Jako jeden z wielbicieli Visty na tym forum, też się wypowiem :P. Oczywiście warto instalować vistę, ale trzeba mieć dobry komputer. Opiszę Vistę według siebie w kilku punkcikach.
Zacznę od wyglądu. Nikt Viście nie zarzuci, że nie ma wyglądu. Jednak według mnie AERO to tylko chwyt reklamowy. 'Efektowne' przerzucanie okien (WIN+TAB) jest strasznie niewygodne, wolę użyć zwykłego (ALT+TAB). Przezroczystość okien przy ustawieniu jakiegoś koloru, zanika. Jeżeli ustawimy największą intensywność koloru, prawie nie dostrzegamy przezroczystości. Z koleii jak ją wyłączymi, pasek zadań zrobi się na ten kolor. I tak źle i tak nie dobrze. Aero wcale nie wymaga 128MB pamięci, bo udowodniłem to w jednym z tematów na tym forum. Może chodzi o to, aby inwestować w lepszy sprzęt.
Według mnie prawie nie potrzebne. Jest tego od groma (w wersji HomePremium), typu Media Center, WMP, IE, Galeria systemu Windows, Movie Marker, Obszary spotkań itp. Żadnego z tych programów nie używam. W HomeBasic nie ma tyle tych aplikacji, ale nie ma AERO. Przeszedł bym na HB, ale już kupiłem HP, więc nie będę 2 visty kupował... Nawet nie myślę, ile w wersji Ultimate jest tych aplikacji, które zresztą można zastąpić darmowymi, lepszymi odpowiednikami.
Po użytkowaniu przez 2 tygodnie visty, usiąście na XP to jest z jak skok z nieba do piekła. Być może większość powie, że przesadzam, ale często wpisuję coś do menu start w Viscie, i robię to też w XP, ale potem mi sie przypomina, że to nie ta bajka. Ulepszone ALT+TAB jest też bardzo przydatne.
Vista przy uruchamianiu już wygrywa z XP. XP na tym samym sprzęcie ładuje się 30sek, z czego vista ok. 15-20. W XP wszystko pojawia się powoli, w Viście wszystko odrazu. Fakt, gry w Viście na mojej zintegrowanej karcie o wiele gorzej chodzą niż na XP. Jednak Diablo 2 nie narzeka, więc problemów nie ma. Zamykanie systemu jest też o wiele szybsze. XP około 30-20 sekund, Vista 5-10 sek.
Następny atut Visty. XP po 4, 5h użytkowania trzeba go zresetować, bo strasznie przycina. Tego w Viście nie widać. Mój system chodzi teraz 21h i ma zajęte równo 50% ramu. Nie widać przycinek, komputer musi jeszcze chodzić z następne 20h.
Rzeczywiste strasznie różnią się od tych, co ustalił MS. Oficialne:
Cytat
Procesor 32- lub 64-bitowy o częstotliwości 800 MHz,
512 MB pamięci operacyjnej,
Karta graficzna SVGA (o rozdzielczości 800x600),
Dysk twardy o pojemności 20 GB i 15 GB wolnego miejsca,
Napęd CD-ROM.
Jednak, aby nie narzekać na Vistę, i nie wywalić jej po kilku godzinach potrzeba:
Procesor 1600MHz
1024MB pamięci operacyjnej
Karta graficzna obsługująca DX 9.0c i mająca conajmniej 64MB pamięci
Szybki dysk twardy conajmniej 60GB (Vista zajmuje 15 na starcie)
Czytnik płyt DVD.
Jeżeli spełniasz wszystkie w/w wymagania, możesz instalować vistę bez przeszkód. Jeżeli nawet będziesz miał C2D, 4GB RAM i wolny dysk, Vista będzie mocno przycinać (sam o tym wiem).
Użytkownik S.Snape edytował ten post 11 czerwiec 2008, 17:48