Komputer Świat Ekspert - Forum: Mikrofon zbyt cicho nagrywa - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Mikrofon zbyt cicho nagrywa

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   krych 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 112
  • Rejestracja: 17-listopad 03

Napisano 04 maj 2006, 10:16

Przeważnie nie mialem nigdy problemu z mikrofonem. Wiadomo - podłącza się, w regulacji głośności wycisza się Mikrofon, a przy nagrywaniu daje się na maksa.

Ale tym razem nie jest tak prosto. Kupiłem mikrofon do drugiego kompa, robię wszystko jak napisałem powyżej i pojawia się problem -> mikrofon nagrywa bardzo cicho. Tyczy się to takich aplikacji jak Google Talk czy Teamspeak 2.
Wiem, że rozwiązaniem problemu nie jest pogłaśnianie głośników w drugim kompie, bo wszystkich innych słyszę dostatecznie dobrze, na tym samym poziomie. Domyślam się, że programy takie jak Google Talk same zgłaśniają dźwięk i wyciszają go, dostosowując do jednej stałej wartości, ale w tym przypadku głos i tak jest zbyt cichy.
Moje pytanie: ja można rozwiązać ten problem?
Np. czy można gdzieś w sterowniku karty dźwiekowej (jakiś stary Mint na PCI) zwiększyć globalną głośność nagrywania, aby reszta aplikacji opierała się na tym poziomie i dźwięk wychodzący był dobrze słyszalny? czy jakoś inaczej?
Battlefield 2 player :: PL4FC- rik.pl :: Polska scena BF

Pentium 4 2.8E | Asus P4P800 SE | Kingmax 1024MB DDR400 | Sapphire 9600XT 128MB | Seagate 80GB
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

  • unregistered
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4949
  • Rejestracja: 11-czerwiec 04

Napisano 04 maj 2006, 12:11

poszukaj w sterownikach dźwięku opcji "microphone +20dB boost" (lub podobnie) - powinno pomóc
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   pablo295 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 102
  • Rejestracja: 27-lipiec 04

Napisano 04 maj 2006, 12:18

Użytkownik krych dnia 04.05.2006 11:16 napisał

Przeważnie nie mialem nigdy problemu z mikrofonem. Wiadomo - podłącza się, w regulacji głośności wycisza się Mikrofon, a przy nagrywaniu daje się na maksa.
Wyświetl post

przy nagrywaniu daje się na "maksa" ale w regulacji nagrywania, a nie głośności (Opcje-> Właściwości-> Nagrywanie )
a wyciszenie jest tylko do tego żeby nie było słychać mikrofonu w głośnikach na żywo
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   krych 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 112
  • Rejestracja: 17-listopad 03

Napisano 04 maj 2006, 18:57

Użytkownik Yayek dnia 04.05.2006 12:11 napisał

poszukaj w sterownikach dźwięku opcji "microphone +20dB boost" (lub podobnie) - powinno pomóc

Ustawienia sterownika (te z Menedżera Urządzeń) są bardzo ubogie, tzn. użyj/nie użyj :(.
Screen z Menedżera
Sterownik nie posiada opcji zaawansowanych mikrofonu.
Screen
Może sterownik trzyma opcje jeszcze gdzie indziej?
Albo w jaki sposób dowiedzieć się jaka to dokładnie karta i poszukać lepszego sterownika? Problem w tym, że jest trochę stara :(.
Battlefield 2 player :: PL4FC- rik.pl :: Polska scena BF

Pentium 4 2.8E | Asus P4P800 SE | Kingmax 1024MB DDR400 | Sapphire 9600XT 128MB | Seagate 80GB
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   radek2804 

  • ...::: <lol> :::...
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 292
  • Rejestracja: 16-grudzień 04

Napisano 04 maj 2006, 19:25

w moim wypadku to lezalo po stronie wlasnie karty dzwiekowej i zbytnio nie udalo mi sie z tym nic zrobic, /ale kiedy to bylo.../

sprobuj sterownikow kX o ile zadzialaja
Radek
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

  • unregistered
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4949
  • Rejestracja: 11-czerwiec 04

Ikona posta  Napisano 04 maj 2006, 20:15

@krych - źle szukasz; panel sterowania -> dźwięki i urządzenia audio -> kliknij
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   krych 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 112
  • Rejestracja: 17-listopad 03

Napisano 04 maj 2006, 21:55

Użytkownik Yayek dnia 04.05.2006 20:15 napisał

@krych - źle szukasz; panel sterowania -> dźwięki i urządzenia audio -> kliknij
Wyświetl post

Nie, dobrze. W Regulacji nagrywania nie mam do wyboru pozycji Opcje | Sterowniki zaawansowane.

EDIT: już nie ma problemu. W nowszych sterownikach, pewnie nie do tej karty, jest ta opcja. Wszystko OK. Dzięki.

Użytkownik krych edytował ten post 04 maj 2006, 22:18

Battlefield 2 player :: PL4FC- rik.pl :: Polska scena BF

Pentium 4 2.8E | Asus P4P800 SE | Kingmax 1024MB DDR400 | Sapphire 9600XT 128MB | Seagate 80GB
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

wojtek0569  : (18 lipiec 2014 - 09:01) .
wojtek0569  : (06 lipiec 2014 - 18:21) Gorąco...
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 15:00) Proszę zaglądających o nie robienie bałaganu na forum! ;)
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 14:59) Dzisiaj znowu musiałem posprzątasz po spamerze.
wojtek0569  : (14 czerwiec 2014 - 10:19) Forum posprzątane z bieżącego spamu (14.06)
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) dobra, linki nie :D
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) [url="http://link.pl/"]URLe też[/url]
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) emotki w SB zaczęły działać? :o
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) Przydałoby się, ale trzeba by też Buszmena zaciągnąć do roboty... ;)
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:35) I kwestia... czy sprzątamy dalej w starych tematach?
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:34) @Old Zamknąłem jeden temat bo tam ciągle jest robiony spam w sygnach. Wchodzę co trzy dni i przeglądam wszystkie nowe posty i usuwam spam.
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 21:49) Nie ;) No chyba że Oldowi. Zapadła jakaś decyzja w sprawie tych for i coś jest napisane w majowym KŚ a haw go nie mam o Old i Zielony na przekór nie chcieli mi powiedzieć :D
dawido90  : (28 maj 2014 - 15:33) zapał się kończy? :)
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:38) Bo ja usuwam tylko nowy spam...
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:37) @Old To mamy sprzatać dalej czy nie?
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:32) Ludzie nie róbcie tyle spamu!
wojtek0569  : (23 maj 2014 - 19:34) Ah...
OldShaterhan  : (16 maj 2014 - 09:54) nie patrzałem na to
wojtek0569  : (13 maj 2014 - 14:25) @Old Usunąłem trochę dzisiejszego spamu
wojtek0569  : (12 maj 2014 - 14:14) I forum znów działa ;)
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP