Komputer Świat Ekspert - Forum: mplayer - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

mplayer Najlepszy odtwarzacz filmów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Einzeinbleth 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1355

Napisano 18 październik 2006, 18:18

Aż się dziwię że nikt tu jeszcze nie zarekomendował mplayera - najlepszego odtwarzacza.
Plusy:
- szybkość
- możliwości
- dostępny na wiele platform
- obsługuje chyba wszystkie formaty i napisy...

Minusy:
- Początkujący się nie obejdzie bez nakładki graficznej...

Co do szybkości - oglądając przeciętny film w przeciętnej rozdzielczości w divx na windowsie playery zajmowały często 99% cpu i kilkanaście mb pamięci! Gdy w Windowsie zainstalowałem mplayer - użycie cpu spadło do 22%. To chyba mówi samo za siebie =]
Możliwości - ogrom. Wiele opcji dostępnych z konsoli (imho najwygodniejsze rozwiązanie -.-). Kodeki - żaden problem, wystarczą te ze strony domowej (mplayer używa własnych kodeków, nie tych "zwykłych", systemowych) by wszystko działało.

Standardowo program trzeba uruchamiać z konsoli, ale jak komuś to nie pasuje to jest wiele nakładek graficznych. Chociaż nie wiem czemu miałoby nie pasować, gdy konsola jest najwygodniejszym interfejsem, czytelny, szybki, czego chcieć więcej?

Polecam!
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 18 październik 2006, 19:09

na plus jeszcze zaliczę, że dosyć niedawno (może kilka miesięcy) znacznie mu usprawnili implementację substationalpha (wreszcie poprawnie interpretuje efekty zamiast wyświetlać kod efektu) - ale nadal jest to dosyć niedopracowane :)
co do kodeków - lepiej avc/h264 dekoduje coreavc, ale dekoder z mplayera nadal bije na głowę ten z ffdshowa ;)

Użytkownik Grejpfrut14 edytował ten post 18 październik 2006, 19:13

0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   colosimo 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1032

Napisano 18 październik 2006, 19:34

IMHO to najlepszy odtwarzacz z jakim się spotkalem :). Jest szybki, intuicyjny, łatwy w osłudze.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Jay-cob 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 3759

Napisano 18 październik 2006, 19:49

Wyświetl postUżytkownik colosimo dnia 18.10.2006 20:34 napisał

Jest szybki, intuicyjny, łatwy w osłudze.

Do tego pierwszego jeszcze powroce ...

Latwy w obsludze ? :lol: Ciekawe ... wchodze sobie na http://www.mplayerhq.hu/ pobieram skompersowany program, odpalam mplayer.exe i co ? Pokazuje mi sie i odrazu znika jakies dosowe okienko i nic. Jak uruchomic jakis film ? Jak zainstalowac skorke ? Przecietny iksinski nie ma czasu na przekopywanie manuali ...

Użytkownik Jay-cob edytował ten post 18 październik 2006, 19:49

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Kodie 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2299

Napisano 18 październik 2006, 21:01

Wyświetl postUżytkownik Jay-cob dnia 18.10.2006 20:49 napisał

Do tego pierwszego jeszcze powroce ...

Latwy w obsludze ? :lol: Ciekawe ... wchodze sobie na http://www.mplayerhq.hu/ pobieram skompersowany program, odpalam mplayer.exe i co ? Pokazuje mi sie i odrazu znika jakies dosowe okienko i nic. Jak uruchomic jakis film ? Jak zainstalowac skorke ? Przecietny iksinski nie ma czasu na przekopywanie manuali ...

Przeciągnąć plik z filmem na plik z exe lib link i już sie odpala.
Kodie
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   szybki 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 649

Napisano 18 październik 2006, 21:16

Wyświetl postUżytkownik Einzeinbleth dnia 18.10.2006 19:18 napisał

Standardowo program trzeba uruchamiać z konsoli, ale jak komuś to nie pasuje to jest wiele nakładek graficznych. Chociaż nie wiem czemu miałoby nie pasować, gdy konsola jest najwygodniejszym interfejsem,

Polecam!

