Zalety:
- Bardzo szybki i solidny system operacyjny
- Świetne zarządzanie procesorem i obciążeniem systemu (przy ripowaniu filmu dvd gdzie obciążenie procesora wynosi 100%, otwieranie np przeglądarki internetowej odbywa się zaraz po kliknięciu na ikonę, a nie jak w XP po trzech minutach)
- Wiele narzędzi usprawniających pracę systemu
- Szybszy internet (test na dwóch identycznych maszynach - Vista o około 10% otwiera szybciej strony)
- Lepsza obsługa sprzętu (np zasięg WIFI w moim laptopie zwiększył się o kilkadziesiąt procent)
- Stworzony na nowych technologiach, dających duże możliwości użytkownikowi
- Wsparcie techniczne Microsotf, które skończy się na Windowsa XP w tym roku (więc nie warto na XP wydawać pieniędzy)
- Naprawdę bezpieczny system, posiadający Firewalla nie tylko kontrolującego ataki z zewnątrz (jak w XP) ale także ruch wychodzący
- Szybsze przetwarzanie danych - wczytywanie i ładowanie gier duuużo szybsze (test na athlonie XP 2200+ z Windowsem Vista - komputer 30 sekund! szybciej wczytywał grę niż komputer o tej samej konfiguracji, z dwa razy większą pamięcią ram i prockiem Athlon 3600+)
- Bardzo dobre zarządzanie pamięcią (można minimalizować grę używając klawisza Windows i normalnie pracować w systemie)
- Dużo szybsza komunikacja sieciowa
- i wiele wiele innych
Wady:
nie stwierdzono
Co prawda nowego użytkownika wkurza, bo mnie też wkurzał, ale jak odkryłem jego możliwości i przyzwyczaiłem się do jego obsługi to nie ma sobie równych

Dodam że wymagania sprzętowe nie sa wcale takie ogromne: Athlon 2200+, 512 RAM - system śmiga, z tym że nie pogramy sobie za bardzo w gierki 3D, do tego conajmniej 1 GB RAMU ale zwarzywszy że 1 GB DDR2 533 MHz kosztuje bagatela 120 zł ... to nie jest to nieosiągalne, gorzej DDR1, tak jak w moim przypadku.
Z nowymi komputerami sprzedawanymi nie ma sensu instalować Windowsa XP, gdyż nie dość że za niego zapłacimy niemal tak jak za Vistę to skończy nam się wsparcie techniczne i pieniądze wyrzucone w błoto.
Każda nowa maszyna za około 1800 zł i wyżej spokojnie obsłuży Windowsa Vista.
Wszystkie programy jakich ja używam działają poprawnie na Viście i działają zdecydowanie szybciej (a używam wielu programów), że o grach już nie wspomnę. Nie trzeba wymieniać sprzetu aby przyspieszyć gry, wystarczy Vista.
Używam go od niecałych czterech miesięcy, sprzedaję go z nowymi komputerami od kilku miesięcy i uważam że jest to godny następca XP i najlepsza pora aby pozbyć się staruszka i zastąpić go Vistą.