPip
  • Postów 1391

Napisano 23 grudzień 2005, 14:20

Użytkownik lisz55 dnia 23.12.2005 13:16 napisał

To proponuje poczytać 13 księge Pana Tadeusza lub Królewnę Piz..linę A. Fredry. W jego czasach było więcej tego typu utworów i nie pisał je żaden margines społeczny tylko wykształceni ludzie. To czy się przekleństw używa nie zależy od tego ile znasz słów tylko bardziej od wychowania.
Wyświetl post

Dziwne, ale nie wierzę, że oni to napisali. Dlaczego? A jakie są na to dowody? To może ja napiszę podobny tekst, podpiszę Lech Ka... tfu, od dzisiaj nie można ;) i co? Uwierzą, że to on?
There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels.
Wikipedia - wolne źródło informacji. w:pl:Wikipedysta:Dodek
JID: dodek@jabber.org GG: 3115686 WWW: http://dodecki.blogspot.com/
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   marcepanowy_kapturek 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 649

Napisano 23 grudzień 2005, 18:35

Tak, "Pana Tadeusza" to na pewno nie Mickiewicz napisal, no bo niby jaka pewnosc mamy, ze to jednak byl on? Mozna sie spierac, czy Fredro byl inteligentny czy nie, ale XIII. ksiege napisal. A wulgaryzmy to bardzo dobra rzecz, latwo mozna sobie dzieki nim ulzyc. I tak jak ze wszystkim - nie nalezy popadac w skrajnosci. Dziwi mnie zdanie Igora, brzmi fanatycznie, nawet sie zastanawiam, czy to nie jest jakas prowokacja z jego strony.
Christus vincit! Christus regnat! Christus imperat!
Forum tradycjonalistów: http://aod.kewlnet.int.pl
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   lukaszlew77 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 501

Napisano 23 grudzień 2005, 18:44

Użytkownik Igor dnia 23.12.2005 14:29 napisał

Wyświetl post

I co uważasz, że było dobrze, bo według mnie NIE!

PS. Moim zdaniem dyskusja ta nie ma sensu, więc najrozsądniejszą rzeczą byłoby zamknięcie tego tematu.
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 23 grudzień 2005, 18:57

Użytkownik Igor dnia 23.12.2005 12:29 napisał

Ludzie z wyższych sfer interesowali się sztuką, prawdziwą muzyką, literaturą, znali po kilka języków. Bywali mecenasami sztuki. Tacy ludzie w przeciwieństwie do tych z niższych sfer gdzie szerzyła się kradzież, napady, itp. nie używali niecenzuralnych słów gdyż mieli wystarczająco bogaty zasób słownictwa aby zastąpić wulgaryzmy innymi określeniami.
Wyświetl post

do tego się nie myli miesiącami a królowie mieli po kilka zamków bo do kominka srali.
0

• 2 stron +
  • 1
  • 2