Nie mniej jednak ta "większa połowa" świata nie korzysta z konsoli i klawiatury,tylko z myszki i okien i dlatego ten program będzie zawsze przegrywał we wszystkich notowaniach. Na dzień dzisiejszy to nie nakładka graficzna ma być opcją,ale odwrotnie,obsługa z lini poleceń w konsoli może być opcją. Takie są realia czy się z tym zgadzasz czy nie.

Pozdrawiam :)
Bo życie jest jak szachy,albo bijesz konia albo posuwasz królową
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Placio74 

• VideoAudio
  • Pip
  • Postów 180

Napisano 19 październik 2006, 15:33

MPUI -_-
http://mpui.sourceforge.net/
http://mulder.dummwiedeutsch.de/home/html/...ts.html#mplayer
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 19 październik 2006, 17:03

innym gui do mplayera jest kliper... całkiem fajny :)

Użytkownik Grejpfrut14 edytował ten post 19 październik 2006, 17:03

0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   wojewoda 

• SuSE Linux 10.3 user
  • PipPipPip
  • Postów 1640

Napisano 19 październik 2006, 18:30

Wyświetl postUżytkownik colosimo dnia 18.10.2006 20:34 napisał

IMHO to najlepszy odtwarzacz z jakim się spotkalem :) . Jest szybki, intuicyjny, łatwy w osłudze.
A kolega uzywal go, czy tylko pisze zeby pisac? Intuicyjny zbytnio nie jest. Nie wiem jak Tobie, ale mi ciezko zapamietac liste jego parametrow. Musialbym sie ich chyba tydzien uczyc. Latwy w obsludze tez zbytnio nie jest. Zeby np. zmienic kolor nakladki - potrzeba zmieniac polecenia z lini komend. Zeby zmieniac urzadzenia wyjscia - trzeba grzebac w linii polecen. A kto wie jak zmieniac glosnosc w mplayerze? ;> Przeicetny kowalski by pomyslal nad + i -, a tu zonk - obraz z dzwiekiem zacznie nam sie rozjezdzac...

Jest dobry, ale jak sie juz go troche zna. Mnie powiem szczerze nie zachecal, ale jak go zglebilem to nie straszne mi juz jego zawile parametry czy obsluga tylko klawiaturka. :)

Grejpfrut - no fajny, ale jeszcze trzeba dorobic playliste /jest idea zeby byla cos a'la amarok/ i troche napisy doglaskac. Ale co najwazniejsze: polski on! Dobry bo polski!
;)

Użytkownik wojewoda edytował ten post 19 październik 2006, 18:31

"Kobiety sa piekne w blasku dnia, ale jeszcze piekniejsze w mroku nocy..."
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   tulio 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 467

Napisano 19 październik 2006, 19:15

Używam linuksa i na systemy typu *nix to wg. mnie najlepszy odtwarzacz - lecz wypisze jego minusy:
- na początku trzeba się pobawić z polskimi znakami by je obsługiwał (jak już się wie jak to później to tylko kilka kliknięć myszką). Przynajmniej ten problem występuje na systemach *ksowych
- albo nie ma, albo nie wiem jak zrobić by podczas filmu mieć pasek edycyjny (wstecz, odtwarzaj, dalej, otwórz, głośność, itd.)

a plusy są już wymienione: prędkość, łatwość (dla mnie jest prosty), dostępność z linii poleceń (ja należe do tej "mniejszej" połowy społeczności, która lubi wpisywać z klawiatury komendy), itd.
GG: 3508057
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   kinemator 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 221

Napisano 21 październik 2006, 22:48

Wyświetl postUżytkownik tulio dnia 19.10.2006 20:15 napisał

- albo nie ma, albo nie wiem jak zrobić by podczas filmu mieć pasek edycyjny (wstecz, odtwarzaj, dalej, otwórz, głośność, itd.)

W ustawieniach Enable playbar (skin chyba musi to obsługiwać)
ארץ ציון וירושלים
0

Strona 1 z 1