Komputer Świat Ekspert - Forum: K-Lite Mega Codec Pack - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

K-Lite Mega Codec Pack zestaw kodeków, programów i filtrów.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   emikyou 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2374

Ikona posta  Napisano 17 maj 2006, 17:22

Chciałbym wszystkim gorąco polecić K-Lite Codec Pack. Jest to zbiór:
- kodeków (audio i wideo - chyba wszystkie jakie tylko są, włącznie z QT i Real)
- playerów (BSPlayer i Media Player Classic - o ile BSP to przeciętniak, od MPC nie ma lepszego)
- filtrów (m.in. ffdshow i Direct Show)
- dodatków (całe multum; m.in. AntiFreeze, zwalczający sytuacje, gdy obraz się zatrzymuje, a dźwięk idzie dalej)

IMHO nie ma lepszego filmowego zestawu All-in-One ;)

Strona domowa

//Wersja bez "Mega" w nazwie, z zauważalnych różnic ma jedynie brak QT i RM.

Użytkownik BilGejtZ edytował ten post 29 czerwiec 2007, 17:32

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Wamper 

• Yellow Alien
  • PipPip
  • Postów 879

Ikona posta  Napisano 18 maj 2006, 15:17

Potwierdzam to wszystko. Gdy miałem problemy z filmami to po zainstalowaniu tego pakietu wszystko chodziło pięknie. Nie mogę się zgodzić z tym, że BSplayer to przeciętniak. Powiedziałbym, że to jeden z najlepszych programów.
Aha: FAQ Multimedia:

Cytat

czyli co zrobić, gdy film nie działa:
1. Wywal to co masz (a w szczególności pakiety!),
2. Zainstaluj CCCP,
3. Sprawdź w kilku odtwarzaczach czy film rusza,
4. Jak nadal nie działa to sprawdź GSpotem i doinstaluj co trzeba (tylko żadnych wynalazków w stylu nimo, k-lite, ace itp).

Jak po tym nie zadziała to dopiero pisz na forum.
Dzięki temu forum uniknie zalewu tematów dot. konfliktów kodeków/niedziałających filmów/odwróconego obrazu itp.

Nie wiem czy to aby było sprawdzane w praktyce, ale u mnie wszystko działa, mimo że mam pakiet i to w dodatku k-lite. ;) Jak na złość. :D
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Jay-cob 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 3759

Napisano 18 maj 2006, 15:22

Cytat

IMHO nie ma lepszego filmowego zestawu All-in-One

Poprostu nic dodac nic ujac ;), popieram rekomendujacych :D
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 18 maj 2006, 15:42

Użytkownik Wamper dnia 18.05.2006 16:17 napisał

Potwierdzam to wszystko. Gdy miałem problemy z filmami to po zainstalowaniu tego pakietu wszystko chodziło pięknie. Nie mogę się zgodzić z tym, że BSplayer to przeciętniak. Powiedziałbym, że to jeden z najlepszych programów.
Aha: FAQ Multimedia:

Nie wiem czy to aby było sprawdzane w praktyce, ale u mnie wszystko działa, mimo że mam pakiet i to w dodatku k-lite. ;) Jak na złość. :D
Wyświetl post

tobie może działać, innemu nie ;P zresztą akurat k-lite to jest jeden z tych lepszych all in one. do tego ma nawalone peeełno różnego stuffu z którego przeciętny człowiek nie będzie nigdy korzystał a początkujący i tak zainstaluje ;P

zresztą faq multimedia to moje królestwo ;P

Użytkownik Grejpfrut14 edytował ten post 18 maj 2006, 15:42

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Slavo 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2329

Napisano 18 maj 2006, 15:49

All In One <- jedni uważają to za zaletę, ja - za wadę ;) Jak nie moge otworzyć jakiegoś pliku (co zdarzyło się kilka razy), to instaluję odpowiedni kodek, a że na codzień używam ich kilka, to po co mam instalować kilkanaście/kilkadziesiąt. Takie "packi" to raczej dla leniwych albo początkujących komputerowców.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Wamper 

• Yellow Alien
  • PipPip
  • Postów 879

Ikona posta  Napisano 18 maj 2006, 15:55

Użytkownik Grejpfrut14 dnia 18.05.2006 16:42 napisał

zresztą faq multimedia to moje królestwo ;P
Wyświetl post

Grejpfrut14, właśnie czekałem co powiesz na to. :D Okazało się, że inaczej niż myślałem.

@slavo666:
Używanie tego typu paczek to po prostu wielka wygoda. ;)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 18 maj 2006, 16:01

Ja osobiście nie lubię korzystać z paczek - najlepiej instalować wszystko samemu, wtedy ma się nad wszystkim kontrolę i nie zasmieca sobie niepotrzebnie systemu ;) (DivX, DirectShowPack, Real/QuickTime Alternative i mozna jechać)

Jedyne zastosowanie paczek kodeków widze w komputerach, do których trudno jest dobrać kodeki vide mój komp #1 - nie wiedzieć czemu jak próbowałem sam kodeki złożyć to ZAWSZE się sypało, a jak zainstalowalem pack kodeków to łądnie smiga... Więc całkowicie negatywnej oceny nie wystawię.

