Komputer Świat Ekspert - Forum: Ustawienia Zegara Systemowego - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Ustawienia Zegara Systemowego Nowa płyta główna

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   ronia 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 60
  • Rejestracja: 11-lipiec 05

Napisano 10 czerwiec 2006, 14:11

Witam.
Kupiłem miesiąc temu nową płytę główną Gigabyte GA-8I945PL-G i kilka dni temu zauważyłem że Bios nie trzyma czasu. Dziwne jest to że za każdym razem o tę samą wartość, czyli spóźnia o 2 godz. Gdy poprawię zegar w biosie i zapiszę, następnie uruchomię kompa ponownie, wchodzę w bios i sprawdzam zegar i jest OK. Ale gdy uruchamiam system to zegar w zasobniku systemowym spóźnia się o 2 godz.
Ostatnio przestawiałem zegar w biosie 2 dni temu i trzymał poprawnie czas, aż do dzisiaj. Dzisiaj znowu spóźnia się o 2 godziny.
Ma ktoś jakieś pomysły??
Dzięki wszystkim za pomoc.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Yayek 

  • unregistered
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów 4949
  • Rejestracja: 11-czerwiec 04

Napisano 10 czerwiec 2006, 14:23

sprawdź (np SpeedFan) napięcie baterii podtrzymującej ustawienia biosu
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Pretender 

  • Raster...minator...
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2833
  • Rejestracja: 07-styczeń 04

Napisano 10 czerwiec 2006, 14:30

Zmień baterię na płycie głównej.
Sounds of the Universe.............
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   ronia 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 60
  • Rejestracja: 11-lipiec 05

Napisano 10 czerwiec 2006, 14:54

Użytkownik Yayek dnia 10.06.2006 16:23 napisał

sprawdź (np SpeedFan) napięcie baterii podtrzymującej ustawienia biosu
Wyświetl post

Zainstalowałem SpeedFan , jedyne co mi się kojarzy z baterią to na zakładce Readings jest pozycja Vbat 4,08V

Użytkownik Pretender dnia 10.06.2006 16:30 napisał

Zmień baterię na płycie głównej.
Wyświetl post

To jest nowa płyta główna, bateria powinna być dobra. Poprzednią płytę miałem prawie 6 lat, baterii nie wymieniałem i wszystko było git.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Pretender 

  • Raster...minator...
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 2833
  • Rejestracja: 07-styczeń 04

Napisano 11 czerwiec 2006, 11:58

A sprawdzałeś czy ma chociaż napięcie prawidłowe ? To ,że jest nowa płyta nie znaczy ,że musi być bateria sprawna.

Jęzeli padł układ podtryzmywania czasu płyta główna nadaje się do naprawy (wymiany).
Sounds of the Universe.............
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

dawido90  : (01 marzec 2015 - 12:22) no ale nic się nie zrobi już
dawido90  : (01 marzec 2015 - 12:22) @sinus, nieda się ukryć. :)
eminem14  : (25 luty 2015 - 17:57) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/409990-pytanie-o-programy-z-grupy-acdsee-przegladarki-plikow-graficznych/
eminem14  : (25 luty 2015 - 17:56) Siema, może ktoś pomóc wybrać, który z trzech programów zainstalować: http://forum.ks-ekspert.pl/topic/409990-pytanie-o-programy-z-grupy-acdsee-przegladarki-plikow-graficznych/ ?
Hubot  : (18 luty 2015 - 21:00) Poda ktoś linka?
Hubot  : (18 luty 2015 - 20:59) Zna ktoś stronę oficjalną GG Alice gg:16?
Th0mas  : (18 luty 2015 - 00:03) Witam martwe forum.
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:31) kiedyś sporo się tu siedziało
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:27) ostatnio szukałem czegoś w google i jeden z pierwszych wyników prowadził do tego forum, wtedy mi się o nim przypomniało
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:26) zgadza się ;) ale firefox okazał się sprytniejszy i zapamiętał mi to nowe hasło :D
dawido90  : (13 luty 2015 - 14:32) @sinus86 Czasem nie Ty miałeś zmienić hasło na byle jakie i już się tu nie logować? :D
wojtek0569  : (01 luty 2015 - 16:46) Niedługo to forum zostanie połączone z forum.komputerswiat.pl
wojtek0569  : (01 luty 2015 - 16:46) Nie dało się upilnować bootów ponieważ jest ich zbyt dużo.
strefacst  : (28 styczeń 2015 - 22:09) chyba nawet redakcja tu nie bywa skoro porno od 14 stycznia tu leży
strefacst  : (28 styczeń 2015 - 22:07) zarejestrowałem się tu w 2003 r. i pamiętam że na tym forum godzinami się siedziało. pamiętało się adminów i moderatorów. a teraz tu tak nic nie ma.
sinus86  : (27 styczeń 2015 - 22:00) zagląda ktoś ze starej gwardii?
sinus86  : (27 styczeń 2015 - 22:00) no cześć, co dobrego?
wojtek0569  : (15 styczeń 2015 - 23:47) Zapraszam na Forum Komputer Świat - "spadkobiercę" eksperta ;)
wojtek0569  : (15 styczeń 2015 - 23:46) Tego to musisz pytać się najstarszych userów :D Teraz tu to tylko same booty.
Driv3r  : (15 styczeń 2015 - 17:14) Czy te forum na prawde tak upadlo od 2006r ?
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP