Komputer Świat Ekspert - Forum: Telewizor - jak sprawdzić ile ma herców? - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Telewizor - jak sprawdzić ile ma herców?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mefju 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 125
  • Rejestracja: 17-październik 05

Ikona posta  Napisano 02 kwiecień 2006, 21:12

Witam.
Mam zamiar kupić (używany) telewizor. Sprzedawca mówi, że to 100 Hz'owy sprzęt ;) Czy da się w jakiś (prosty) sposób rozpoznać, że to jest 100 Hz, a nie np. 50 Hz? Sprawdzenie w instrukcji raczej odpada :thumbdown:
Pozdrawiam...
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   rzeznia22 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1587
  • Rejestracja: 12-marzec 05

Napisano 02 kwiecień 2006, 21:19

Tabliczka znamionowa :)
Mam taki kaprys, zapić się na śmierć.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Countach 

  • Game_oveR
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 5837
  • Rejestracja: 28-wrzesień 03

Napisano 02 kwiecień 2006, 21:21

Obraz na 50 Hz delikatnie skacze. Przynajmniej na moich telewizorach ;) U kumpla na 100 Hz jest stabilny jak skała.
Dołączona grafika
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

  • unregistered
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4949
  • Rejestracja: 11-czerwiec 04

Napisano 02 kwiecień 2006, 22:08

ustaw obok drugi TV, który ma 50 Hz - wyraźnie będzie widać różnicę stabilności, na korzyść 100 Hz
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Deadeye 

  • What do you think?
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4026
  • Rejestracja: 12-luty 04

Napisano 02 kwiecień 2006, 22:47

mozesz tez skorzystac z aparatu na komorce - wlacz go i ustaw na 100 hz telewizor, i zobacz z jaka czestotliwoscia obraz "skacze", a pozniej ustaw ta ten tv ktory chcesz sprawdzic i obczaj - jesli to 100 hz to powinno byc tak samo, jesli 50 to powinno skakac duzo bardziej
edit: dotyczy to tylko komorek ktore maja w miare sensowne odswiezanie przy podgladzie kadru

Użytkownik Deadeye edytował ten post 02 kwiecień 2006, 22:48

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   sinus86 

  • W zasadzie tak
  • PipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1235
  • Rejestracja: 01-grudzień 05

Napisano 03 kwiecień 2006, 12:48

Wystarczy spojrzeć na ekran kątem oka gdy jest jasny (tak jakbyś patrzył w bok).

Gigabyte M52L-S3 | Athlon X2 5000+ | 4 GB DDR2 | Asus EN9800GT | Samsung 500 GB SATA II
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Asdef 

  • defragmentator mózgów
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2943
  • Rejestracja: 14-styczeń 04

Napisano 03 kwiecień 2006, 13:28

kto jeszcze napiszę...???
ja... otóż rzeznia22 dobrze powiedział... po co kombinować!!!
proponuje jeszcze przynieś stary TV z piwnicy, tak dla porównania :o
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

  • unregistered
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4949
  • Rejestracja: 11-czerwiec 04

Ikona posta  Napisano 03 kwiecień 2006, 16:59

Użytkownik Asdef dnia 03.04.2006 14:28 napisał

otóż rzeznia22 dobrze powiedział... po co kombinować!!!
Wyświetl post

tylko że na tabliczce znamianowej jest napisana częstotliwość prądu zasilającego, a nie odswieżanie kineskopu :blink:
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   rzeznia22 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1587
  • Rejestracja: 12-marzec 05

Napisano 03 kwiecień 2006, 20:43

Użytkownik Yayek dnia 03.04.2006 17:59 napisał

tylko że na tabliczce znamianowej jest napisana częstotliwość prądu zasilającego, a nie odswieżanie kineskopu  :blink:
Wyświetl post

No widzisz... u mnie na TV na tabliczce pisze ile ma Hz kineskop... i prąd tez pisze :)
Możliwe że nie we wszystkich TV pisze...
ale z aparatem jak ktoś pisał jest dobry pomysł :)
Nie wiem czy z komórką to wypali (słaby aparat).. ale jak masz cyfraka albo kamere cyfrowa... to zobaczysz że wyraźnie widac jak obraz skacze :)

heh... że wcześniej na to nie wpadłem...
Spisz z tabliczki znamionowej model TV (to napewno pisze :P )
i sprawdź w necie... :)

Użytkownik rzeznia22 edytował ten post 03 kwiecień 2006, 20:55

Mam taki kaprys, zapić się na śmierć.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Jay-cob 

  • Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 3765
  • Rejestracja: 26-wrzesień 04

Napisano 03 kwiecień 2006, 21:18

Mozesz takze skorzystac z google i wyszukac model TV
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

wojtek0569  : (17 grudzień 2014 - 16:05) No i znowu atak botów :(
dawido90  : (14 grudzień 2014 - 08:25) również pozdrawia ;)
Uno  : (09 grudzień 2014 - 12:53) I ja pozdrawiam :)
Pretender  : (06 grudzień 2014 - 21:24) pozdrawiam dziadków :))))
Pretender  : (06 grudzień 2014 - 21:24) elitarne forum przestało istniec ;)
Pretender  : (06 grudzień 2014 - 21:24) nudy nudy :))) nic sie nie zmieniło
wojtek0569  : (04 grudzień 2014 - 22:19) Bywa :D
rzeznia22  : (04 grudzień 2014 - 09:57) Nie wiedziałem, że tu jeszcze zajrzę ;) Masa czasu...
rzeznia22  : (04 grudzień 2014 - 09:51) ohoho, widzę jeszcze są ludzie ze starej ekipy! :D
wojtek0569  : (17 październik 2014 - 19:19) Spamerzy generują ruch na forum :D
tomek10861  : (10 październik 2014 - 20:54) Że też ktoś płaci za serwer
tomek10861  : (10 październik 2014 - 20:54) Lat minęło a forum dalej istnieje :)
wojtek0569  : (10 październik 2014 - 18:29) :) Ho!
Grejpfrut14  : (09 październik 2014 - 19:10) hoho
wojtek0569  : (08 październik 2014 - 15:37) OGŁOSZENIE: Ludzie! Nie odkopujcie tematów które maja po 2lata!
wojtek0569  : (08 październik 2014 - 15:36) Podobno do końca roku fora moja być połączone :)
Ferrari  : (04 październik 2014 - 23:48) Tylko pozycjonerzy ratują to forum i piszą posty :lol:
dawido90  : (29 wrzesień 2014 - 21:19) ja 'zaledwie' 7
dawido90  : (29 wrzesień 2014 - 21:17) Już ponad 10 lat :D
EnDrJu_G  : (29 wrzesień 2014 - 17:42) Tylko ten nick mógłbym zmienić :D
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP