Komputer Świat Ekspert - Forum: FireFox! Największa porażka!! - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

FireFox! Największa porażka!! Łapie spyware jak magnez!

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   S.Snape 

• Severus Snape
  • PipPipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 1332

Napisano 28 październik 2006, 23:00

Witam!
ORT! z Opery, ale moja mama lubi firefoxa. Siedzi tam tylko na allegro. I nałapała 10 spyware... Przy tym ja ORT! z opery, wchodze na każdą stronę i nic. Macie tu raport:

Spyware:Cookie/Toplist														  Nie wyleczalny				C:\Documents and Settings\Damian\Cookies\damian@toplist[2].txt																																																  
Spyware:Cookie/Toplist														  Nie wyleczalny				C:\Documents and Settings\Damian\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\69b5a01c.default\cookies.txt[.toplist.
cz/]																																			 
Spyware:Cookie/Tradedoubler													 Nie wyleczalny				C:\Documents and Settings\Damian\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\69b5a01c.default\cookies.txt[.tradedoubler.
com/]																																	   
Spyware:Cookie/Tradedoubler													 Nie wyleczalny				C:\Documents and Settings\Edyta\Cookies\edyta@tradedoubler[2].txt																																															   
Spyware:Cookie/Mediaplex														Nie wyleczalny				C:\Documents and Settings\Edyta\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\luf1j0ub.default\cookies.txt[.mediaplex.
com/]																																		   
Spyware:Cookie/Atlas DMT														Nie wyleczalny				C:\Documents and Settings\Edyta\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\luf1j0ub.default\cookies.txt[.atdmt.com/
]																																			   
Spyware:Cookie/Adserver														 Nie wyleczalny				C:\Documents and Settings\Edyta\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\luf1j0ub.default\cookies.txt[.adserver.
o2.pl/]																																		  
Spyware:Cookie/Tradedoubler													 Nie wyleczalny				C:\Documents and Settings\Edyta\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\luf1j0ub.default\cookies.txt[.tradedoubler.
com/]																																		
Spyware:Cookie/YieldManager													 Nie wyleczalny				C:\Documents and Settings\Edyta\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\luf1j0ub.default\cookies.txt[ad.yieldmanager.
com/]																																	  
Spyware:Cookie/Casalemedia													  Nie wyleczalny				C:\Documents and Settings\Edyta\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\luf1j0ub.default\cookies.txt[.casalemedia.
com/]																																		 

Wszystko ciągnie z FireFoxa!!! Nienawidzę tego programu!!! Jest to najgorsza przeglądarka jaka może być. Użytkownicy FireFoxów radzę się przenieść na Operę, bo FF jest chyba jeszcze ORT!.

Użytkownik lofix edytował ten post 29 październik 2006, 22:36

1st computer: AMD x2 4200+ / GIGABYTE GA-M61SME / 2GB DDR2 / 7300gt 256GDDR3 / 250 GB / DVD-RW LG / SB Audigy 0090 /A4TECH XL-750 / Logitech 5.1 x-530 / 19' widescreen / SHNOBI & FORTRON 350W / Windows Seven 
2nd computer: Celeron 550 / x3100 / 1GB DDR2 / 15,4' widescreen / 120GB / DVD-RW
Other hardware: e51 / Zen Aurvana / iPod nano 4G
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   PcSA 

• wyznawca $$$
  • PipPip
  • Postów 816

Napisano 28 październik 2006, 23:16

Stary gdzie Ty tu masz spyware ? :D To są cookies zwykłe. Korzystasz z jakiś programów i nawet nie rozumiesz tego co do Ciebie piszą ;>
Cookies z ff możesz wyłączyć i po sprawie, z Operą to samo.
Aktualnie: student
Teraz: Athlon 2.5k+ Barton, GeForce 5700 128-bit 128MB, HDD 80GB, RAM 512MB @ 400MHz
Teraz: FL90 ->T7300 Core 2 Duo 2GHz, GeForce 8600M GT 256MB, 160GB HDD SATA2, RAM 2GB 667MHz, Bluetooth, wifi 802.11 a/b/g + pre-n
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Adamos8 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 28

Napisano 28 październik 2006, 23:36

Hehe. Jestem użytownikiem Firefoxa od roku i jeszcze mnie nie zawiódł. Nie łapie spywarów, wirusów itp. itd. Jestem tylko ciekaw który program nie umie usunąć cookiesów i uważa, że są one cytuję:

Cytat

Nie wyleczalne

Aby usunąć

Cytat

Nie wyleczalne

cookiesy odpal FireFoxa, wejdź w Narzędzia -> Opcje... -> Prywatność -> Ciasteczka -> Wyczyść ciasteczka.
Żadnej filozofii.

Użytkownik Adamos8 edytował ten post 28 październik 2006, 23:37

0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   karol 

• lofix
  • Grupa: Moderator po przejściach
  • Postów 2726

Napisano 29 październik 2006, 22:34

Wyświetl postUżytkownik S.Snape dnia 29.10.2006 1:00 napisał

Witam!
(...)
Wszystko ciągnie z FireFoxa!!! Nienawidzę tego programu!!! Jest to najgorsza przeglądarka jaka może być. Użytkownicy FireFoxów radzę się przenieść na Operę, bo FF jest chyba jeszcze nie dopracowany.

smieszny jestes..dales sie poniesc niewiedzy i emocjom...
nie podales nawet sensownych argumentow...
ogolnie polecam stosowac sie do zasady - "nie znasz sie? nie wypowiadaj sie"
PS: popracuj nad ortografia
Zawsze czytaj uważnie Regulamin, oraz stosuj się do jego zaleceń.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Quest-88 

• Wszechmogący root
  • PipPip
  • Postów 766

Napisano 30 październik 2006, 00:09

Właśnie, zainstaluj Firefoksa 2 ze słownikiem ortograficznym ;-)

btw. temat pójdzie do kasacji czy będzie dalej ośmieszał S.Snape?

Użytkownik Quest-88 edytował ten post 30 październik 2006, 00:10

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   kudelczak 

• ----------------
  • Pip
  • Postów 146

Napisano 30 październik 2006, 04:07

Witam.

Ja również nie zgadzam się z opinią że FierFox to porażka. Używam jej już jakiś czas i nie miałem żadnych problemów.

A argumenty są śmieszne.
Pozdrawiam
Bartosz

bartosz.cba.pl
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   S.Snape 

• Severus Snape
  • PipPipPip
  • Postów 1332

Napisano 31 październik 2006, 14:19

Być może są to głupie argumenty i śmieszne, ale wytłumaczcie mi jak się mogły znaleźć spyware w profilu osoby która korzysta tylko z allegro i o2 ??

Użytkownik S.Snape edytował ten post 31 październik 2006, 14:19

1st computer: AMD x2 4200+ / GIGABYTE GA-M61SME / 2GB DDR2 / 7300gt 256GDDR3 / 250 GB / DVD-RW LG / SB Audigy 0090 /A4TECH XL-750 / Logitech 5.1 x-530 / 19' widescreen / SHNOBI & FORTRON 350W / Windows Seven 
2nd computer: Celeron 550 / x3100 / 1GB DDR2 / 15,4' widescreen / 120GB / DVD-RW
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   bikstopa 

• BAN
  • PipPipPip
  • Postów 1689

Napisano 31 październik 2006, 14:41

Wyświetl postUżytkownik S.Snape dnia 31.10.2006 14:19 napisał

Być może są to głupie argumenty i śmieszne, ale wytłumaczcie mi jak się mogły znaleźć spyware w profilu osoby która korzysta tylko z allegro i o2 ??

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cookie
SNITZ WRACAJ Dołączona grafika
moje gg:
base: cm90MTM6IHVyazogNjU5bnM1
kod jest do zdekodowania dla osob z IQ > 70
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   marines 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1948

Napisano 31 październik 2006, 17:11

Wyświetl postUżytkownik S.Snape dnia 31.10.2006 15:19 napisał

uświadom sobie że to nie jest spyware :>
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Deadeye 

• What do you think?
  • PipPipPipPip
  • Postów 4056

Napisano 31 październik 2006, 18:54

te "spyware" to po prostu cookie z reklam wyswietlanych na o2, uzywa sie ich do sprawdzania jak czesto dana reklama faktycznie jest otwierana na danym kompie, wiec twoj program antyspyware'owy mial prawo to wykryc jako spyware... ale to nie znaczy ze nalezy od razu wierzyc we wszystko :) jakby nie bylo przy odpowiednich ustawieniach biosu komp nawet windowsa potrafi wykryc jako wirus :D

Użytkownik Deadeye edytował ten post 31 październik 2006, 18:57

0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   S.Snape 

• Severus Snape
  • PipPipPip
  • Postów 1332

Napisano 31 październik 2006, 20:11

Wyświetl postUżytkownik Deadeye dnia 31.10.2006 18:54 napisał

te "spyware" to po prostu cookie z reklam wyswietlanych na o2, uzywa sie ich do sprawdzania jak czesto dana reklama faktycznie jest otwierana na danym kompie, wiec twoj program antyspyware'owy mial prawo to wykryc jako spyware... ale to nie znaczy ze nalezy od razu wierzyc we wszystko :) jakby nie bylo przy odpowiednich ustawieniach biosu komp nawet windowsa potrafi wykryc jako wirus :D

Może naprade źle oceniem FF... Ale i tak wolę operę... A z tym windowsem się nie spotkałem, ale zlinuksem jako wirus w biosie się spotkałem

Jednak moje podejrzenia się sprawdziły, macie tutaj kawałek artykułu z KŚ 22/06:
http://www.eimg.org/...es/153620ff.jpg
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   yoyek 

• Skaterboy :)
  • Pip
  • Postów 447

Napisano 01 listopad 2006, 10:41

jejq FF i tak na pewno lepszy od IE.. ale stary to ze tak pisze.. ale nie wiem czemu tak nie lubisz FF. Masz tylko ciastka i od razu spyware.. eh. co prawda i tak jak dla mnie opera naj, ale FF rownie dobry.

*edytuj posty ;]
AS I LAY DYING
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Quest-88 

• Wszechmogący root
  • PipPip
  • Postów 766

Napisano 01 listopad 2006, 13:08

Wyświetl postUżytkownik S.Snape dnia 31.10.2006 20:11 napisał

Może naprade źle oceniem FF... Ale i tak wolę operę... A z tym windowsem się nie spotkałem, ale zlinuksem jako wirus w biosie się spotkałem

Jednak moje podejrzenia się sprawdziły, macie tutaj kawałek artykułu z KŚ 22/06:
http://www.eimg.org/...es/153620ff.jpg

O rany. Jak ty w ogóle nie myślisz człowieku. Najpierw gnoisz Fx, a jak się okazuje, że pleciesz bzdury to "nic się nie stało, i tak wole Opere"

Firefox ma bardzo dobry kod źródłowy!

Cytat

Adam Harrsion używając narzędzia K7 firmy Klocwork dokonał analizy statycznej kodu źródłowego przeglądarki Mozilla Firefox.

Ogólnie test wypadł dobrze, kod Firefoksa okazał się dobrze napisany i jest wysokiej jakości. Z drugiej strony nie jest też doskonały, odkryto 655 usterek. Najwięcej z nich dotyczyło niesprawdzania, czy przekazywany wskaźnik nie ma wartości NULL. Jest też trochę problemów z zarządzaniem pamięcią, które mogą doprowadzić do jej wycieku. Zdarzały się też niezainicjalizowane zmienne. Analiza wykazała także 71 potencjalnych dziur w bezpieczeństwie. Tego, czy są poważne nie można sprawdzić automatycznym narzędziem, wymagane jest przejrzenie kodu przez osobę dobrze znającą działanie Firefoksa.

Analiza dotyczyła wersji 1.5.0.6. Twórcy Firefoksa zostali powiadomieni o odkrytych nieprawidłowościach i zdecydują czy się nimi zająć i w jaki sposób. [src]

A co najważniejsze. Ten twój "Ekspert" powielił bezmyślnie bzdury.

Cytat

Dwa dni temu pojawiła się informacja o nowej krytycznej luce w przeglądarce Firefox. Teraz Mischa Spiegelmock, jeden z hakerów opowiadających o luce, przygotował sprostowanie.

Wynika z niego, że prezentacja miała być humorystyczna. Podczas prezentacji wspomniano o znanej wcześniej dziurze w Firefoksie, która mogła spowodować przepełnienie stosu i doprowadzić do zdalnego wykonania kodu. Jednakże pokazany przez nich kod nie robił tego, jedynym efektem jego działania było załamanie się programu i wyczerpanie zasobów systemowych.

Spiegelmock zdementował także plotki o tym, że jakoby byłby on w posiadaniu informacji o 30 nieujawnionych dziurach w Firefoksie. Pełna treść sprostowania dostępna jest na stronach fundacji Mozilla. [src]

Cytat

Jeden z “hackerów”, którzy mówili o dziurach w Firefoksie na ToorConie, odpowiedział Window Snyder:

Cytat

Nasza prezentacja miała być przede wszystkim humorystyczna.

Podczas tej prezentacji wspomnieliśmy znaną poprzednio dziurę w Firefoksie, która mogła spowodować przepełnienie stosu i doprowadzić do zdalnego wykonania kodu. Jednakże pokazany przez nas kod nie robił tego, a mnie osobiście nie udało się do tego doprowadzić, nie znam też nikogo, komu by się to udało.

Nie udało mi się zrobić nic poza crashem programu i wyczerpaniem zasobów systemowych. Z całą pewnością, nie wykorzystałem tej dziury do przejęcia czyjegokolwiek komputera ani uruchomienia nieautoryzowanego kodu.

Nie jestem w posiadaniu informacji o 30 nieujawnionych dziurach, nigdy też tego nie powiedziałem. Człowiek, który prowadził tamtą prezentację ze mną, tak stwierdził, ale, szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, czy jest w posiadaniu takich informacji, czy nie.

Przepraszam wszystkich zainteresowanych i mam nadzieję, że udało mi się wszystko wyjaśnić.

Z poważaniem,
Mischa Spiegelmock

Mischa dostarczył Mozilli trochę kodu, który powoduje wywalenie się programu. Mozilla w dalszym ciągu bada sprawę.

Mój krótki komentarz: wydaje mi się, że sprawa jest najwyraźniej dęta, z igły widły. [src]

A teraz trochę pikanterii. ToorCon 2006 to konferencja dla black hat hackers czyli w rzeczywistości dla Krakerów (przestępców!). Ciekawe czy bez zznaczenia jest fakt, że konferencję sponsorował Microsoft

Ale ty oczywiście nie przyznasz się do błędu bo jesteś ekspertowy guru
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriszo 

• Veni, Vidi, Nici
  • PipPipPipPip
  • Postów 3493

Napisano 01 listopad 2006, 14:53

Wyświetl postUżytkownik Quest-88 dnia 01.11.2006 13:08 napisał

Firefox ma bardzo dobry kod źródłowy!

Bardzo dobry, ale nie doskonały. A już na pewno w FF 2.0 kuleją sprawy związane z zarządzaniem pamięcią. Po jakimś czasie użytkowania użycie pamięci przez przeglądarkę znacznie rośnie - nawet do 70 MB! Czasami już po paru minutach wykorzystanie RAM osiąga taki poziom i to przy jednej, otwartej zakładce. Nawet w IE nie jest tak źle.
Mam nadzieję, że Mozilla szybko to poprawi.

Użytkownik Kriszo edytował ten post 01 listopad 2006, 14:55

0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Quest-88 

• Wszechmogący root
  • PipPip
  • Postów 766

Napisano 01 listopad 2006, 15:06

z IE nie może być gorzej bo jest częścią systemu.
Znaczące zmiany nastaną wraz z Fx3.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriszo 

• Veni, Vidi, Nici
  • PipPipPipPip
  • Postów 3493

Napisano 01 listopad 2006, 17:02

Wyświetl postUżytkownik Quest-88 dnia 01.11.2006 15:06 napisał

z IE nie może być gorzej bo jest częścią systemu.
Znaczące zmiany nastaną wraz z Fx3.

Przecież FF 1.5 nie zjadał tak pamięci i był pod tym względem lepszy od IE (przeglądarka MS zajmowała około 30 MB RAM'u, a tu prawie 70?!). Więc dlaczego nagle nowy Firefox ma taki problem? Jeśli ma się to poprawić dopiero w wersji 3.0, to się chyba przerzucę z FF na coś innego, bo nie będę marnował prawie 1/10 pamięci na przeglądarkę. Chociaż mam nadzieję, że szybko się z tym uporają i już wersja 2.1 (czy jakie oznaczenie jej tam dadzą) będzie w porządku pod tym względem.

EDIT:
Nowy rekord - 85 MB po minucie używania! To już przesada. Albo mam coś z systemem, albo się twórcy nie popisali. :mad:

Użytkownik Kriszo edytował ten post 01 listopad 2006, 17:10

0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Quest-88 

• Wszechmogący root
  • PipPip
  • Postów 766

Napisano 01 listopad 2006, 17:28

Oj biedaku. Mi Fx zjada od 120 do 380 MB a mam 2 GB DDR2. Po co ma się marnować wolna przestrzeń? ;-) Jak masz gardłową sytuację i potrzebujesz ramu to możesz zabić proces, no chyba, że jesteś kolejnym wydajnościowym maniakiem i przy 512 MB zużycie ma być 3 MB :D Na poważnie: 1/10 zasobów to bardzo mało.

Fx3 czyli twój 2.1 ma wyjść w 1 kwartale 2007.
Zainteresuj się tym.
http://developer.mozilla.org/en/docs/Firef..._for_developers
http://wiki.mozilla....e_Brainstorming

Przeglądarki na Gecko wydajniejsze od Firefoksa na Windows to Flock/K-Meleon i Opera na Presto

Użytkownik Quest-88 edytował ten post 01 listopad 2006, 17:31

0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriszo 

• Veni, Vidi, Nici
  • PipPipPipPip
  • Postów 3493

Napisano 01 listopad 2006, 18:22

Wyświetl postUżytkownik Quest-88 dnia 01.11.2006 17:28 napisał

Oj biedaku. Mi Fx zjada od 120 do 380 MB a mam 2 GB DDR2. Po co ma się marnować wolna przestrzeń? ;-) Jak masz gardłową sytuację i potrzebujesz ramu to możesz zabić proces, no chyba, że jesteś kolejnym wydajnościowym maniakiem i przy 512 MB zużycie ma być 3 MB :D Na poważnie: 1/10 zasobów to bardzo mało.

Fx3 czyli twój 2.1 ma wyjść w 1 kwartale 2007.
Zainteresuj się tym.
http://developer.mozilla.org/en/docs/Firef..._for_developers
http://wiki.mozilla....e_Brainstorming

Przeglądarki na Gecko wydajniejsze od Firefoksa na Windows to Flock/K-Meleon i Opera na Presto

Bardzo mało powiadasz? A jak IE6 zużywał kilka MB więcej pamięci od FF 1.5, to z chęcią to wypominałeś. Teraz FF 2.0 "bierze" 3-4 razy więcej pamięci od IE i to jest w porządku. Czyżby brak obiektywizmu? Poza tym, jeśli nagle wszyscy twórcy oprogramowania oleją sprawy związane z optymalizacją wydajności, to jeden, drugi, trzeci taki program i nawet z Twoich 2 GB zrobi się 2 MB.

PS.

Wyświetl postUżytkownik Quest-88 dnia 01.11.2006 17:28 napisał

Oj biedaku.

Nie bądź cyniczny, dobrze. Widzę, że z szacunkiem do innych użytkowników forum nadal jest u Ciebie problem.

Użytkownik Kriszo edytował ten post 01 listopad 2006, 18:25

0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Quest-88 

• Wszechmogący root
  • PipPip
  • Postów 766

Napisano 01 listopad 2006, 19:21

Wyświetl postUżytkownik Kriszo dnia 01.11.2006 18:22 napisał

Bardzo mało powiadasz? A jak IE6 zużywał kilka MB więcej pamięci od FF 1.5, to z chęcią to wypominałeś. Teraz FF 2.0 "bierze" 3-4 razy więcej pamięci od IE i to jest w porządku. Czyżby brak obiektywizmu? Poza tym, jeśli nagle wszyscy twórcy oprogramowania oleją sprawy związane z optymalizacją wydajności, to jeden, drugi, trzeci taki program i nawet z Twoich 2 GB zrobi się 2 MB.

Tak, to mało. Nie przypominam sobie. Żadna wersja IE nigdy w Windows nie powinna zjadać więcej pamięci niż konkurencyjne przeglądarki ponieważ jest integralną częścią systemu. Gdyby Konqueror zjadał więcej pamięci niż Firefox w KDE moje zdanie byłoby takie same. Moje chęci do komentowania nie maja tutaj nic do rzeczy. Nie twierdze, że zjadanie marnych 85 MB jest w porządku. Brak obiektywizmu? - nie sądzę.
Wiem jakie są konsekwencje nie optymalizacji kodu - nie twierdzę również, że producenci nie powinni na to zwracać uwagi :)

Dodatkowo, w przeciwieństwie do ciebie wiem dlaczego Fx się tak zachowuje.
Masz tu coś na osłodę - http://hacking.pl/6217
http://mozillapl.org/forum/about-26750.htm...7f2e3014f1de422
Gdy w 2007 roku Fx3 będzie korzystał z XUL Runnera i Cairo, binarki będą lżejsze a aplikacja mniej zasobożerna

Cytat

PS.
Nie bądź cyniczny, dobrze. Widzę, że z szacunkiem do innych użytkowników forum nadal jest u Ciebie problem.

Może jestem, może nie jestem. A u ciebie ciągle jest problem z robieniem z dyskusji OT i sprowadzanie ich do poziomu flejmów
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriszo 

• Veni, Vidi, Nici
  • PipPipPipPip
  • Postów 3493

Napisano 01 listopad 2006, 19:54

Wyświetl postUżytkownik Quest-88 dnia 01.11.2006 19:21 napisał

Dodatkowo, w przeciwieństwie do ciebie wiem dlaczego Fx się tak zachowuje.
Masz tu coś na osłodę - http://hacking.pl/6217
http://mozillapl.org/forum/about-26750.htm...7f2e3014f1de422
Gdy w 2007 roku Fx3 będzie korzystał z XUL Runnera i Cairo, binarki będą lżejsze a aplikacja mniej zasobożerna

Czyli jednak kod zawiera niedociągnięcia w postaci zbyt dużej złożoności. Wg mnie przeglądarka internetowa nie powinna "zdajać" tyle pamięci. Zresztą, Opera również ma duże możliwości konfiguracji, a nie jest tak pamięciożerna. Dobrze, że mają w ogóle zamiar to poprawić, ale moim zdaniem to powinno być zrobione już w obecnej wersji FF 2.0.

Wyświetl postUżytkownik Quest-88 dnia 01.11.2006 19:21 napisał

Może jestem, może nie jestem. A u ciebie ciągle jest problem z robieniem z dyskusji OT i sprowadzanie ich do poziomu flejmów

Czego przepraszam? "Flejmów"? Nie mam pojęcia co to znaczy, mogę się tylko domyślać. Nie obrażam Cię, jestem kulturalny, staram się argumentować swoje wypowiedzi więc gdzie te "flejmy"? I gdzie to ciągłe robienie OT, bo jakoś nie przypominam sobie, aby mi się to notorycznie zdarzało? Poza tym, ciekawe kto ze mną ten OT ciągnie? Chyba sam do siebie piszę. Ale racja, czas kończyć, bo jeszcze po warnie dostaniemy.

Użytkownik Kriszo edytował ten post 01 listopad 2006, 20:18

0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   draco =] 

• Poszukiwacz prawdy.
  • PipPip
  • Postów 680

Napisano 03 listopad 2006, 17:38

Ahh... Jak już powstał taki temat to napiszę swoje spostrzerzenie...

Jako stały użytkownik Opery w zasadzie od zawsze... kiedyś zainstalowałem ff [ starszą wersję ~ 1.5 ]. I jakie były moje pierwsze wrażenia? Ciekawe... Powitał mnie wygląd ie6 z dodanymi na siłę zakładkami. Nawet sesji bez odpowiedniej wtyczki nie potrafi zapamiętać czy przywrócić.

Teraz [ v2 ] doszła do tego zasobożerność na zdecydowanie wyższym poziomie niż w Operze. Co prawda dodane już to zapamiętywanie sesji, ale ff bez wtyczek i momentalnej zmianie oryginalnej skórki jest poważnie ograniczoną przeglądarką. Nawet nie potrafi pokazać mi z jaką aktualną prędkością otwiera się stronka [ co wbrew pozorom jest przydatne, przynajmniej mnie... ].

Ff jako alternatywa dla ie6 tak, ale czy dla ie7? Cóż, tutaj mógłbym już polemizować. Jeżeli ktoś nie lubi/nie umie babrać się w ff to nowa przeglądarka ms jest lepszą alternatywą... Tak czy inaczej, jeszcze nie spotkałem przeglądarki, która mogłaby być co najmniej na równym poziomie Opery. Każdej czegoś brakowało...

Cóż, pewnie zbyt mało czasu spędziłem przy ff by móc go tak naprawdę obiektywnie ocenić. Jednakże nie było również żadnej zachęty ze strony tej przeglądarki, która mogłaby mnie skusić do przejścia właśnie na nią...

Użytkownik draco =] edytował ten post 03 listopad 2006, 17:39

:)
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   ŁUKASZ24 

• Master kanister
  • Postów 35

Napisano 08 listopad 2006, 08:01

MY tu sobie Gadu-Gadu a tu rośnie coś gorszego od IE i FF razem wziętych (FF nie jest zły): Microsoft Firefox 2007 Pro. Tu adresik:

www.msfirefox.com
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Placio74 

• VideoAudio
  • Pip
  • Postów 180

Ikona posta  Napisano 08 listopad 2006, 14:09

Microsoft Firefox 2007 Pro :roll1:

Chyba nie sprawdziłeś co (MS Internet Explorer 7) i skąd (download.microsoft.com) jest ściągane po kliknięciu na download na tej stronie.

Zresztą wystarczy spojrzeć na wymagania systemowe, by od razu się domyślić że to 'pic na wodę'.
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   ŁUKASZ24 

• Master kanister
  • Postów 35

Napisano 08 listopad 2006, 18:41

IE 7 ściąga się stamtąd Póki co. Mimo tego się obawiam.
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   S.Snape 

• Severus Snape
  • PipPipPip
  • Postów 1332

Napisano 18 listopad 2006, 14:25

Wyświetl postUżytkownik ŁUKASZ24 dnia 08.11.2006 8:01 napisał

MY tu sobie Gadu-Gadu a tu rośnie coś gorszego od IE i FF razem wziętych (FF nie jest zły): Microsoft Firefox 2007 Pro. Tu adresik:

www.msfirefox.com

Ale ty jesteś lol... Ktoś sobie stronkę stworzył...
Macie tu wymagania tego cuda:

Cytat

Computer/Processor Quadcore CPU 4.6GHz processor or higher (For the loading of Hotmail.com) :D
Operating Systems Windows XP Service Pack 2 (SP2)
Windows XP Professional x64 Edition
Windows Server 2003 Service Pack 1 (SP1)
All Major Linux Distributions (As if...)
Memory To compensate for frequent memory leaks:
Windows XP Service Pack 2 (SP2) - 873 MB
Windows XP Professional x64 Edition - 1680 MB
Windows Server 2003 Service Pack 1 (SP1) - 870 MB
Windows Server 2003 Service Pack 1 ia64 - 2180 MB
Drive Microsoft HD-DVD-ROM drive (Required to maintain dangerous CPU temperatures)
Display/Graphics 1080i or higher-resolution screen with any 512mb SLI Graphics card. (For High Definition GIF images)
Peripherals Microsoft Mouse, Microsoft IntelliMouse, or any compatible Microsoft device. (Otherwise all hyperlinks will be disabled)
Software Microsot Powerpoint 2007 (For exceptional Spyware Protection) :D
Credit Card Microsoft accepts Visa, Mastercard, Amex, Delta and Discover.

0

#26 Guest_DrizeR_*

• Grupa: Guests

Napisano 18 listopad 2006, 14:33

http://di.com.pl/news/15186,0.html
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   yoyek 

• Skaterboy :)
  • Pip
  • Postów 447

Napisano 19 listopad 2006, 22:37

ale akcja.. jestem bardzo ciekawy co dalej bedzie :D i jak to rozwiaza :)
AS I LAY DYING
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   pp16 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 17

Napisano 25 listopad 2006, 14:27

Firefox to wielka porażka. żżera dużo pamięci , ma zbytnio uproszczonym konfigurację i ma więcej dziur niż IE.
Opera i Sea Monkey rządzą !!!
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   Bartus_swdn 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 116

Napisano 25 listopad 2006, 23:53

Wyświetl postUżytkownik pp16 dnia 25.11.2006 15:27 napisał

Zżera dużo pamięci

To prawda

Wyświetl postUżytkownik pp16 dnia 25.11.2006 15:27 napisał

ma więcej dziur niż IE.

Firefox ma tylko kilka dziur

Ja nie mogę się zgodzić z tym że Opera rządzi, ponieważ dalej niektóre strony nie chodzą prawidłowo(wina webmasterów)

Użytkownik Bartus_swdn edytował ten post 25 listopad 2006, 23:55

0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 26 listopad 2006, 00:21

Wyświetl postUżytkownik Bartus_swdn dnia 25.11.2006 23:53 napisał

Ja nie mogę się zgodzić z tym że Opera rządzi, ponieważ dalej niektóre strony nie chodzą prawidłowo(wina webmasterów)

no to sorry, miej pretensje do webmasterów a nie opery...
0

• 2 stron +
  • 1
  • 2