-
5 stron
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Czy warto zainstalowac Viste za i przeciw
Napisano 09 styczeń 2007, 03:30
i ktora edycja bedzie dla normalnego uzytkownika ?
____________________B Ó G______________ H O N O R ____________ O J C Z Y Z N A _______________
Napisano 09 styczeń 2007, 08:04
Napisano 09 styczeń 2007, 13:58
Napisano 09 styczeń 2007, 14:12
Napisano 09 styczeń 2007, 14:32
- straszne wymagania sprzętowe
- bez rewolucji w stosunku do Windows XP poza wyglądem i kilkoma nowymi narzędziami
- gry chodzą 30% wolniej (robiłem testy i np. w 3DMarku 01 SE w XP miałem ponad 20000pkt, a na Vista RC1 14857, to mówi samo za siebie).
- DRM
- brak sterowników póki co (ale to się zapewne po premierze zmieni)
- cena
- domowemu użytkownikowi może przeszkadzać User Account Control pytając o każdą możliwą operację, czy ten aby na pewno ją zainicjował
Zalety:
- nowy wygląd
...
- User Account Control może się przydać w dużych firmach jako dodatkowe zabezpieczenie
- DirectX 10 (o ile nie wyjdzie na XP, a jak znam życie, to pewnie wyjdzie, jeśli nie od Microsoftu, to ktoś inny się tym zajmie
- po jakimś ciężkim programie/grze pamięciożernej nie dostrzega się tego obciążenia, a w XP już się nic nie dało zrobić, bo każdy program startował 5 minut.
Hehe, ja myślę, że każda edycja będzie dla normalnego użytkownika. Jak ktoś jest nienormalny to niech lepiej nie siada przed komputerem. A tak na poważnie, to zależy co chcesz robić. Wszystkie działają tak samo, tylko mają dodatkowe bajery. Dla domowego użytkownika Home Premium raczej, no chyba, że się ma problemy z pamięcią (RAM), to Home Basic. No ewentualnie Ultimate, ale to wtedy jak się ma zasobny portfel (lub szybkie łącze :P ). Ja będę miał Business, ale to tylko dlatego, że niedawno nabyłem XP Professional i mi przysługuje za friko.
Użytkownik Nitrox edytował ten post 09 styczeń 2007, 14:37
Napisano 25 styczeń 2007, 21:05
Użytkownik poki_3 dnia 25.01.2007 18:42 napisał
30 Styczeń
Użytkownik krzysie.k edytował ten post 25 styczeń 2007, 21:05
Napisano 25 styczeń 2007, 22:34
to ja zacytuje siebie z innego forum:
Cytat
Cytat
poczatek uzywania visty to szok - szukanie wszystkiego niczym w zupelnie nowym osie ktory pierwszy raz wlaczylismy
jesli mialbym placic za viste to nie kupilbym jej. jako "prezent" od uczelni moze byc, pewnie za jakis czas sie na nia przestawie.
Użytkownik Deadeye edytował ten post 25 styczeń 2007, 23:44
Napisano 31 styczeń 2007, 14:58
Napisano 31 styczeń 2007, 15:16
- wymagania
- niestabilne stery i aplikacje
Główniez tego powodu przeciw
+ DX 10
+ Bardzo ładny wygląd
+ wygodny (nowe funkcje, fajny zegarek :P )
Ja proponuję poczekać aż wszystko będzie działać na Viście ok, ponieważ jak już tak się stanie to system (wg. mnie) będzie wygodny i będzie się miło na nim pracowało
Cytat
zgadz się
Użytkownik grzesiu_12 edytował ten post 31 styczeń 2007, 15:17
Xbox 360 Premium + LCD LG 32" + Technics' audio
Napisano 31 styczeń 2007, 15:29
Użytkownik Deadeye dnia 25.01.2007 22:34 napisał
większa rzesza osób opiera się właśnie na podstawie informacji, choćby takich jak TA, bo łatwiej jest wyciagnąć argumenty ZA i PRZECIW, natomiast zgadzam się że najlepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie i przekonanie się na własne oczy jak działa nowy system...szkoda tylko że Vista nie jest dla wszystkich, chodzi mi o osoby które mają słabe pecety, a wiadomo że wymagania Visty są bardzo wysokie
Napisano 31 styczeń 2007, 16:24
Cytat
Cytat
Miejmy nadzieje że to się nie stanie. Dlaczego? DRM i inne pioruństwa. Gdyby viśta stała się powszechna oznaczało by to jeszcze większe zyski microsoftu i to że mogą bezkarnie praktykować takie rzeczy. Fajnie by było jakby się -powiedzmy-odwrócili plecami, ale pewnie tak nie będzie.
Napisano 31 styczeń 2007, 16:34
Użytkownik kubaw dnia 31.01.2007 16:24 napisał
Przecież nikt Ci nie każe kupować i instalować Visty na "ślepo"...od czego jest dostępna wersja testowa :>
Napisano 31 styczeń 2007, 23:48
- ciekawy wygląd
- jeszcze bardziej intuicyjna obsługa niż w Win Xp
- bezpiecniejszy (zróżnicowane konta użytkowników)
- wiele usprawnień (szkoda czsu na wymienianie, do przecyztania w internecie...)
Nie widzę negatywnych stron: system w wersji polskiej mam za darmo z msdn'u, pracuje na szybkim sprzęcie.
Napisano 01 luty 2007, 00:35
Ja eksperymentowlaem z ankladkami do XP Prof ludząco przypominajacymi VISTE.
Oczywiscie sama nakladka nie jest vistą, ale jedno moge powiedzieć , że moja konfiguracja kompa na VISTE jest za slaba , a jesli odpaliłbym gre hmmm.
Uzylem ang. nakladki z silnikiem Areo. Włączyłęm ja i pierwsze co nie zobaczylem ale uslyszalem , to natezenie pracy wentylka na grafice , a moja grafa to 7600 GT. Wyorazcie sobie pełen system vista i full opcje AREO.
MOJ sprzed odrazu odczul samą nakladke bazujacą na silniku areo.
STRATY to ok 10-20 % ogolnej wydajnosci kompa zwlaszcza w grach !!!
Czytalem ostatnio artykul jako na VISIE 3DMark05 i 06 wypadl lepiej. Tak zgodze sie z tym ale konfiguracja testowego kompa byla taka :
AMD 4200+
2x2 GB DDR2
160 GB Raptor
GF 8800 512ram
No oczywiscie na takim sprzecie vista hula razem z grami , ale kto ma taki sprzet >>>>!!!!!!????
ANDULKA na szykim czyli jakim , bo dzis trudno stwierdzic czy sprzet nalezy do szybkich czy do sredniakow.
WADY : przesadne wymogi wzgledem sprzetu
nowy a zawiera bledy
dziwne wersje zwlaszcza ta smieszna dla krajow trzeciego swiata tak sie zastanawiam kto tam ma tak dobre kompy hmmmm chyba wodzowie wiosek
LAdny wyglad to nie zaleta to samo praktycznie mamy w nakaldkach na XP !!!!
ktos napisal fajny zegarek tak jest on fajny ale po tygodniu juz jest zwyklym zegareczkiem.
ZALETY : podoba sie mojej dziewczynie tzn. nakladka Areo na xp, pare bajerek.
dx 10 tak jesli kupisz karte z obslugadx10 tak jesli bedziesz mial gre ktora wykorzysta potencjal dx 10
wyszukiwanie plikow
JA MYSLE ZE LEPSZA BYLABY SUPER NAKLADKA NA XP zeby go odsiwezyc
CHCECIE CZEGOS NOWEGO TO moze to http://www.mandriva....p?p=prezentacja
http://img182.images...eenshot25tw.png
____________________B Ó G______________ H O N O R ____________ O J C Z Y Z N A _______________
Napisano 01 luty 2007, 10:05
AMD 4200+
2x2 GB DDR2
160 GB Raptor
GF 8800 512ram
to trochę czasu minie.
Ja używam Windowsa tylko do gier, więc dla mnie jak na razie jest lepszy XP.
Teraz czekam na UbuntuStudio :D
Napisano 01 luty 2007, 10:28
Użytkownik MAKSIMUSS dnia 01.02.2007 2:35 napisał
Ja eksperymentowlaem z ankladkami do XP Prof ludząco przypominajacymi VISTE.
Oczywiscie sama nakladka nie jest vistą, ale jedno moge powiedzieć , że moja konfiguracja kompa na VISTE jest za slaba , a jesli odpaliłbym gre hmmm.
Uzylem ang. nakladki z silnikiem Areo. Włączyłęm ja i pierwsze co nie zobaczylem ale uslyszalem , to natezenie pracy wentylka na grafice , a moja grafa to 7600 GT. Wyorazcie sobie pełen system vista i full opcje AREO.
MOJ sprzed odrazu odczul samą nakladke bazujacą na silniku areo.
STRATY to ok 10-20 % ogolnej wydajnosci kompa zwlaszcza w grach !!!
Czytalem ostatnio artykul jako na VISIE 3DMark05 i 06 wypadl lepiej. Tak zgodze sie z tym ale konfiguracja testowego kompa byla taka :
AMD 4200+
2x2 GB DDR2
160 GB Raptor
GF 8800 512ram
No oczywiscie na takim sprzecie vista hula razem z grami , ale kto ma taki sprzet >>>>!!!!!!????
ANDULKA na szykim czyli jakim , bo dzis trudno stwierdzic czy sprzet nalezy do szybkich czy do sredniakow.
WADY : przesadne wymogi wzgledem sprzetu
nowy a zawiera bledy
dziwne wersje zwlaszcza ta smieszna dla krajow trzeciego swiata tak sie zastanawiam kto tam ma tak dobre kompy hmmmm chyba wodzowie wiosek
LAdny wyglad to nie zaleta to samo praktycznie mamy w nakaldkach na XP !!!!
ktos napisal fajny zegarek tak jest on fajny ale po tygodniu juz jest zwyklym zegareczkiem.
ZALETY : podoba sie mojej dziewczynie tzn. nakladka Areo na xp, pare bajerek.
dx 10 tak jesli kupisz karte z obslugadx10 tak jesli bedziesz mial gre ktora wykorzysta potencjal dx 10
wyszukiwanie plikow
JA MYSLE ZE LEPSZA BYLABY SUPER NAKLADKA NA XP zeby go odsiwezyc
CHCECIE CZEGOS NOWEGO TO moze to http://www.mandriva....p?p=prezentacja
http://img182.images...eenshot25tw.png
Te nakładki to syf, bo ja mam Aero Glass ze wszystkim efektami i grafika obciążona nie jest(tak podjrzewam, bo jak narzie sterowniki od nVidii mają mniej funkcji niż 8 letniego SISa, na moim drugim kompie..), tylko procesor. No niestety wentyl od niego działa cały czas na pełnnyvh obrotach:/ Jak juz mówiłem w innym temacie przygotowywuje recenzję i w niedługim czasie ją opublikuje.
Użytkownik lukaszlew77 edytował ten post 01 luty 2007, 10:32
Napisano 01 luty 2007, 19:38
szczegolnie ostatnie wyniki sa interesujace - na mega szybkim kompie osiagi spadaja o 70% przy 512 mb w porownaniu do xp (!!!). tak samo jak w wowie jest np. company of heroes, neverwinter night 2 i pewnie innych... dlatego 1 gb to minimum do grania na viscie.
Użytkownik Deadeye edytował ten post 01 luty 2007, 19:48
Napisano 03 luty 2007, 15:29
Użytkownik Deadeye dnia 01.02.2007 19:38 napisał
szczegolnie ostatnie wyniki sa interesujace - na mega szybkim kompie osiagi spadaja o 70% przy 512 mb w porownaniu do xp (!!!). tak samo jak w wowie jest np. company of heroes, neverwinter night 2 i pewnie innych... dlatego 1 gb to minimum do grania na viscie.
U mnie NWN2 chodzi troszkę gorzej niż na XP, ale co do NFS Most Wanted, to nie ma w ogóle porównania, chaczy i to tak, że jazda nie jest najłatwiejsza. A sprzęt mam jak w sygnaturce.
Napisano 05 luty 2007, 19:56
- wymagania sprzętowe
- niektóre aplikacje nie będą działać
- stery (chociaż zależy jaki masz sprzęt, może akurat to nie problem)
Za:
- wygląd
- trzeba poznawać nowości aby znać się mniej więcej na tym i nie być zaskoczonym jak przyjdzie korzystać z tego np. u kogoś na kompie
- wkrótce i tak stanie się popularny
Proponuję na początku zianstalować Vistę, ale zostawić dobrze działający XP i testować Vistę. Kiedy uznasz, że Vista jest w 100% ok, wyrzucisz XP.
Napisano 05 luty 2007, 20:11
Użytkownik kzez1986 dnia 05.02.2007 19:56 napisał
Zrobiłem podobnie, ale wywaliłem Vistę i zostawiłem XP :P
A właśnie przypomniała mi się jedna rzecz, a mianowicie niejaki DirectX 9.0L. Nie wiecie co z nim? Ponoć miał umożliwiać normalne działanie gier na Windows Vista.
Użytkownik Nitrox edytował ten post 05 luty 2007, 20:38
Napisano 06 luty 2007, 12:32
Użytkownik Nitrox dnia 05.02.2007 20:11 napisał
A właśnie przypomniała mi się jedna rzecz, a mianowicie niejaki DirectX 9.0L. Nie wiecie co z nim? Ponoć miał umożliwiać normalne działanie gier na Windows Vista.
przeciez on jest w viscie, to czesc dx10. bez tego zadnej gry bys nie odpalil
Napisano 06 luty 2007, 13:05
Użytkownik kzez1986 dnia 05.02.2007 19:56 napisał
można osiągnąć taki sam - albo nawet lepszy - wygląd bez wydawania żadnych pieniędzy i zasobów komputera
Cytat
Cytat
to nie jest zaleta tylko fakt ;] nie wpływa to w żadnym stopniu na działanie systemu, może poza tym, że wszystkie fora będą zawalone problemami z czymkolwiek na viście/samą vistą, tak jak teraz z xp jest ;] wsparcia od producentów sprzętu/oprogramowania bym tu nie wliczał, bo każdy kolejny system przeznaczony do domu/posiadający taką wersję od ms jest świetnie wspierany ;]
Napisano 06 luty 2007, 13:11
Użytkownik Grejpfrut14 dnia 06.02.2007 13:05 napisał
a widziales viste? bo jestem pewien ze nie
-
5 stron
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1