mplayer Najlepszy odtwarzacz filmów
Napisano 18 październik 2006, 18:18
Plusy:
- szybkość
- możliwości
- dostępny na wiele platform
- obsługuje chyba wszystkie formaty i napisy...
Minusy:
- Początkujący się nie obejdzie bez nakładki graficznej...
Co do szybkości - oglądając przeciętny film w przeciętnej rozdzielczości w divx na windowsie playery zajmowały często 99% cpu i kilkanaście mb pamięci! Gdy w Windowsie zainstalowałem mplayer - użycie cpu spadło do 22%. To chyba mówi samo za siebie =]
Możliwości - ogrom. Wiele opcji dostępnych z konsoli (imho najwygodniejsze rozwiązanie -.-). Kodeki - żaden problem, wystarczą te ze strony domowej (mplayer używa własnych kodeków, nie tych "zwykłych", systemowych) by wszystko działało.
Standardowo program trzeba uruchamiać z konsoli, ale jak komuś to nie pasuje to jest wiele nakładek graficznych. Chociaż nie wiem czemu miałoby nie pasować, gdy konsola jest najwygodniejszym interfejsem, czytelny, szybki, czego chcieć więcej?
Polecam!
Napisano 18 październik 2006, 19:09
co do kodeków - lepiej avc/h264 dekoduje coreavc, ale dekoder z mplayera nadal bije na głowę ten z ffdshowa
Użytkownik Grejpfrut14 edytował ten post 18 październik 2006, 19:13
Napisano 18 październik 2006, 19:34
Napisano 18 październik 2006, 19:49
Użytkownik colosimo dnia 18.10.2006 20:34 napisał
Do tego pierwszego jeszcze powroce ...
Latwy w obsludze ?
Użytkownik Jay-cob edytował ten post 18 październik 2006, 19:49
Napisano 18 październik 2006, 21:01
Użytkownik Jay-cob dnia 18.10.2006 20:49 napisał
Latwy w obsludze ?
Przeciągnąć plik z filmem na plik z exe lib link i już sie odpala.
Napisano 18 październik 2006, 21:16
Użytkownik Einzeinbleth dnia 18.10.2006 19:18 napisał
Standardowo program trzeba uruchamiać z konsoli, ale jak komuś to nie pasuje to jest wiele nakładek graficznych. Chociaż nie wiem czemu miałoby nie pasować, gdy konsola jest najwygodniejszym interfejsem,
Polecam!
Nie mniej jednak ta "większa połowa" świata nie korzysta z konsoli i klawiatury,tylko z myszki i okien i dlatego ten program będzie zawsze przegrywał we wszystkich notowaniach. Na dzień dzisiejszy to nie nakładka graficzna ma być opcją,ale odwrotnie,obsługa z lini poleceń w konsoli może być opcją. Takie są realia czy się z tym zgadzasz czy nie.
Pozdrawiam
Napisano 19 październik 2006, 15:33
Napisano 19 październik 2006, 18:30
Użytkownik colosimo dnia 18.10.2006 20:34 napisał
Jest dobry, ale jak sie juz go troche zna. Mnie powiem szczerze nie zachecal, ale jak go zglebilem to nie straszne mi juz jego zawile parametry czy obsluga tylko klawiaturka.
Grejpfrut - no fajny, ale jeszcze trzeba dorobic playliste /jest idea zeby byla cos a'la amarok/ i troche napisy doglaskac. Ale co najwazniejsze: polski on! Dobry bo polski!
Użytkownik wojewoda edytował ten post 19 październik 2006, 18:31
Napisano 19 październik 2006, 19:15
- na początku trzeba się pobawić z polskimi znakami by je obsługiwał (jak już się wie jak to później to tylko kilka kliknięć myszką). Przynajmniej ten problem występuje na systemach *ksowych
- albo nie ma, albo nie wiem jak zrobić by podczas filmu mieć pasek edycyjny (wstecz, odtwarzaj, dalej, otwórz, głośność, itd.)
a plusy są już wymienione: prędkość, łatwość (dla mnie jest prosty), dostępność z linii poleceń (ja należe do tej "mniejszej" połowy społeczności, która lubi wpisywać z klawiatury komendy), itd.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty