Komputer Świat Ekspert - Forum: Czy warto zainstalowac Viste za i przeciw - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

• 5 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostatnia »

Czy warto zainstalowac Viste za i przeciw

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   BadSowa 

• Użytkownik zbanowany
  • Pip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 157

Napisano 06 luty 2007, 15:07

Przeciw:
za duża cena
wymagania sprzętowe
dochodzi tylko trochę udogodnień
imho starta czasu i kasy
nie wiem czy to prawda, ale częśc softu moze nie chodzić
Za:
bajery graficzne
szybka instalacja(ale to i tak chwilowe)
czytalem o takim czym jak XNA (ma dzialac tylko pod vistą) [http://xna.pl/]

Ja jednak radzę pobawić się z linuxem.
0

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   krzysie.k 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 940

Napisano 06 luty 2007, 16:03

OT: Chciałem zapytać czy przy otwieraniu folderów w Viście ich zawartość pokazuję się po chwili czy od razu?
Bo u mnie po chwili i nie wiem czy to tak jest czy mam za słaby sprzęt...
Intel Pentium 4 1.8A@2.4GHz | Asus P4PE-X | 768 MB DDR RAM | Radeon 9550 256MB | Seagate 80 GB 7200 RPM | Creative Audigy SE |

0

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   Deadeye 

• What do you think?
  • PipPipPipPip
  • Postów 4056

Napisano 06 luty 2007, 17:06

Wyświetl postUżytkownik krzysie.k dnia 06.02.2007 16:03 napisał

OT: Chciałem zapytać czy przy otwieraniu folderów w Viście ich zawartość pokazuję się po chwili czy od razu?
Bo u mnie po chwili i nie wiem czy to tak jest czy mam za słaby sprzęt...

u mnie szybciej niz w xp, choc to pewnie przez to ze nie mam antywirusa tam (ani zadnych innych aplikacji dzialajacych w tle). powinno sie otwierac od razu.
0

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   krzysie.k 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 940

Napisano 06 luty 2007, 17:09

No właśnie mi chyba też szybciej niż w XP ale najpierw pokazuje się okno a dopiero po chwili jego zawartość a w XP wszystko na raz. Czyli chyba jednak za mało ramu... :(
Intel Pentium 4 1.8A@2.4GHz | Asus P4PE-X | 768 MB DDR RAM | Radeon 9550 256MB | Seagate 80 GB 7200 RPM | Creative Audigy SE |

0

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   Deadeye 

• What do you think?
  • PipPipPipPip
  • Postów 4056

Napisano 06 luty 2007, 17:23

albo karta.. choc ty i tak masz chyba wyloczony aero? czy jednak jest ten "posredni" aero ktory nie wymaga karty z shaderami? nie mialem okazji sprawdzic

Użytkownik Deadeye edytował ten post 06 luty 2007, 17:25

0

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   krzysie.k 

• Uczestnik
  • PipPip
  • Postów 940

Napisano 06 luty 2007, 17:49

Ja mam to aero bez przezroczystości

Użytkownik krzysie.k edytował ten post 06 luty 2007, 17:51

0

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtex16 

• Mortal Dragon
  • PipPipPipPipPip
  • Postów 9499

Napisano 06 luty 2007, 22:17

Test gier, które chodzą pod Vistę:
http://www.extremete...,2090571,00.asp
Email wojtex16[małpa]interia.pl
Gadu-Gadu 2350020
Skype wojtex16
0

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   andulka 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 49

Napisano 06 luty 2007, 23:42

Wyświetl postUżytkownik MAKSIMUSS dnia 01.02.2007 0:35 napisał

ANDULKA na szykim czyli jakim , bo dzis trudno stwierdzic czy sprzet nalezy do szybkich czy do sredniakow.

W moim subiektywnym odczuciu na komputerze (P4 3GHz HT, 2x512mb ram, asus p5gd1 pro, Geforce 6600) Vista śmiga szybko. Choć porównując mój komputer z Core 2 duo i Geforce 7600 to rzeczywiście można rzec, że jest średniakiem :P
Life is simple, make choices and don't look back
0

#39 Użytkownik nie jest zalogowany   kamyś 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 63

Napisano 10 luty 2007, 17:40

Szczerze mówiąc nie widze wielkiej różnicy pomiędzy XP i Vistą , nawet blue screany są :P wygląda podobnie do XP areo wygląda fajnie, chociaż nieraz mnie denetwuje i nie jestem przekonany tym systemem :>
0

#40 Użytkownik nie jest zalogowany   Cap!te(L) 

• Counter-Strike 1.5 LegeNds :) www.pacsteam.f0ra.info
  • Pip
  • Postów 242

Napisano 10 luty 2007, 17:45

http://video.google.pl/videoplay?docid=-97...17283&hl=pl
Krótka prezentacja Aero powered by me ;)
0

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   WoDzU 

• O/C maniac
  • Pip
  • Postów 309

Napisano 10 luty 2007, 18:07

IMHO nie warto już się przesiadać na Vistę, zwłaszcza, że są jeszcze gry, które lepiej chodzą pod XP (i to dość dużo lepiej, nawet 10-15%). Lepiej poczekać jeszcze trochę, aż zaczną wychodzić same gry pod Vistę, wtedy siłą rzeczy będziemy zmuszeni do zmiany OSu. Można też zainstalować 2 systemy: XP i Vistę... ;)
AMD Athlon 3000+ AM2 (1,80@2,93 GHz) | Asus M2N-E BIOS 602 nForce 570 Ultra (200@325x3) | Geforce 7600 GT Gigabyte 128 MB GDDR3 580/1120 MHz Silent Pipe II | Kingmax 2x256 MB DDR2 533 MHz Dual | 80 GB HDD Maxtor ATA 133 | 350W Amacrox Warrior APFC | DVD-ROM LG | DVD-RW LG
0

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   cimlik 

• chill cout
  • PipPip
  • Postów 640

Napisano 10 luty 2007, 19:02

Według mnie na razie nie warto - duża ilość aplikacji nie jest dostosowana do nowego systemu, jest on za drogi i zbyt wymagający. Napisałem na razie, bo prędzej czy później zmiana systemu jest nieunikniona. Bądź co bądź Vista pod wieloma względami jest lepsza od XP....

Użytkownik cimlik edytował ten post 10 luty 2007, 19:04

0

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   mmstudio 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 179

Napisano 11 luty 2007, 11:31

A powiedzcie czy jest możliwość zainstalowania Visty na jednym dysku z XP przy zainstalowanym już XP. Chodzi o to czy można tak doinstalować Vistę do XP aby przy starcie systemu był wybór dwóch systemów do wyboru. Cos takiego robiłem kiedys jak przy 2000 dorzuciłem XP.
Chciałbym przetestowac Viste ale nie chce wyrzucac XP gdyz mam sporo zainstalowanych programów na których pracuję.

Pozdrawiam
=========================
mmstudio
GG:3430942
E-mail: mmstudio@plusnet.pl
=========================
0

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   Nitrox 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2297

Napisano 11 luty 2007, 15:16

Wyświetl postUżytkownik mmstudio dnia 11.02.2007 11:31 napisał

A powiedzcie czy jest możliwość zainstalowania Visty na jednym dysku z XP przy zainstalowanym już XP. Chodzi o to czy można tak doinstalować Vistę do XP aby przy starcie systemu był wybór dwóch systemów do wyboru. Cos takiego robiłem kiedys jak przy 2000 dorzuciłem XP.
Chciałbym przetestowac Viste ale nie chce wyrzucac XP gdyz mam sporo zainstalowanych programów na których pracuję.

Pozdrawiam

Można na innej partycji niż XP. Ale Vista ma bootloader inny niż dotychczasowe systemy. Jak się znudzi i trzeba będzie usunąć :P , to edycja boot.ini nic nie da, bo Visty tam nie ma. Trzeba z konsoli wpisać fixboot.
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   kamyś 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 63

Napisano 11 luty 2007, 17:45

Mam takie pytanie co lepiej kupić windows XP Home czy Vistę Home Premium bo wydaje mi się że lepiej będzie wziąć XP bo są wszystkie stery i wydaje mi się, że chodzą wszystkie gry a na Viście to nie wiem , a co do XP to słyszałem żę np fifa 06 i 07 nie chodzą na XP Home , ale nie wiem czy w to wierzyć , Wy powiedźcie co wiecie an tem temat . Kupuje nowego kompa i dlatego się pytam nie bedzie to demon szybkości, myśle o 1Gb ramu (ddr2) , kartę Galaxy zalman 7300GT więc z Vistą będzie ciężko :/
0

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   Nitrox 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2297

Napisano 11 luty 2007, 18:10

Wyświetl postUżytkownik kamyś dnia 11.02.2007 17:45 napisał

Mam takie pytanie co lepiej kupić windows XP Home czy Vistę Home Premium bo wydaje mi się że lepiej będzie wziąć XP bo są wszystkie stery i wydaje mi się, że chodzą wszystkie gry a na Viście to nie wiem , a co do XP to słyszałem żę np fifa 06 i 07 nie chodzą na XP Home , ale nie wiem czy w to wierzyć , Wy powiedźcie co wiecie an tem temat . Kupuje nowego kompa i dlatego się pytam nie bedzie to demon szybkości, myśle o 1Gb ramu (ddr2) , kartę Galaxy zalman 7300GT więc z Vistą będzie ciężko :/

Ten system to tragedia na miarę Windowsa Me. Już nie wiem co o tym myśleć. Jeśli kupujesz Vistę i masz zamiar grać na kompie z 7300GT, to może się okazać, że to forsa wywalona w błoto. Już lepiej kupić jakiegoś tańszego GeForce'a, czy Radeona i kompa używać do pracy, a do gier zakupić jakąś konsolę (ostatnio XBOX360 schodzą jak ciepłe bułeczki). Po jakimś czasie koszty konsoli się zwrócą i wyjdzie to na twoją korzyść. Na Vistę przydałaby się karta z obsługą DX10, czyli póki co GeForce 8. Ja mam 7600GT i na Viście gry chodzą gorzej i to o jakieś 30% (zauważalnie gorzej), więc wnioski wyciągnij sam. Albo to jest kwestia niedopracowanych sterowników grafiki, albo po prostu Vista chce karty z DX10, a ta najtańsza nie jest. Możesz kupić Vistę, a jak coś będzie nie tak, to zawsze pozostaje jedna rzecz: http://vistaincompatible.info/
0

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   kamyś 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 63

Napisano 11 luty 2007, 18:23

to znaczy że mam wziąć XP Home ?? a jak tam z grami na Home bo jak bpisałem już wcześniej to ludzie mówą mi żę FIFA 06 i 07 nie chodzą na tym sytemie , proszę odpowiedżcie czy to prawda , a chodzi mi że będę grał w najniższych detalach co do gier nie jestem wymagający :P
0

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   Nitrox 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2297

Napisano 12 luty 2007, 17:30

Wyświetl postUżytkownik kamyś dnia 11.02.2007 18:23 napisał

to znaczy że mam wziąć XP Home ?? a jak tam z grami na Home bo jak bpisałem już wcześniej to ludzie mówą mi żę FIFA 06 i 07 nie chodzą na tym sytemie , proszę odpowiedżcie czy to prawda , a chodzi mi że będę grał w najniższych detalach co do gier nie jestem wymagający :P

Co za pierdoły... Aktualnie każda gra działa na Windows XP (oprócz tych staroci z 2000 roku i niżej). I nie ma różnicy czy jest to Home, czy Professional. Jak XP, to Pro i Home. Co do FIFY 06, 07, to na GeForce 7300GT powinna śmigać ze wszyściutkim na maxa w 1024x768 (ale na Windowsie XP, nie na Viście :P ).

Użytkownik Nitrox edytował ten post 12 luty 2007, 17:30

0

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   kamyś 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 63

Napisano 12 luty 2007, 18:18

Tylko teraz się zastanawiam czy Home obsłuży pentiuma D , bo gdzieś czytałem, że mogą być problemy z dwoma rdzeniami pentiuma D, ale nie wiem czy to prawda <_< , a z 7300 GT rezygnuje z rzecz 8600GT jeżeli dobrze wyjdzie w testach i cena będzie jeszcze przystępna, ma kosztować 149$ (myśle że ok 600zł) co Wy o tym myślicie ?? :)
0

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   dj._norbi 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 47

Napisano 12 luty 2007, 21:19

Na aktualny stan portfela Polaków ten system będzie długo nisko oceniany, ponieważ zmiana sprzętu, który by to obsłużyj jest Bardzo droga i osiągalna tylko dla mniejszości. :P

Przedstawiam:
- DRM i inne zabespieczunka
- piekielne wymagania
- dziwne, nie potrzebne funkcje

+ brak :D
0

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Shinobi 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 43

Napisano 15 luty 2007, 16:37

Wyświetl postUżytkownik dj._norbi dnia 12.02.2007 21:19 napisał

Przedstawiam:
- DRM i inne zabespieczunka
- piekielne wymagania
- dziwne, nie potrzebne funkcje

+ brak :D

Po 1 nie widziałem jeszcze w Polsce czegoś co było by zabezpieczone DRM a po 2 ta funkcja została złamana na drugi dzień od premiery więc po co marudzić! Po 2 wiadomo że vista ma duże wymagania tak samo było jak wchodziło xp 5lat temu większość narzekała ze xp muli na 128 ramu i tak samo jest z vistą niedługo będzie on standardem. Nie jestem fanem Billa ani M$ sam powiem że np. xp jest niedorobiony bo lepiej było by system dopracować a nie dodać dużo bajerów w których i tak zostaną wynalezione błędy.
0

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   Nitrox 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2297

Napisano 16 luty 2007, 10:16

Wyświetl postUżytkownik Shinobi dnia 15.02.2007 16:37 napisał

Po 1 nie widziałem jeszcze w Polsce czegoś co było by zabezpieczone DRM a po 2 ta funkcja została złamana na drugi dzień od premiery więc po co marudzić! Po 2 wiadomo że vista ma duże wymagania tak samo było jak wchodziło xp 5lat temu większość narzekała ze xp muli na 128 ramu i tak samo jest z vistą niedługo będzie on standardem. Nie jestem fanem Billa ani M$ sam powiem że np. xp jest niedorobiony bo lepiej było by system dopracować a nie dodać dużo bajerów w których i tak zostaną wynalezione błędy.

Jak wychodził XP 5 lat temu, to kompy przynajmniej połowicznie były na niego już gotowe. Jak coś, to ewentualnie ramu brakowało, ale wtedy 128MB ramu kosztowało 70zł. Wiem, bo ja w 2000 kupiłem sobie Celerona 633MHz, Riva TNT2 M64, 64MB SDRam. Jak w 2002 zainstalowałem XP, to do pełni szczęścia brakowało mi jedynie 256MB ramu. Dokupiłem i śmigał elegancko. A na Viste trzeba procka nowego, kartę graficzną, ramu więcej, niż Gothic czy Oblivion potrzebuje.
0

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   Deadeye 

• What do you think?
  • PipPipPipPip
  • Postów 4056

Napisano 16 luty 2007, 13:21

Wyświetl postUżytkownik Nitrox dnia 16.02.2007 10:16 napisał

Jak wychodził XP 5 lat temu, to kompy przynajmniej połowicznie były na niego już gotowe. Jak coś, to ewentualnie ramu brakowało, ale wtedy 128MB ramu kosztowało 70zł. Wiem, bo ja w 2000 kupiłem sobie Celerona 633MHz, Riva TNT2 M64, 64MB SDRam. Jak w 2002 zainstalowałem XP, to do pełni szczęścia brakowało mi jedynie 256MB ramu. Dokupiłem i śmigał elegancko. A na Viste trzeba procka nowego, kartę graficzną, ramu więcej, niż Gothic czy Oblivion potrzebuje.

lol, bez przesady. moj sprzet - 1 gb ramu, procek p4 2,4 ghz i 6600gt - i wszystko chodzi plynnie bez problemow, czasami jakies okno dialogowe z panelu sterowania zdarza sie ladowac nieco dluzej (jakies 1-2 sekund) ale oprocz tego nie widac roznicy w dzialaniu do xp. gorzej z grami, tu najlepiej miec 2 gb zeby nie czuc zadnej roznicy w stosunku do xp, choc na 1 gb tez da sie grac. poza tym, wiadomo ze niewiele osob kupi (nie jak w polsce spiraci :P ) ten system majac slabego kompa, ten system beda kupowac albo ludzie wraz z nowym kompem (ktory bedzie na nia wystarczajacy), albo geeks tacy jak my, ktorzy i tak kompa upgrade'uja dosc czesto. no i nie ma co gdybac, wiadomo ze za jakis rok - dwa wszyscy piraci beda mieli na dyskach viste :)

Użytkownik Deadeye edytował ten post 16 luty 2007, 13:24

0

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   draco =] 

• Poszukiwacz prawdy.
  • PipPip
  • Postów 679

Napisano 16 luty 2007, 14:03

"draco @ in4.pl" napisał:

Ha! Zainstalowałem wczoraj wersje PL, już na starcie przyciął się instalator tak z trzy razy :-). Dobra, mówię "ok" i idziemy dalej ^^.

Zainstalowała się, odpalam, zainstalowałem sterowniki whql do grafiki i dźwięku, dźwięk sie posypał ^^ [ niby vista ready... ]. Dobra, jestem cierpliwy. Podłączam drugi dysk... gleba - już się vista nie włączy... Włączyłem debiana, wszystko działa... No to ntfsfix. Włączam ponownie viste, łaskawie się włączyła :-). Tak więc dałem sobie spokój i poszedłem spać :-).

Budzę się... świerzy ja, świerzy system - trzeba coś popsuć ^^. Instaluję co bardziej potrzbne programy [ opera, subedit, cccp etc. ]. Subedit mówi: nara kiepie :-). Opera działa, więc jest dobrze :-). Zacząłem szperać w necie... mówię... potrzeba muzyki, włączam wmp11 [ o dziwo działał ^^ ]. Muzyka w tle, ja w internecie... Siedzę, siedzę, siedzę i [bęc!] - bluescreen i dziękujemy za współpracę :-)

Restart, debian :-) Posiedziałem sobie i wracam by zainstalować nero ^^. Zainstalował się niemal bezproblemowo [ coś się o coś pluło, ale tam... ok, ok, next, next i poszło jakoś :-) ].

Czas nagrać jakąś płytkę... więc wrzucam dividi-erke. Mieli, mieli, mieli - zobaczył płytkę . No to dodajemy małe co nieco i burn! No... nie wyłączyłem, ani opery, ani wmp11, bo myślę sobie, że to nie bedzie przeszkadzać... Taa... jasne... jak się zaczęło nagrywanie, tak system skończył się ze swoją responsywnością [ trudne słowo! ] ^^. Mogłem jedynie się patrzeć jak ta biedna płytka chce się nagrac a nie może... Nagrywała się tak ze 40 minut ^^ [ ambitnie przycinając muzykę w tle ]. No... miałem przed sobą 9 płyt... mówię... ładnie... Koniec... Debian :-)

Włączam debianika [ etch ], potem operę, rhythmboxa, gajima, w tle jeszcze apacz, ssh i ftpd działa. Włączam K3b'a... Dodaje pliki do nagrania i burn! I co? Wszystko śmiga bez najmniejszego zająknięcia a jeszcze wygląda lepiej i nie traci na responsywnosci [ zastanawiałem sie jeszcze czy azureusa nie włączyć, ale nie będę się bawił w jakiegoś superhero :-) ]...

Mój komputer nie jest Vista Ready...

A64 3000+ @ 2.47Ghz
512MB RAM
GF 7600GS 256MB
hdd 160GB + 80GB

// oczywiscie dma włączone, vista w "maksymalnych detalach"

To napisałem gdzie indziej. Visty już nie mam i nie wrócę do niej...

//

Link do opini na idg: "Vista - wiej, póki możesz!"

Użytkownik draco =] edytował ten post 16 luty 2007, 14:06

:)
0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   Deadeye 

• What do you think?
  • PipPipPipPip
  • Postów 4056

Napisano 16 luty 2007, 14:08

przy 512mb pamieci uzywanie visty to faktycznie niezbyt dobry pomysl ;] a twoje problemy pewnie powodowal jakis niekombatybilny sterownik, u mnie bylo ok chociaz uzywalem 2 sterow z xp.

Użytkownik Deadeye edytował ten post 16 luty 2007, 14:13

0

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   Shinobi 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 43

Napisano 16 luty 2007, 14:35

Wyświetl postUżytkownik Nitrox dnia 16.02.2007 10:16 napisał

Gothic 3 żeby chodził na full detali to trzeba mieć ze 1.5GB ramu tyle samo co vista żeby można było na niej grać więc nie gadaj takich głupot!
0

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   kubaw 

• mastah
  • Pip
  • Postów 381

Napisano 16 luty 2007, 15:15

Cytat

po 2 ta funkcja została złamana na drugi dzień od premiery więc po co marudzić!
ze względów ideologicznych i dlatego że spowalnia komputer

Cytat

Po 2 wiadomo że vista ma duże wymagania tak samo było jak wchodziło xp 5lat temu większość narzekała ze xp muli na 128 ramu i tak samo jest z vistą niedługo będzie on standardem.

Wiadomo że ma większe wymagania ale jeżeli działa praktycznie jak ikspek a płynnie chodzi na "trochę" mocniejszym sprzęcie wzamian oferując dodatkowo parę bajerów a'la aero to coś tu jest nie tak, prawda?

Draco ty żeś chyba instalował betę jakąś, bo nie możliwe, aby RTM tak źle chodziło :).

Moim zdaniem, jeżeli starszy komputer nadaje się równie dobrze do pracy (i nie chodzi mi tu tylko o pisanie tekstu w notatniku ale także np. obróbka wideo) co nowy to nie ma sensu go zmieniać tylko dla nowszego systemu.
Geek jest dziki, geek jest zły. Geek ma bardzo ostre kły. Kto spotyka w lesie geeka ten na drzewo szybko zmyka!
0

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   draco =] 

• Poszukiwacz prawdy.
  • PipPip
  • Postów 679

Napisano 16 luty 2007, 15:35

@kubaw

Nie, to była pełna produkcyjna wersja [ RTM, build 6000 ].

Za procesor nie wiem na ile mnie wista oceniła, ale źle pewnie nie... [ ~4.2 ]
2.9 za RAM,
5.7 i 5.9 za graficzne bajery
5.2 za dysk.

Ogólna ocena to wynik najniższy z cząstkowych, więc 2.9 i po zabawie. I jest to mozliwe, aby ten system tak chodził, wierz mi... Zresztą ja ani myślę dokupować cokolwiek, aby sprostać jej realnym wymaganiom... prędzej mi kaktus między oczami wyrośnie.

Dla mnie ten system jest ślamazarny i nie przystosowany całkowicie do moich wymagań... Po co mi on jak mogę to samo zrobić szybciej i wygodniej na debianie? Że już nie mówię o tym, ile po starcie zajmuje w ramie sam system...

Przeczytajcie ten artykul na idg :>

Cytat

(...)Dziś, na początku 2007 roku, Vista jest najwyżej taka sobie. Ma Aero, fakt. Nooo, ma jeszcze Aero. A, i Aero przecież też ma!

A oprócz tego oferuje zwalniający komputer mechanizm DRM, wymusza zakup nowego sprzętu - bo przecież nie ma sensu oglądać filmów Blu-ray w jakości zbliżonej do DVD - uniemożliwia instalację wielu pożytecznych aplikacji czy urządzeń dając użytkownikowi w zamian...

Hm. Aero?(...)

:)
0

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   Nitrox 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2297

Napisano 16 luty 2007, 16:16

Vista jest po prostu do bani jak dla mnie. Po odpaleniu systemu użytkownik ma wrażenie, że wszystko już działa i że w ogóle bardzo szybko się system odpalił, toteż klika np. na połącz z internetem (czy jak to tam się nazywa), a tu nic. Można wejść w mój komputer, czy w inny folder, na pozór wszystko jest ok, a tu nagle po 2, 3 minutach ni z gruszki ni z pietruszki pokazuje się to okno "Połącz z internetem". Dopiero po tych 2 minutach. Bardzo szybki ten system. Nie wiem jak jest u innych, ale u mnie na sagemie fast 800 i neostradzie 512 tak to wygląda. Rejestruje się w sieci bardzo długo. Ale tą neostradę jestem w stanie przeboleć, bo kończy mi się umowa w tym roku i przechodzę na UPC Chello prawdopodobnie. Na początku kupię sobie dodatkowy gigabajt pamięci ram, GeForce'a 8600 Ultra, a dopiero potem ewentualnie pomyślę o tym, czy to zainstalować, czy nie.

edit//
No i jednak to jeszcze nie koniec. Właśnie przypomniała mi się jedna rzecz :P . Odnoszę wrażenie, że panowie z M$ zapomnieli o tych, co mają zwykłe monitory CRT, a pomyśleli jedynie o posiadaczach paneli LCD. Otóż jak wiedzą ci, którzy z Viśtą mieli do czynienia, domyślnie jest w niej ustawione wygładzanie Clear Type, to samo jest w Office 2007. Owa funkcja poprawia ostrość na monitorach LCD i tam faktycznie ładnie wygląda. Ale na CRT sprawia wrażenie wręcz zamazanego obrazu i po prostu po dłuższym oglądaniu netu przy CT bolą oczy. A jak się owe CT wyłączy, to Vista wygląda tragicznie. Taka kanciasta, że aż brzuch boli.

Użytkownik Nitrox edytował ten post 16 luty 2007, 17:39

0

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   mjbz 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 180

Napisano 08 marzec 2007, 21:50

Ja też się wypowiem
problemami z kompatybilnym oprogramowaniem i softowymi zabezpieczeniami tak bym się tak nie martwił bo to wcześniej czy później ludzie obejdą albo pojawią się nowsze wersje oprogramowania.

bardziej mnie martwi to że do sprzętu niema sterowników na razie / albo w ogóle nie będzie

Microsoft myślał że samym aero podbije rynek :) ale jak we wszystkim w życiu wygląd to nie wszystko :)
0

• 5 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostatnia »

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

PxxLT  : (04 luty 2012 - 21:31) Wieki przeminęły a tu nadal ciągle te same osoby się tylko udzielają :D
_smerf_  : (01 luty 2012 - 18:59) aktualne mrozy zamroziły całe forum
sauron  : (27 styczeń 2012 - 13:25) zauktualizowane. Pytanie jest tylko jedno, ale odpowiedź trzeba podać słownie.
Ferrari  : (26 styczeń 2012 - 17:47) A jednak boty są. Trzeba kazać wpisać odpowiedź słownie, albo zastawić inne pułapki. Wszystkie wpisują "google" w pole Tlen.
sauron  : (26 styczeń 2012 - 01:17) Póki nie będą mieć zaimplementowanego języka polskiego nic nie zdziałają ;) Najwyżej mogą na ślepo wpisywać proste wyniki działań typu "1 dodać 1". Raz może trafią, ale wtedy można zrobić trochę bardziej skomplikowane równanie i już leżą
Pretender  : (25 styczeń 2012 - 19:45) nie potrafia odpowiedziec na proste pytanie ;)
Pretender  : (25 styczeń 2012 - 19:44) sauron metoda z zabezpieczeniem tekstowym zadzialala..boty jak na razie nie sforsowaly tego, jeszcze raz dzieki :)
yojo2  : (24 styczeń 2012 - 17:05) a to przepraszam.
sauron  : (24 styczeń 2012 - 10:48) Nie przedzierają się. To są po prostu "stare boty", które jeszcze nie zostały zbanowane. Żaden nowy nie powstał po 18 styczcnia.
yojo2  : (24 styczeń 2012 - 05:57) boty sie nadal przedzieraja :(
Pretender  : (23 styczeń 2012 - 11:14) ile mam czekać na Diablo III...??? <zły> ;)
Pretender  : (23 styczeń 2012 - 09:03) ok, dzięki, spróbujemy..:)
sauron  : (22 styczeń 2012 - 21:19) @pretender - zwykłe, dodatkowe pole przy rejestracji. Działanie matematyczne (po polsku) i wsio. Nie sądze, żeby boty się przez to przebiły. Ludzie z IQ mniejszym niż rozmiar buta też się nie przebiją - dodatkowy plus.
dawido90  : (22 styczeń 2012 - 17:40) http://www.makelifeasier.pl/ - blog Kasi Tusk ;-)// To jednak fake, osoba strona, ale i tak niezłe.
Pretender  : (22 styczeń 2012 - 10:03) Potwierdzenie Tekstowe - cos takiego jest lepsze?
Pretender  : (22 styczeń 2012 - 09:56) sauron ten rodzaj zabepieczenia to jest to jakis modul? itp/ mozna to gdzies kupic i sobie zainstalowac do swojego forum?
sauron  : (22 styczeń 2012 - 09:04) Onet padł w nocy na 30sek
dawido90  : (22 styczeń 2012 - 00:15) no i bardzo dobrze
sauron  : (22 styczeń 2012 - 00:05) europarl.europa.eu
sauron  : (22 styczeń 2012 - 00:04) Na profilu FB Anonymous informuje, że biorą się za stronę parlamentu europejskiego
Rozszerz pole shoutboxa