Użytkownik yojo2 edytował ten post 18 maj 2006, 16:03

Dołączona grafika
Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?

Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Jay-cob 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 3759

Napisano 18 maj 2006, 17:01

Cytat

najlepiej instalować wszystko samemu, wtedy ma się nad wszystkim kontrolę i nie zasmieca sobie niepotrzebnie systemu  (DivX, DirectShowPack, Real/QuickTime Alternative i mozna jechać)

To samo mozna zrobic z ta paczka. Zaznaczasz to co Ciebie interesuje i instalujesz ;)Niewidze problemu ...
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 18 maj 2006, 17:13

...tylko jak wyjdzie nowa wersja kodeka to musze ściągac całą paczkę, zamiast kodeka, którego jest nowsza wersja ;)

Wiem, wiem, to jest 'czepianie się na siłę'. Po prostu pewniej czuję się instalując kodeki samemu niż paczkę ^_^
Dołączona grafika
Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?

Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   grzesiu_12 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 914

Napisano 18 maj 2006, 19:41

Też rekomenduje. Wystarczy zainstalować 1 pakiet i ma się wszystko niezbędne do odtwarzania filmów :)

Cytat

To samo mozna zrobic z ta paczka. Zaznaczasz to co Ciebie interesuje i instalujesz ;)Niewidze problemu ...

Zgadza sie :) Zero problemów tylko trzeba pamiętać zeby nie instalować kilku pakietów naraz ;)
Moja gamercard x360
Xbox 360 Premium + LCD LG 32" + Technics' audio
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   vENiZE 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 392

Napisano 13 czerwiec 2006, 10:53

Dodatkowy plus to taki, że wspiera instalacje nienadzorowane. Raz przygotujesz co potrzebujesz, a później wszystko się samo robi.

Dodatkowo instalator wspiera tryb ultra-cichy, więc można go dorzucić do instalatora Windows Unattended ;).
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 13 czerwiec 2006, 14:13

Użytkownik vENiZE dnia 13.06.2006 11:53 napisał

Dodatkowy plus to taki, że wspiera instalacje nienadzorowane. Raz przygotujesz co potrzebujesz, a później wszystko się samo robi.

Dodatkowo instalator wspiera tryb ultra-cichy, więc można go dorzucić do instalatora Windows Unattended ;).
Wyświetl post

wyjdzie nowa wersja chociażby ffdshow czy xvida to co, tworzysz nową płytkę z windowsem? fajnie ;)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   vENiZE 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 392

Ikona posta  Napisano 13 czerwiec 2006, 18:00

Użytkownik Grejpfrut14 dnia 13.06.2006 15:13 napisał

wyjdzie nowa wersja chociażby ffdshow czy xvida to co, tworzysz nową płytkę z windowsem? fajnie ;)
Wyświetl post

już się nie czepiaj. to był tylko przykład że "można". chciałbym tylko ci powiedzieć, że np. DivX6 działa na kodekach DivX5, ale jedyną rzeczą jaką zauważyłem, to brak menu (jakość prawdopodobnie ta sama, osobiście róznicy nie widziałem).
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Exil 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 737

Napisano 14 czerwiec 2006, 22:48

jakoś dla mnie nie przekonuje ten pack, znacznie lepszym jest cccp, zbiór wszystkiego co niezbędne :)
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   vENiZE 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 392

Napisano 15 czerwiec 2006, 08:45

Użytkownik Exil dnia 14.06.2006 23:48 napisał

jakoś dla mnie nie przekonuje ten pack, znacznie lepszym jest cccp, zbiór wszystkiego co niezbędne :)
Wyświetl post

CCCP to bardzo skromny zbiór ;)
W K-Lite masz chyba wszystkie kodeki jakie tylko wyszły (nawet komercyjne) :P
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Exil 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 737

Napisano 15 czerwiec 2006, 09:47

Użytkownik vENiZE dnia 15.06.2006 9:45 napisał

CCCP to bardzo skromny zbiór ;)
W K-Lite masz chyba wszystkie kodeki jakie tylko wyszły (nawet komercyjne) :P
Wyświetl post

tylko po co ci aż tyle, skoro wystarczy kilka które świetnie dają rade :)
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   emikyou 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2374

Napisano 22 sierpień 2006, 12:05

Wyświetl postUżytkownik Exil dnia 15.06.2006 10:47 napisał

tylko po co ci aż tyle, skoro wystarczy kilka które świetnie dają rade :)

Jeśli już mówić o mniejszych paczkach to warto zainteresować się paczą o nazwie Codec. Zawiera ona zawsze najnowsze wersje DivX, XviD, AC3, MP3 i OGG (oraz Indeo, jednak od dawna nie jest rozwijane). Przy pobieraniu zwróćcie uwagę na wersję, bo osobno jest dla 9x i 2k/XP.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Krzysiek_Ch 

• Czytelnik
  • Postów 66

Ikona posta  Napisano 22 sierpień 2006, 19:46

Też polecam K-Lite, używam go od dawien dawna. Prosta instalacja, wszyskie filmy dzialaja ( jak narazie :) ), wszytkie najpotrzebniejsze kodeki w jednym packu. Mysle ze jak narazie nie ma lepszego jednym slowem ok :thumbsup:

Użytkownik Krzysiek_Ch edytował ten post 22 sierpień 2006, 19:47

0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   emikyou 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2374

Napisano 23 sierpień 2006, 09:55

Wyświetl postUżytkownik Krzysiek_Ch dnia 22.08.2006 20:46 napisał

Też polecam K-Lite, używam go od dawien dawna. Prosta instalacja, wszyskie filmy dzialaja ( jak narazie :) ), wszytkie najpotrzebniejsze kodeki w jednym packu. Mysle ze jak narazie nie ma lepszego jednym slowem ok :thumbsup:

Szkoda tylko, że nie ma presetu, aby zainstalować wszystkie kodeki, ale bez dodatków programów, z MPC. Ale można to załatwić :D
Co do filmów i muzyki/dźwięku to wszystko, absolutnie wszystko musi działać. Jak do tej pory nie mogłem tylko uruchomić BINK-a, ale to chyba sprawa odtwarzacza, a nie kodeków.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Nitrox 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2303

Napisano 23 sierpień 2006, 11:20

Ja tam od dawien dawna używam i będę używał ffdshow. Kiedyś zainstalowałem tego K-Lite i miałem podwójne napisy w filmach (tak wiem, powiedzie, że nie chciało mi się konfigurować tego, etc.). Po prostu wolę proste kodeki, a nie całe paczki.
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   emikyou 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2374

Napisano 23 sierpień 2006, 12:42

Wyświetl postUżytkownik Nitrox dnia 23.08.2006 12:20 napisał

Ja tam od dawien dawna używam i będę używał ffdshow. Kiedyś zainstalowałem tego K-Lite i miałem podwójne napisy w filmach (tak wiem, powiedzie, że nie chciało mi się konfigurować tego, etc.). Po prostu wolę proste kodeki, a nie całe paczki.

Twój błąd - zainstalowałeś VobSuba. Jest to filtr, który sprawdza się na starych komputerach, bo np. w MPC obraz jest renderowany, jeśli chcesz mieć napisy (na starych komputerach może się zacinać).
Oczywiście wszystko da się skonfigurować, nawet jeszcze przed instalacją.
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriszo 

• Veni, Vidi, Nici
  • PipPipPipPip
  • Postów 3493

Napisano 23 sierpień 2006, 18:54

Jak dla mnie, najlepszy zestaw kodeków i to nie tylko filmowych, ale również dźwiękowych. Dodatkowo posiada świetny odtwarzacz pt. Media Player Classic.

Wyświetl postUżytkownik Slavo dnia 18.05.2006 16:49 napisał

All In One <- jedni uważają to za zaletę, ja - za wadę ;) Jak nie moge otworzyć jakiegoś pliku (co zdarzyło się kilka razy), to instaluję odpowiedni kodek, a że na codzień używam ich kilka, to po co mam instalować kilkanaście/kilkadziesiąt. Takie "packi" to raczej dla leniwych albo początkujących komputerowców.

O przepraszam panie zaawansowany komputerowcu, ale co jest złego w ułatwianiu sobie życia? Po co mam instalować kilka kodeków, skoro instaluję jeden pack i mam wszystko. Tym bardziej, że K-Lite nie zaśmieca wcale komputera pomimo tak dużej liczby kodeków. Na dysku zajmuje niecałe 20 MB i dzięki niemu odtwarzam praktycznie wszystko. Kiedyś instalowałem kodeki oddzielnie - w sumie sztuk 3. Często zdarzało się, że jakiś filmik nie chciał ruszyć. Teraz praktycznie nie mam tego problemu.
No ale prawdziwy spec nie może przecież iść na łatwiznę. Musi sam wszystko instalować i najlepiej jakby nie korzystał z interfejsów graficznych, tylko z trybu tekstowego, no nie. :lol:

Użytkownik Kriszo edytował ten post 23 sierpień 2006, 18:56

0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Danielson 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 212

Napisano 09 wrzesień 2006, 13:29

oczywiście paczka niczemu sobie :)

dużo kodeków audio jak i wideo

serdecznie polecam
GG ID- 7165646