Komputer Świat Ekspert - Forum: Mikrofon zbyt cicho nagrywa - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Mikrofon zbyt cicho nagrywa

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   krych 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 112
  • Rejestracja: 17-listopad 03

Napisano 04 maj 2006, 10:16

Przeważnie nie mialem nigdy problemu z mikrofonem. Wiadomo - podłącza się, w regulacji głośności wycisza się Mikrofon, a przy nagrywaniu daje się na maksa.

Ale tym razem nie jest tak prosto. Kupiłem mikrofon do drugiego kompa, robię wszystko jak napisałem powyżej i pojawia się problem -> mikrofon nagrywa bardzo cicho. Tyczy się to takich aplikacji jak Google Talk czy Teamspeak 2.
Wiem, że rozwiązaniem problemu nie jest pogłaśnianie głośników w drugim kompie, bo wszystkich innych słyszę dostatecznie dobrze, na tym samym poziomie. Domyślam się, że programy takie jak Google Talk same zgłaśniają dźwięk i wyciszają go, dostosowując do jednej stałej wartości, ale w tym przypadku głos i tak jest zbyt cichy.
Moje pytanie: ja można rozwiązać ten problem?
Np. czy można gdzieś w sterowniku karty dźwiekowej (jakiś stary Mint na PCI) zwiększyć globalną głośność nagrywania, aby reszta aplikacji opierała się na tym poziomie i dźwięk wychodzący był dobrze słyszalny? czy jakoś inaczej?
Battlefield 2 player :: PL4FC- rik.pl :: Polska scena BF

Pentium 4 2.8E | Asus P4P800 SE | Kingmax 1024MB DDR400 | Sapphire 9600XT 128MB | Seagate 80GB
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

  • unregistered
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów 4949
  • Rejestracja: 11-czerwiec 04

Napisano 04 maj 2006, 12:11

poszukaj w sterownikach dźwięku opcji "microphone +20dB boost" (lub podobnie) - powinno pomóc
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   pablo295 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 102
  • Rejestracja: 27-lipiec 04

Napisano 04 maj 2006, 12:18

Użytkownik krych dnia 04.05.2006 11:16 napisał

Przeważnie nie mialem nigdy problemu z mikrofonem. Wiadomo - podłącza się, w regulacji głośności wycisza się Mikrofon, a przy nagrywaniu daje się na maksa.
Wyświetl post

przy nagrywaniu daje się na "maksa" ale w regulacji nagrywania, a nie głośności (Opcje-> Właściwości-> Nagrywanie )
a wyciszenie jest tylko do tego żeby nie było słychać mikrofonu w głośnikach na żywo
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   krych 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 112
  • Rejestracja: 17-listopad 03

Napisano 04 maj 2006, 18:57

Użytkownik Yayek dnia 04.05.2006 12:11 napisał

poszukaj w sterownikach dźwięku opcji "microphone +20dB boost" (lub podobnie) - powinno pomóc

Ustawienia sterownika (te z Menedżera Urządzeń) są bardzo ubogie, tzn. użyj/nie użyj :(.
Screen z Menedżera
Sterownik nie posiada opcji zaawansowanych mikrofonu.
Screen
Może sterownik trzyma opcje jeszcze gdzie indziej?
Albo w jaki sposób dowiedzieć się jaka to dokładnie karta i poszukać lepszego sterownika? Problem w tym, że jest trochę stara :(.
Battlefield 2 player :: PL4FC- rik.pl :: Polska scena BF

Pentium 4 2.8E | Asus P4P800 SE | Kingmax 1024MB DDR400 | Sapphire 9600XT 128MB | Seagate 80GB
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   radek2804 

  • ...::: <lol> :::...
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 292
  • Rejestracja: 16-grudzień 04

Napisano 04 maj 2006, 19:25

w moim wypadku to lezalo po stronie wlasnie karty dzwiekowej i zbytnio nie udalo mi sie z tym nic zrobic, /ale kiedy to bylo.../

sprobuj sterownikow kX o ile zadzialaja
Radek
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

  • unregistered
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów 4949
  • Rejestracja: 11-czerwiec 04

Ikona posta  Napisano 04 maj 2006, 20:15

@krych - źle szukasz; panel sterowania -> dźwięki i urządzenia audio -> kliknij
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   krych 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 112
  • Rejestracja: 17-listopad 03

Napisano 04 maj 2006, 21:55

Użytkownik Yayek dnia 04.05.2006 20:15 napisał

@krych - źle szukasz; panel sterowania -> dźwięki i urządzenia audio -> kliknij
Wyświetl post

Nie, dobrze. W Regulacji nagrywania nie mam do wyboru pozycji Opcje | Sterowniki zaawansowane.

EDIT: już nie ma problemu. W nowszych sterownikach, pewnie nie do tej karty, jest ta opcja. Wszystko OK. Dzięki.

Użytkownik krych edytował ten post 04 maj 2006, 22:18

Battlefield 2 player :: PL4FC- rik.pl :: Polska scena BF

Pentium 4 2.8E | Asus P4P800 SE | Kingmax 1024MB DDR400 | Sapphire 9600XT 128MB | Seagate 80GB
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

Hermes  : (19 kwiecień 2015 - 18:07) Mam w cholere płyt po Ekspercie - chce ktoś za symboliczne %%?
wojtek0569  : (26 marzec 2015 - 16:12) Odsyłamy wsztkich na: http://forum.komputerswiat.pl/
Wiciu  : (24 marzec 2015 - 20:44) Nie, smialo mozesz tez spamowac :-) sreacst
Ajgor  : (08 marzec 2015 - 18:30) Czy tego forum nikt nie pilnuje? Nikt nie zauważył, że niejaki EdwinKt zaspamował całe forum jakimiś kiblami?
Ajgor  : (08 marzec 2015 - 18:29) admin
dawido90  : (01 marzec 2015 - 12:22) no ale nic się nie zrobi już
dawido90  : (01 marzec 2015 - 12:22) @sinus, nieda się ukryć. :)
eminem14  : (25 luty 2015 - 17:57) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/409990-pytanie-o-programy-z-grupy-acdsee-przegladarki-plikow-graficznych/
eminem14  : (25 luty 2015 - 17:56) Siema, może ktoś pomóc wybrać, który z trzech programów zainstalować: http://forum.ks-ekspert.pl/topic/409990-pytanie-o-programy-z-grupy-acdsee-przegladarki-plikow-graficznych/ ?
Hubot  : (18 luty 2015 - 21:00) Poda ktoś linka?
Hubot  : (18 luty 2015 - 20:59) Zna ktoś stronę oficjalną GG Alice gg:16?
Th0mas  : (18 luty 2015 - 00:03) Witam martwe forum.
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:31) kiedyś sporo się tu siedziało
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:27) ostatnio szukałem czegoś w google i jeden z pierwszych wyników prowadził do tego forum, wtedy mi się o nim przypomniało
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:26) zgadza się ;) ale firefox okazał się sprytniejszy i zapamiętał mi to nowe hasło :D
dawido90  : (13 luty 2015 - 14:32) @sinus86 Czasem nie Ty miałeś zmienić hasło na byle jakie i już się tu nie logować? :D
wojtek0569  : (01 luty 2015 - 16:46) Niedługo to forum zostanie połączone z forum.komputerswiat.pl
wojtek0569  : (01 luty 2015 - 16:46) Nie dało się upilnować bootów ponieważ jest ich zbyt dużo.
strefacst  : (28 styczeń 2015 - 22:09) chyba nawet redakcja tu nie bywa skoro porno od 14 stycznia tu leży
strefacst  : (28 styczeń 2015 - 22:07) zarejestrowałem się tu w 2003 r. i pamiętam że na tym forum godzinami się siedziało. pamiętało się adminów i moderatorów. a teraz tu tak nic nie ma.
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP